null Beeld

Groene vingers in Leiden

Koken van eigen bodem

Wende Fonck

Als je een beetje hebt opgelet de laatste jaren, dan wist je het natuurlijk allang: (moes)tuinieren en koken met zelf verbouwde groenten is hip, hot and happening. De mini-moestuintjes van de Albert Heijn en tv-programma's als Van Hollandse Bodem spelen, na alle crises in de voedselindustrie, in op ons verlangen naar de smaak van betrouwbaar vers voedsel van eigen bodem. Lekker Zen met je groene vingers in de aarde wroeten, waarna het zoet vruchten plukken is. Geïnspireerd door al dit groene gefriemel ben ik zelf driftig aan het tuinieren geslagen op de Leidse schooltuinen. Inmiddels eet ik al drie weken sterrenkers en radijsjes (op brood, door de salade en de soep, in de pesto, ingemaakt, etc.), maar toch, die geur, smaak en vooral het voldane gevoel haal je niet uit de (natuur)winkel.

Urban Farming

Braakliggende terreinen en daken van bedrijven in steden veranderen in ras tempo in weelderige groene buurtmoestuinen of professionele landbouwondernemingen. In Leiden kreeg deze 'Urban Farming'-trend navolging in Het Zoete Land en initiatiefnemers Marijtje Mulder en Jessica Zwartjes willen dat dit een 'echte belevenis in eetbaar groen' wordt: je ruikt, ziet en proeft er wat er groeit tijdens de seizoenen aan biologische groenten, kruiden, bloemen en fruit, er komen speelmogelijkheden voor kinderen, wandelroutes met bankjes, en in de toekomst zelfs een theeschenkerij. Dan is het mooi meegenomen dat het terrein aan de rand ligt van het toekomstige Singelpark, naast vaarroutes en een fietsroute naar de polder.

Feestje in de natuur

Helpende handjes kunnen ze nog wel gebruiken in dit biologische tuinbouwproject. Als hulptuinder leer je hoe je voedsel op een natuurvriendelijke manier verbouwt en help je een dagdeel per week met zaaien, wieden, oogsten en andere tuinwerkzaamheden onder begeleiding van vakkundige tuinders. Wil je wel meegenieten, maar heb je geen tijd om te tuinieren of getuigen je verpieterde mini-moestuintjes in stilte van je gebrek aan groen talent? Als oogstdeelnemer mag je tijdens het groeiseizoen op een van de wekelijkse oogstmomenten zelf komen plukken. Je kunt ook meedoen met activiteiten, want de tuinders en deelnemers vieren ieder seizoen een feestje. Zo was er op tweede pinksterdag het festival Fête de la Nature, waar je met je picknickkleed kon neerstrijken langs de groeiende groenten en bloemen, en van elkaars kookcreaties kon proeven. Ter plaatse strooide je nog snel wat vers geplukte kruiden en eetbare bloemen over het meegebrachte lekkers. En op 3 oktober? Dan eten ze uiteraard een hutspot van zelf gekweekte pastinaken, wortels en wortelpeterselie.

Het Zoete Land

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden