Vitamine D-tekort Beeld Getty Images/iStockphoto
Vitamine D-tekortBeeld Getty Images/iStockphoto

Heb je een vitamine D-tekort? Dit zijn de 9 tekenen

We zitten vaak binnen en vooral met dit regenachtige weer is naar buiten gaan niet aantrekkelijk. Maar er ligt dan ook een vitamine D-tekort op de loer. En dat wil je niet, want de symptomen zijn niet prettig.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Dit zijn de 9 belangrijke symptomen van een vitamine D-tekort.

9 symptomen vitamine D-tekort

1. Overmatig zweten

Een glimmend voorhoofd zonder dat je iets van noemenswaardige inspanning hebt gedaan? Raakt je lichaamstemperatuur de 37 graden aan terwijl je in een omgeving bent met een gemiddeld klimaat? Dan is het de moeite waard om te controleren of je vitamine D op peil is.

2. Opmerkelijke en onverwachte spierzwakte

Sterke spieren zijn niet alleen een kwestie van genoeg ijzer. Een vitamine D-tekort kan ertoe leiden dat je je oververmoeid voelt, zelfs als je genoeg slaap hebt gepakt. Onderzoekers van Harvard hebben vitamine D-supplementen gelinkt aan spierbeheersing. Wanneer je extra vitamine D slikt, kun je binnen een halfjaar al van spierzwakte af zijn.

3. Poreuze botten

Rond je dertigste stop je met het aanmaken van botmassa. Een tekort aan vitamine D kan de kans op osteoporose vergroten en versnellen. Het is voor bijna iedereen vrijwel onmogelijk voldoende vitamine D te halen uit voeding alleen. Het vraagt om genoeg daglicht, gezonde voeding en supplementen, zegt Michael Holick, schrijver van The Vitamine D Solution.

4. Chronische pijn

Veel mensen hebben last van (subtiele) pijn in hun botten ook wel bekend als osteomalacie. Mensen die de diagnose fybromyalgie of artritis hebben, kunnen om die reden ook een vitamine D-tekort hebben. Als het ongemak weken aanhoudt, is het raadzaam de huisarts te vragen of een vitamine D-tekort de oorzaak kan zijn. Ook belangrijk om te weten: vitamine D kan spierpijn na een work-out verminderen en zorgt ervoor dat spieren sneller herstellen.

5. Een sombere stemming

De diagnose depressie wordt regelmatig gelinkt aan een tekort aan vitamine D. Hoewel nog niet helemaal duidelijk is hoe dit kan, is het vermoeden dat het mineraal in hetzelfde gedeelte van het brein werkt als het gedeelte wat je stemming regelt - en tevens invloed heeft op hormonen als serotonine.

6. Extreme chagrijnigheid

Naast somber kun je van een te lage vitamine D dus ook enorm chagrijnig worden. Deze vitamine heeft invloed op het level serotonine in je hersenen. Deze neurotransmitter heeft juist invloed op je humeur.

7. Hoge bloeddruk

Vitamine D speelt een rol in de gezondheid van je hart. Het helpt dus bij de regulatie van jouw bloeddruk. Als je niet genoeg binnenkrijgt, dan kan je bloeddruk daardoor stijgen.

8. Slaperigheid

Een laag level vitamine D kan er voor zorgen dat je slaperig wordt. Vooral op momenten dat je er zelf niet op zit te wachten, bijvoorbeeld wanneer je overdag op je werk zit.

9. Minder uithoudingsvermogen

Onderzoeken tonen aan dat een lage vitamine D-spiegel jouw algemene uithoudingsvermogen naar beneden kan halen.

Aan de slag

Wil je jouw vitamine D-peil omhoog brengen? Zo doe je dat (zónder pillen). Ook benieuwd wat andere vitamines voor je kunnen doen? Gezondheid: Dit zijn dé vitamines om je weerstand te verbeteren.

Bron: Prevention, Womens Health.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden