Moeite met links en rechts Beeld Getty Images
Moeite met links en rechtsBeeld Getty Images

Haal jij links en rechts ook vaak door elkaar? Dit is de reden

Naar links kijken terwijl de bijna 9000 kilo wegende bus van rechts komt, rechts afslaan terwijl je bijrijder toch echt links zei... Links en rechts uit elkaar kunnen houden is best een belangrijke vaardigheid om onder de knie te hebben. Maar hoe komt het eigenlijk dat zo veel mensen daar moeite mee hebben?

Milou WindhorstGetty Images

En wie hebben er meer last van: mannen of vrouwen?

Moeite met links en rechts

De Universiteit van Leiden deed er onderzoek naar. Wat blijkt? Zeker 15% van de Nederlanders heeft moeite met links en rechts uit elkaar houden. Sterker nog: 42% gebruikt een truc om de goede kant op te lopen.

Logische verklaring

Het onderwerp hield ook Helene Hjelmervik, een Noorse onderzoeker, bezig. Volgens haar is het logisch dat we links en rechts soms niet van elkaar kunnen onderscheiden, maar boven en onder wel altijd duidelijk voor ogen hebben. Als je naar boven kijkt, zie je de lucht. Kijk je naar onder, dan ligt daar de vloer – dat verandert niet. Maar als aan je rechterhand een kast staat, kan de situatie ineens heel anders zijn als je een kwartslag draait. Dus dat ís ook best verwarrend, toch?

Meer vrouwen last van

Het zijn vooral de linkshandigen die rechts afslaan als je roept dat ze naar links moeten, blijkt uit onderzoek. En volgens Ineke van Ham, neuropsycholoog aan de Universiteit van Leiden, lijken meer vrouwen dan mannen problemen te hebben met de verschillende kanten. De reden hiervoor is niet bekend.

Oplossingen

Maar of je nu man of vrouw en linkshandig of rechtshandig bent, we hebben een paar tips voor je om links en rechts voortaan iets makkelijker uit elkaar te kunnen houden:

  • Ben je het verschil weer even kwijt? Denk aan je schrijfhand, die kan niet missen.
  • Als je je handen op tafel legt, zie je dat je linkerduim en -wijsvinger de L van links vormen.
  • Heb je als passagier de schone taak gekregen om te navigeren tijdens het autorijden, roep dan ‘mijn kant’ of ‘jouw kant’. Dat maakt de kans op een gemiste afslag een stuk kleiner.

Ook fijn: zo ruikt je auto voortaan lekker fris...

Bron: &C, Quest

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden