null Beeld

Heb jij een druk sociaal leven? Dat kan de kans op dementie verminderen

Staat jouw agenda boordevol afspraken met vriendinnen, sportlessen, etentjes met collega's en familieafspraken? Dan kan dat soms overweldigend voelen. Maar een druk sociaal leven blijkt juist erg goed voor je gezondheid te zijn. Het kan de kans op dementie volgens recent onderzoek namelijk verminderen.

De onderzoekresultaten van de recente studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek volgden de wetenschappers meer dan 10.000 mensen bijna 30 jaar lang. De deelnemers moesten gedurende de looptijd van het onderzoek vragenlijsten invullen over hoe vaak ze met vrienden en familie afspraken.

Cognitieve test

Ook moesten de participanten een cognitieve test doen. Aan het eind van het onderzoek werd nog gekeken naar aan de gezondheid van de participanten. Wanneer er dementie bij 1 van de onderzoeksdeelnemers was geconstateerd, werd dit opgenomen in de onderzoeksresultaten.

Kans op dementie verkleinen

En wat bleek? Zestigers die dagelijks met vrienden of familie afspraken, liepen 12% minder risico op dementie dan leeftijdsgenoten die nauwelijks sociale afspraken hadden. Ook 70-plussers ontwikkelden minder snel dementie wanneer ze een drukke agenda hadden.

Cognitieve uitdaging

Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, vertelt aan HLN: "Een afspraak kan je bekijken als een cognitieve uitdaging. Het positieve effect van sociaal contact wordt alleen gevonden bij vrienden, niet bij familieleden. Dat komt omdat het - in de meeste gevallen - niet uitdagend is om binnen te lopen bij je ouders, broers of zussen."

Nieuwsgierigheid

De directeur vervolgt: "Bij vrienden wil je daarentegen wel steeds je beste kant laten zien. Omdat je bovendien niet voortdurend omringd wordt door je vrienden, heb je iets om naar uit te kijken. Dat creëert een soort verlangen en prikkelt je nieuwsgierigheid.”

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland.

Bron: HLN. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden