null Beeld

Hardlopen zorgt voor een langer leven, maar: meer is niet altijd beter

Of je 't nou leuk vindt of niet: hardlopen is goed voor je. Denk je nu: dat gehol, daar heb ik helemaal geen tijd voor? Misschien is dit het moment om je nog eens te bedenken. Minder dan 50 minuten per week hardlopen levert al een groot gezondheidsvoordeel op. 

Redactie Libelle.nl

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van 14 verschillende onderzoeken dat resultaten werden gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

30% minder risico

In het onderzoek werden de sterfgevallen van 232.000 mensen in de afgelopen 5 jaar onder de loep genomen. Van de mensen die aangaven dat ze regelmatig hard liepen - ongeacht hoe vaak en hoe lang - stierf 27% minder in vergelijking met de niet-lopers. De lopers hadden 30% minder risico om te sterven aan een hart- of vaatziekte en 23% minder risico op sterven aan kanker. Dit geldt ook voor de lopers die helemaal niet zoveel rennen.

Fysieke gevolgen

"Ongeacht hoeveel je rent, kun je nog steeds rekenen op deze voordelen", zegt wetenschapper Zeljko Pedisic. De fysieke gevolgen van hardlopen hebben effect op zo'n beetje alles in het lichaam. Dankzij hardlopen groeien meer vaten en kleine slagaderen waardoor de bloeddruk verlaagt. Het verlaagt de bloedsuiker, vermindert infecties en stimuleert de productie van proteïne die nodig is voor de gezondheid van je hersenen. Krachtig trainen is volgens onderzoeker Daniel Lieberman tevens de beste manier om Alzheimer te voorkomen.

Blessures

Toch is het niet nodig om nog veel vaker te gaan hardlopen. Meer dan 50 minuten per week hardlopen levert niet per se nóg meer fysieke voordelen op, zeggen de onderzoekers. Ook het tempo en hoe vaak per week je hardloopt, doen er niet toe. Zeker met het oog op blessures is meer in dit geval zeker niet altijd beter.

Natuurlijk loop je niet alleen hard om zo lang mogelijk te leven. Zo zijn er ook legio mensen die hardlopen omdat ze er blij van worden. Wat jouw beweegreden ook is, onthoud: iets is altijd beter dan niets.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Time. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden