null Beeld

Handgel-test: “Je hebt geen idee wat je op je handen smeert”

In bijna iedere winkel en horecagelegenheid voltrekt zich hetzelfde ritueel: eerst de handen ontsmetten voordat je iets aanraakt. Een goede zaak natuurlijk, ware het niet dat veel van die handgels niet voldoen aan de eisen.

Susan Dalstra

Om het coronavirus uit te schakelen, moet een handgel minstens 70 procent alcohol bevatten. Daarnaast moet je het spul 30 seconden over je handen wrijven wil het echt werken.

Alleen maar water

Dat de ene handgel zeker de andere niet is, blijkt uit een proefsom van het AD. De krant testte 21 verschillende handgels; 5 daarvan kwamen niet door de keuring. Een Brabants tuincentrum presteerde het zelfs handgel aan te bieden die alleen uit water bestond. Een kinderopvang in Breda hanteerde handgel die nog geen 3 procent alcohol bevatte. Ook de handgel van een opticien en een slijter voldeden niet aan de eisen.

Averechts

De gels werden getest door NedLab. "Je hebt geen idee wat je op handen smeert", concludeert de directeur van dat testcentrum. Mieke Waltmans doet onderzoek naar handgels voor het Erasmus MC. Volgens haar kunnen de handgels zelfs averechts werken. Sterker nog: "Die pompjes in openbare ruimten zijn meer een bron van besmettingen dan dat het helpt. Er zitten heel veel mensen aan die hun handen niet volgens de voorschriften desinfecteren", zegt ze in de krant.

Kortom: altijd een eigen flesje (goedgekeurde) handgel mee kan wellicht geen kwaad.

Ook een optie: zélf handgel maken. Zo doe je dat:

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden