null Beeld

Heb je een ‘Frozen shoulder?’ Dit kun je er tegen doen

Als je last hebt van een pijnlijke, stijve schouder die niet lekker beweegt, heb je misschien wel last van een frozen shoulder. Het is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel gaat ontsteken, waardoor het verdikt en verschrompelt.

Jacqueline Buijsrogge

De aandoening komt het meest voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar, maar waarom het gewricht ineens gaat ontsteken is niet duidelijk. In principe kan het iedereen overkomen, maar mensen met diabetes hebben een verhoogde kans en bij hen duurt de aandoening vaak langer en behandelingen slaan soms minder goed aan. Ook mensen met een slecht werkende schildklier, ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten hebben een verhoogde kans, net als mensen die zijn geopereerd of een blessure hebben.

Verloop

De pijn kan zeuren en steken en is continu of aanvalsgewijs. De pijn treedt vooral op aan de buitenkant van de schouder en bovenarm. De schouder beweegt niet goed en dat is vooral te merken bij het aankleden, hoger reiken en autorijden.

Een frozen shoulder verloopt in drie fasen:

Fase 1: verstijven, dit duurt zes weken tot negen maanden. De pijn wordt steeds erger en de beweeglijkheid vermindert.

Fase 2: bevriezen, deze fase duurt vier tot negen maanden. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft.

Fase 3: ontdooien, deze fase duurt tussen de vijf maanden en twee jaar. De pijn verdwijnt en de beweeglijkheid komt langzaam terug.

Behandeling

Behandelen is lastig en als dit niet goed gebeurt kan dit de genezing vertragen of de aandoening verergeren. Bewegen blijft het beste advies. Het herstel gaat meestal vanzelf, maar kan dus tien maanden tot drie jaar duren.

Pijnbestrijding kan helpen door ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen of naproxen en ook kunnen er injecties worden gegeven met corticosteroïden. Fysiotherapie is belangrijk om de pijn te verminderen en om te leren hoe de schouder het beste gebruikt kan worden. De bewegingen moeten namelijk wel binnen de pijngrens blijven.

Bron: UMC Amsterdam, Bravis Ziekenhuis. Beeld: iStock

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden