null Beeld

Haarlem: for me the place to be

Hoera. Ik sta voor Libelle.nl genoteerd als regioreporter voor Haarlem. En dat terwijl ik de stad nauwelijks kende tot maart 2008. In die maand verhuisden mijn man Roel en ik vanuit Lelystad naar Haarlem. Een half jaar later overleed Roel.

marianvisservanklaarwater

Ik zie nog de cardioloog voor me. Uiterst traag en met een grafstem zei hij tegen Roel in januari 2008: “Meneer, u bent een man van de week. U kunt elk moment komen te overlijden.” Op dat moment stortte onze wereld in. We hoopten juist dat Roel, die al twee jaar ziek was, baat zou vinden bij deze arts.

Levensgenieters

Niet dat we bang waren voor de dood. Dankzij spirituele ervaringen rond het overlijden van mijn moeder (1988) mijn vader (1989) en ook bij Roel in 2006 geloofden wij zeker in een leven na dit aardse bestaan. Bang voor de eenzaamheid waren we wel. Als enig kind had ik zelf geen kinderen gekregen. Na Roel zou ik helemaal alleen achterblijven. Wat te doen? Als levensgenieters bereisden we wereld, van Chili tot Nieuw Zeeland, maar nu beperkte ons leven zich tot de huis- en slaapkamer.

Boek

We besloten om onze geestelijke wereld te gaan verdiepen. Vanuit onze spirituele ervaringen kozen we voor de studie theologie aan het roomse college de Tiltenberg in Vogelenzang bij Haarlem. Hierbij kwamen ook de islam en het boeddhisme aan bod. Roel was te zwak om naar de colleges te gaan, maar nam wel deel aan retraites. Zo kwamen wij in aanraking met de mystiek en symboliek van het katholieke geloof. Over onze spirituele ervaringen en groei maar ook rouw verscheen in 2012 mijn boek ‘doorheen het leven, doorheen de dood’. Op 23 oktober 2013 gaf ik dit persoonlijk cadeau aan paus Franciscus I.

Verhuizen

Toen ik op een zaterdag naar college reed, hoorde ik bij het bruggetje van Bennebroek opeens een stem. Deze zei me dat we moesten gaan verhuizen. Ik schrok. Wat moest ik hiermee? Roel was te ziek om te verhuizen en zou niet lang meer leven. Maar toch... Ik zei niets. Totdat Roel vroeg: "Wat is er?’’ Toen uiteindelijk het hoge woord eruit kwam, bleek hij maar al te graag vanuit Lelystad naar Haarlem te willen verhuizen.

Rolstoel

Als door een godswonder hadden we in een mum van tijd een appartement met uitzicht op de Grote Markt van Haarlem. Samen wilden we Haarlem en omgeving ontdekken. Roel in de rolstoel en ik daarachter om hem voort te duwen. Soms liep ik wel zo’n 10 kilometer achter de rolstoel waarbij ik hem af en toe zachtjes streelde.

Bruisende stad

We ontdekten samen Haarlem met zijn winkels, monumenten, hofjes, musea, cafés, en theaters. De stad bruiste en leefde. Na het overlijden van Roel voelde ik me in Haarlem niet alleen. De stad had zoveel te bieden, vooral het theater trok me. In Haarlem zong ik ook wekelijks mee in het buurtkoortje. Op een dag in maart 2011 zag ik daar een man met een grote hoed. Ik stapte op hem af en zei: “Ik vind jou een leuke vent.” Inmiddels heb ik met deze man al weer 4 ½ jaar een fijne latrelatie. In 2014 begon ik mijn weblog voor levensgenieters. Voor Libelle Daily wil ik vooral schrijven over Haarlem en lifestyle (show, reizen).Over shows schrijf ik ook voor mijn blog.

Doorheen het leven, doorheen de dood: een boek lover liefde en afscheid nemen maar ook over spirituele ervaringen bij het levenseinde geplaatst binnen het kader van religie en wetenschap.

Waarom ik graag schrijf voor Libelle Daily? Omdat Libelle al vele jaren voor mij een bron van inspiratie vormt. En omdat er in Haarlem zoveel valt te ontdekken!

In september 2015 verschijnt mijn boek "het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Vijf eeuwen levensverhalen van Oranje-vorsten met van elk een portret gemaakt door de Arubaanse kunstschilder Gustave Nouel.

Bij de foto's:

1)Haarlem, Spaarne

2) Haarlem, Bakenessegracht

3) Hans Klok overhandigt mij tickets bij de opening van ticketox Haarlem en opening nieuwe theaterseizoen

4) Cover boek 'doorheen het leven. doorheen de dood'.

5) Samen met Roel proost ik in de zomer van 2008 op ons nieuwe bestaan in Haarlem.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden