null Beeld

Grease: back to the ’60s

Een feest van herkenning, dat is de musical Grease. Regioreporter Marianne genoot van de stoere jongens en brave meisjes tijdens de voorstelling in het Zaantheater.

marianvisservanklaarwater

Terug naar vroeger. Zo voelde de muscial Grease voor mijn vriendin Ineke en mij. Rock-'n-roll, buikschuivers met hun vetkuif, spijkerbroeken, Bentleys. Het gegil en de hysterie bij het live zien van de Rolling Stones en the Beatles. En dan had je ook nog de rockband The Who. Zelf was ik als tiener lid van de Lefclub. Om lid te worden moest je alles durven, maar eigenlijk was ik helemaal niet zo’n waaghals. Eigenlijk was ik heel braaf en een beetje tuttig: een beetje als Sandy.

Hopeless devoted to you

In Grease speelt Vajèn van den Bosch de rol van Sandy. Tijdens the Sound of Music bezorgde Vajèn me kippenvel met haar solo als moeder overste. In Grease doet ze dat met haar lied ”hopeloos verlangend naar jou‘” (“hopeless devoted to you”). De man om wie het gaat is de stoere buikschuiver Danny, gespeeld door Tim Douwsma. Tijdens een vakantie raakten ze smoorverliefd op elkaar. Ze kunnen elkaar niet vergeten. Na de zomervakantie blijken ze samen in dezelfde klas te zitten.

Ook naar Grease? Je krijgt nu € 10,- cadeau per ticket!

Stoere bink

De lieve Danny zet haar ruw aan de kant. Hij kijkt er wel voor uit om als stoere bink en lid van de vriendengroep de T-Birds voor zijn ware gevoelens uit te komen. Dat heb je met die mannen. Eerst doen ze alle moeite om je te veroveren, maar hebben ze je dan gaan ze weer naar andere vrouwen kijken. Dat jagen zit gewoon in de genen.

Seksuele Revolutie

En Sandy? Zij pikt het niet. Ze sluit zich aan bij de Pink Ladies. Een wilde groep meiden. Het is de tijd van rock-'n-roll, sigaretten roken, flirten met de jongens en... de seksuele revolutie en voorbehoedsmiddelen. Op het Lyceum zongen meiden baldadig op de wijs van het populaire liedje "glaasje op, laat je rijden" (Sjakie Schram, 1966): "glaasje op laat je n…". Sommige hadden geluk en anderen pech. Zoals dat ene meisje. Ze was zwanger, maar wist niet van wie.

Heftige vrijpartij

Dat weet Rizzo (Annefleur van den Berg) wel. Tijdens een heftige vrijpartij in zijn gloednieuwe cabrio dumpt Kenickie (Tommie Christiaan) haar. Bij haar slaan de zenuwen toe uit angst zwanger te zijn. Echt medelijden kan ik met haar niet hebben. Met haar losgeslagen en vrijgevochten karakter haalt ze als een kat steeds fel uit naar Sandy. En Kenickie? Om jongens zoals hem besloot ik vroeger wel van de liefde te willen genieten, maar niet de pijn ervan te ervaren. Beiden spelen hun rol zo overtuigend dat ik ze niet zo graag mag.

Komisch stel

Een komisch stel in deze losgelagen bende vormen de keurig nette Patty (Sanne Schlette) en de stuntelige Eugene (Jip Bartels). Hij slaat met de precisie van een schoolfrik de gong na elk woord van de hoofdonderwijzer (Mylène d‘Anjou).

You’re the one

Hoogtepunt blijft voor mij het moment dat Sandy gekleed in zwart leer en met een wilde bos haar zich ontpopt als een heus sekssymbool. Daar heeft Danny niet van terug. Samen zingen ze de onvergetelijke song: ‘You’re the one that I want." En weer loopt het kippevel over mijn rug. Voorbij is de tijd dat John Travolta en Olivia Newton-John in de film Grease (1978) speelden. Voorbij is de tijd van toen. Maar Grease met zijn spetterende muziek blijft je raken, omdat het zoeken naar jezelf van alle tijden is.

Grease is nog te zien tot 3 april 2016.

De foto's:

Hoofdfoto: toneel van Grease in Zaantheater

1) Sandy (Vajèn van den Bosch) en Danny (Tim Douwsma)

2) Op de voorgrond: Rizzo (Annefleur van den Berg) en Kenickie (Tommie Christiaan)

3) Patty (Sanne Schlette) en Eugene (Jip Bartels).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden