null Beeld

Heb jij een ronde naam? Dan denken mensen vaak dat je aardig bent

Wanneer iemand zichzelf voorstelt kun je vaak al dan niet onbewust een mening hebben. Dat kan liggen aan bijvoorbeeld de houding of de stem, maar nu blijkt dat een 'ronde' of 'hoekige' naam ook al heel veel doet. Huh?

Ja, het feit dat je al iemand kent met precies dezelfde naam en daardoor dit persoon hetzelfde inschat, kennen we ("Nee, ik vind Stephanie niet aardig, want ik ken zo'n vervelende Stephanie van vroeger!"). Deze associatie van namen speelt zeker mee bij het vormen van een mening, maar het blijkt dat de klank van de naam ook verwachtingen creëert. Dat schrijft een Canadees onderzoek gepubliceerd in Journal of Experimental Psychology: General.

Ronde naam

Maar eerst: wat is een ronde en wat is een hoekige naam? Ronde voornamen zijn namen met 'stemhebbende medeklinkers' (zoals m, l, en n). Leg je vingers op je keel, spreek de letters uit, en als je een trilling voelt dan is dit een 'stemhebbende klank'. Mensen met deze klanken in hun naam worden gezien als vriendelijk, emotioneel en georganiseerdheid. Denk hierbij aan namen zoals Lisa, Anne of Owen.

Hoekige naam

Voornamen met stemloze medeklinkers (zoals de p, k en de t) worden geassocieerd met extraversie. Wanneer je hierbij je vingers op je keel legt, voel je als het goed is geen trillingen. Mensen met voornamen met veel van deze stemloze klanken, worden dus vaak als open mensen beoordeeld. Voorbeelden hiervan zijn Katie, Rita of Pip.

Écht aardiger?

Let wel: het betekent dus dat mensen met 'stemhebbende medeklinkers', niet echt vriendelijker zijn, maar dit is een associatie. En mensen met stemloze medeklinkers in hun naam zijn ook niet extra extravert. De psychologen lieten dat zien met gestandaardiseerde persoonlijkheidsvragenlijsten. De associatie tussen namen en karaktereigenschappen die de onderzoekers hebben aangetoond is puur een vorm van klanksymboliek zoals die al bekend was van andere woordsoorten.

Boeba

De onderzoekers gebruikten meestal onzinwoorden om associaties met andere mensen en diens karaktereigenschappen uit te sluiten. En zo blijkt dan dat de meeste mensen vinden dat maloema en boeba beter bij ronde vormen passen en takete en kiki bij hoekige vormen.

Vervolgonderzoek

Hoe het komt dat de Lisa's aardiger worden beoordeeld dan de Rita's, is niet duidelijk. De Canadezen suggereren dat het misschien komt doordat angstige volwassenen in harde, abrupte klanken praten, of omdat er associaties in taalpatronen zijn waardoor woorden met bepaalde typen klanken vaker bepaalde soorten eigenschappen beschrijven. Misschien een leuk onderwerp voor vervolgonderzoek. Wij zijn benieuwd.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden