null Beeld

Handig overzicht: déze medicijnen kunnen je eetlust beïnvloeden

Ben jij aangekomen, maar eet je niet per se meer en beweeg je ook niet minder? Dan zou het zomaar kunnen dat dit een bijwerking van je medicijn(en) is. Van sommige medicijnen is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat ze invloed kunnen hebben op je eetlust en stofwisseling.

Erandi Godinez

Daarom hier een handig overzichtje van medicijnen die je eetlust kunnen beïnvloeden.

Corticosteroïden

Dit is een groep medicijnen die zijn afgeleid van het hormoon cortisol, dat afkomstig is uit de bijnierschors. De bekendste medicijnen die corticosteroïden bevatten zijn prednison en dexamesthasontabletten. Ook zit het in longpuffertjes voor astma, neussprays voor allergieën, oogdruppels, oordruppels, klysma’s voor de darmen en crèmes voor huidaandoeningen zoals eczeem.

Volgens wetenschappers kunnen corticosteroïden bij langdurig, dagelijks en veel gebruik zorgen voor een toename van je gewicht op en rond je buik. Daarnaast jagen corticosteroïden ook nog eens het hongergevoel aan. Bij veel mensen zijn deze bijwerkingen echter verwaarloosbaar. Als je bijvoorbeeld een paar weken een zalfje moet gebruiken voor een eczeemplekje dan zal dit er heus niet voor zorgen dat je meteen kilo’s aankomt.

Andere medicijnen die je eetlust kunnen beïnvloeden

Ook medicijnen als lithium, olanzapine en risperidon beïnvloeden je hormoonhuishouding op zo’n manier dat je hongergevoel toeneemt. Het is dan ook niet zo gek dat je meer gaat eten en zou kunnen aankomen als je dit soort medicijnen inneemt. Ook de volgende medicijnen kunnen je eetlust beïnvloeden:

  • Middelen tegen hoge bloeddruk zoals bètablokkers en alfablokkers.
  • Antidepressiva: mirtazapine, citalopram en paroxetine.
  • Anti-epileptica: carbamazepine, valproinezuur en gabapentine.
  • Zenuwpijnstillers: pregabaline en amitriptyline.
  • Antidiabetesmedicijn: insuline en glimepiride.
  • Maagzuurremmers en allergiemiddelen als antihistaminica hebben mogelijk ook een verband, maar hier wordt meer onderzoek naar gedaan.

Dokter Rutger legt in simpele taal uit wat een hoge bloeddruk nu eigenlijk is:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden