GRIP OP DE KNIP

null Beeld Dewie Drolenga
Beeld Dewie Drolenga
Maartje FleurDewie Drolenga

We besteden volgens de cijfers van het CBS door de coronacrisis minder aan restaurants, de kapper en kleding. Maar we geven behoorlijk wat meer uit aan boodschappen, gas en elektriciteit en aan apparaten zoals tv’s, laptops en spelcomputers. Toen Milou van Workum (42) eens ging optellen wat ze de afgelopen maand aan boodschappen had uitgegeven, schrok ze behoorlijk. “Normaal gesproken gaan mijn vriend en ik regelmatig uit eten, nu koken we vaak samen uitgebreid. Omdat ik toch nergens anders geld aan kan uitgeven, bezuinig ik dan niet op goede ingrediënten. Maar nu blijkt dat ik de afgelopen maand voor ruim 900 euro boodschappen heb gedaan. Belachelijk veel voor een gezin met één kind van vijf, dat ook nog eens niets lust. Daar ga ik voortaan beter op letten.”

Wie bijhoudt wat erin komt en wat eruit gaat, komt niet voor dit soort verrassingen te staan. “Het maakt niet uit of je nu in een app, in een schriftje of in Excel bijhoudt wat de inkomsten en uitgaven zijn”, zegt Karin Radstaak van het NIBUD. “Het gaat erom dat je inzicht krijgt. Dat lukt niet als je alleen af en toe op je telefoon checkt hoe hoog je saldo is.”

DE JAARPLANNING

De basis voor een overzichtelijk ‘huishoudboekje’ is een jaarplanning, waardoor duidelijk is welk bedrag elke maand waaraan besteed moet of kan worden. Op de website van het NIBUD kan hiervoor een handig Excel-bestand gedownload worden, maar met een schriftje lukt het ook.

Wat komt er binnen?

Neem de bankapps erbij en noteer per maand wat er is gestort. Het is handig om hierbij de zoekfunctie van de app te gebruiken. De zorgtoeslag wordt bijvoorbeeld via de belastingdienst uitbetaald. Typ ‘belastingdienst’ in, dan ziet u deze toeslag meteen staan. Let op: de ene maand komt er vaak meer binnen dan de andere. Vakantiegeld wordt bijvoorbeeld vaak in mei uitbetaald, de kinderbijslag elk kwartaal.

Vaste lasten

Zet vervolgens op een rij wat de vaste lasten zijn. Denk hierbij aan huur of hypotheek, servicekosten, energie en water, gemeentelijke heffingen en belastingen (zoals ozb en reinigingsheffing), verzekeringen (zoals zorg-, inboedel- en opstalverzekering), kinderopvang, telefoon en internet. Ook deze bedragen zijn makkelijk te vinden met de zoekfunctie in de bankapp.

Hoe veilig zijn geld-apps?
De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op het verwerken van persoonsgegevens. Wat vinden zij van geld-apps? Woordvoerder Silvia Pilger: “De informatie die je deelt met een huishoudgeldapp zegt veel. Via transacties is bijvoorbeeld makkelijk te volgen wat iemand op een dag doet. Stel: ’s ochtends pin je altijd een koffie op het station, daarna de lunch in het bedrijfsrestaurant en ’s avonds de boodschappen in de supermarkt. Die gegevens zijn interessant voor adverteerders. Misschien ga je elke week naar de apotheek om medicijnen op te halen, of je bezoekt regelmatig het casino of de slijter. Het kan vervelend uitpakken als die gegevens bekend worden, bijvoorbeeld als je een verzekering wil afsluiten. Daarom raad ik aan eerst de voorwaarden te lezen voordat je een app installeert. Als de privacy-voorwaarden veel vragen oproepen, zou ik zeggen: doe het niet. Daarnaast maakt zo’n app ook de transacties van andere partijen inzichtelijk. Stel dat je moeder elke maand honderd euro geeft, wil zij dan wel dat dit eventueel met andere partijen wordt gedeeld? Natuurlijk zijn de appgegevens beveiligd, maar er bestaat altijd een kans dat zo’n app wordt gehackt waardoor de informatie in handen van criminelen komt. Dan kun je bijvoorbeeld heel gerichte fishing mails ontvangen, of erger.”

null Beeld

Reserveringen

Uitgaven die niet maandelijks terugkomen maar wel regelmatig, noemen we reserveringen. Denk hierbij aan kleding en schoenen, meubilair en apparatuur, niet-vergoede ziektekosten, vakantie, onderhoud van huis en tuin. Tel deze op en deel ze door twaalf, dan is duidelijk hoe hoog deze kosten per maand zijn.

Huishoudelijke uitgaven

Noteer ten slotte wat u uitgeeft aan boodschappen, de drogist, de kapper, cadeautjes, hulp in de huishouding, huisdieren enzovoort. Ook hiervan stelt u een gemiddeld maandbedrag vast door het jaartotaal van elke post door twaalf te delen.

Optellen & aftrekken

Tel nu alle inkomsten op, en tel daarna alle uitgaven op. Zijn er over het jaar genomen voldoende inkomsten om de uitgaven te betalen? Waar kan op bezuinigd worden? Zijn er misschien overbodige uitgaven? “Negentig procent van de huishoudens komt er bij het maken van een jaarplanning achter dat ze abonnementen hebben waarvan ze geen gebruik meer maken”, aldus Karin Radstaak van het NIBUD. Ook is nu duidelijk te zien wat dure en goedkope maanden zijn. In goedkope maanden kan geld opzij worden gezet voor bijvoorbeeld de vakantie of voor de dure decembermaand.

null Beeld
null Beeld

Martha Hempenius

(66, single, werkzoekend): “Vijfenhalf jaar geleden liep mijn relatie na twintig jaar op de klippen. Voor het bedrijf van mijn ex-partner deed ik de administratie en ik hield de website bij. Dus ineens had ik geen huis en geen werk meer. Ik vond vrij snel een flat, maar hoe vaak ik ook solliciteerde, het lukte niet om een baan te vinden. Ik kwam in de bijstand terecht. Een enorme klap, omdat ik nooit over geld had hoeven nadenken. Nu krijg ik 1021 euro bijstand en 361 euro aan toeslagen. Van de toeslagen leef ik, omdat de bijstand opgaat aan mijn vaste lasten. Al mijn inkomsten en uitgaven zet ik in Excel. In het begin blééf ik rekenen, maar het wordt echt niet meer. Ik heb al mijn abonnementen opgezegd, behalve dat van de sportschool, en ik zet alleen ’s ochtends en ’s avonds de verwarming een uurtje aan. Elke week pin ik 50 euro, daarvan doe ik boodschappen. Ik spel de folders van supermarkten en koop geregeld een Magic Box via de Too Good To Go-app. Dan kun je bij een supermarkt of een bakker voor een paar euro een tas vol boodschappen krijgen die bijna over de datum zijn. Ik probeer elke week 40 euro apart te zetten voor een apparaat dat stukgaat of voor een nieuw paar schoenen. Toen ik net in de bijstand zat, vond ik het moeilijk om weinig geld te hebben. Maar het went. Ik heb geleerd me te vermaken met dingen die weinig kosten, zoals het beschilderen van oesterschelpen. Verder ben ik bij het sociaal wijkteam vrijwilligerswerk gaan doen en ik help anderen om hun financiën op orde te krijgen. Binnenkort krijg ik pensioen, dan heb ik iets meer te besteden. Daar verheug ik me op.”

null Beeld
null Beeld

Natascha

(47, single, 1 dochter (13), werkt fulltime):
“Aan het begin van elk jaar reken ik precies uit wat er binnenkomt en bedenk ik waar ik mijn geld aan wil uitgeven. Corona heeft mijn leven duurder gemaakt, ontdekte ik. Ik ben bijvoorbeeld meer kwijt aan gas, elektra en water. Zodra mijn salaris is gestort, wordt het automatisch verdeeld over verschillende spaarrekeningen. Voor corona nam ik geld voor bijvoorbeeld boodschappen en de masseur op en verdeelde dat over envelopjes. Dat kan niet meer omdat je nog maar zelden met cash kan betalen. Boodschappen doe ik met de zelfscanner. Voordat ik afreken, haal ik het bedrag van mijn boodschappenspaarrekening en zet het op mijn betaalrekening. Voor alles heb ik potjes. Ik wil bijvoorbeeld de tuin opknappen, daarvoor reserveer ik 50 euro per maand. Ik heb nu zo’n 1700 euro gespaard, dus binnenkort komt die overkapping er. Toen ik nog niet gescheiden was, had ik het heel goed. Wilde ik een trui van 200 euro, dan kocht ik die gewoon. Nu leg ik maandelijks 25 euro opzij voor kleding en struin ik Marktplaats af. Voordat ik op deze manier met geld omging, had ik vaak stress. Dan kreeg ik een aanslag voor de gemeentelijke belasting en dacht: waar haal ik dat geld vandaan? Nu zet ik daar elke maand geld voor opzij. Voor mezelf vind ik het geen punt dat ik minder te besteden heb, maar het doet me pijn dat ik mijn kind niet alles kan geven. Aan de andere kant merk ik ook dat ze het nu meer waardeert als ze iets krijgt. Zo hebben we lang gespaard voor een hond. Als we in de supermarkt waren en zij wilde snoep, dan zei ik: ‘We kunnen dat geld ook in het hondenpotje stoppen.’ ‘Doe maar’, zei ze dan. Vervolgens liet ik haar op mijn telefoon zien dat ik het geld daar daadwerkelijk in deed. Toen de hond er was, hadden we het gevoel dat we dat samen voor elkaar hadden gekregen.”

null Beeld

* Natascha’s spaarpotjes

WOZ-belasting € 90,-
Waterschapsbelasting € 35,-
Ketelonderhoud € 10,-
Kleding voor zichzelf € 25,-
Onderhoud huis € 100,-
Sparen voor dochter € 25,-
Sparen voor later € 100,-
Hond in geval van ziekte € 25,-
Tuinverbouwing € 50,-

Totaal € 460,-

IN EEN OOGOPSLAG

Aan de hand van de jaarplanning kunnen budgetten worden vastgesteld. Bijvoorbeeld: niet meer dan vijfhonderd euro per maand uitgeven aan boodschappen. Of: honderd euro per maand apart zetten voor kleding. Wie inkomsten en uitgaven bijhoudt, ziet in een oogopslag wanneer er te veel wordt uitgegeven. Dit kan in een schrift of in Excel, maar er zijn ook handige apps voor. Zo zijn alle inkomsten en uitgaven, ook bij verschillende banken, samen te overzien. Loes Blanker (63) gebruikt de Dyme-app. “Die heeft me al veel geld bespaard. Ik krijg bijvoorbeeld een signaal als ik meer geld uitgeef dan er binnenkomt. Door de app ontdekte ik ook dat ik al heel lang ergens donateur van was. Na één druk op de knop heeft Dyme die voor me opgezegd. Verder kreeg ik via Dyme een aanbieding voor een goedkopere energie-leverancier. Dat scheelt al snel een paar tientjes per maand.”

Een geld-app kan ook waarschuwen als er gekke dingen met je creditcard gebeuren, ontdekte Marleen Koolmees (54): “Ik kreeg van Grip een melding dat ik met mijn creditcard pizza’s had betaald in Londen. Wat? dacht ik. Ik zit hier in lockdown! Iemand is blijkbaar achter mijn creditcardgegevens gekomen en doet daar rare dingen mee. Ik heb meteen contact opgenomen met de bank dat het niet klopte. Gelukkig kreeg ik het geld terug.” ■

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden