Verwende kat Beeld Getty Images
Verwende katBeeld Getty Images

Ha! Zó willen katten hun eten het liefst geserveerd hebben

‘Een hond heeft een baasje en een kat personeel’ is een bekende uitspraak. Onderstaande leuke experiment bewijst dat maar weer eens, want ook qua eten zijn katten liever lui dan moe.

Wanneer dieren de keuze krijgen tussen een vrij verkrijgbare maaltijd of eten dat verstopt zit in een puzzel, geven de meeste dieren voorkeur aan de puzzel. Zowel honden, beren en varkens als geiten, ratten en apen werken liever voor hun voedsel dan dat ze het gratis en voor niks voorgeschoteld krijgen. Dit wordt ook wel contra-freeloading genoemd.

Makkelijke maaltijd

Dit geldt echter niet voor katten. Zij doen liever niet te veel moeite en geven de voorkeur aan een makkelijke maaltijd. Tijdens het onderzoek hielden de onderzoekers een kleine steekproef onder huiskatten. De zeventien poezen mochten kiezen tussen een simpel bord met brokjes en een puzzel waarin brokjes waren verstopt. Wat blijkt? Zelfs de meest energieke katten kozen voor de makkelijke maaltijd.

Raadsel

In tegenstelling tot alle andere dieren die op vergelijkbare manieren waren getest, vertoonden de katten in deze experimenten dus een duidelijke voorkeur voor de makkelijke maaltijd. Waarom dat is, blijft een raadsel. Het is namelijk niet zo dat de katten niet van voedselpuzzels houden. De viervoeters zijn in het algemeen namelijk dol op spelletjes.

Jagen

Een logische verklaring zou kunnen zijn dat katten in een huiselijke omgeving niet of minder gedreven worden om hun omgeving te verkennen en te gaan jagen. Energie besparen is tenslotte iets waar katten heel goed in zijn. Bovendien zijn katten roofdieren die hun prooi in een hinderlaag lokken. Een voedselpuzzel is dan wellicht niet de beste manier om hun interesse te wekken.

Is mijn kat te dik? Zó herken je overgewicht bij katten:

Bron: Science alert.

Pinterest Beeld Libelle
PinterestBeeld Libelle
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden