null Beeld

Heb je vaak ruzie met je partner? Dít kan de oplossing zijn

Eindigt een discussie tussen jou en je partner steevast met slaande deuren en geschreeuw? Oei, gezellig is anders. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is er iets aan te doen: zorg dat je genoeg slaapt.

Elselien van Dieren

VIDEO: Last van slapeloosheid? Dan is dit goed om te weten.

Onderzoekers van de universiteit van Ohio nodigden 43 stellen (tussen de 3 en 27 jaar samen) uit om te komen praten over de onderwerpen waar zij als koppel het vaakst discussies over hebben. De ergernissen gingen bij alle stellen over vrijwel dezelfde dingen, zoals het uitgavepatroon, hoeveel tijd er als gezin moet worden doorgebracht en over de (soms veeleisende) schoonfamilie. Wél was er een duidelijk verschil in de manier waar op de stellen hun conflicten oplosten.

Een donkere bril

Sommige stellen discussieerden op een rustige en soms zelfs aardige toon, terwijl bij anderen de borden door de kamer vlogen. Wat het verschil maakte? De vechtende koppels sliepen minder dan 7 uur per nacht, terwijl de bedeesde stellen nachten maakten van meer dan 7 uur. "Als mensen slecht geslapen hebben, zien ze de wereld door een donkere bril", vertelt relatie-wetenschapper Janice Kiecolt-Glaser in de New York Times. "Hun humeur is slechter en dat heeft een grote invloed op hun relatie."

Welterusten

Gelukkig is er ook goed nieuws: wanneer 1 van de 2 goed geslapen heeft, is de kans op knallende ruzie volgens de wetenschappers al een stuk kleiner. En voor wie denkt dat zijn/haar relatie geen toekomst meer heeft: slaap er eerst nog even een nachtje over...

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: New York Times. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden