null Beeld

Heb jij het altijd koud? Dit zijn 8 redenen daarvoor

Heb jij áltijd koude handen, koude voeten en een koude neus? Of heb je het gewoon altijd koud? Daar kunnen talloze redenen voor zijn. De meest voorkomende zetten wij voor je op een rijtje. 

Online redactie Libelle

En goed nieuws: vaak kun je er gewoon iets tegen doen!

1. Je geslacht

Is het je wel eens opgevallen dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen? Dat is niet zo gek. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mannen 22 graden een fijne temperatuur vinden. Maar dat de meeste vrouwen beter gedijen bij 24 tot 25 graden. Dat komt door het verschil in metabolisme bij mannen en vrouwen. Over het algemeen hebben mannen een sneller metabolisme, waardoor ze meer calorieën verbranden. Daarmee warmt het lichaam op. Bij vrouwen is het metabolisme vaak wat trager, waardoor er ook minder warmte in het lichaam wordt opgewekt.

2. Slaapgebrek

Als je moe bent, heb je het altijd een tikje kouder dan normaal. Als jij dus merkt dat je het vaker koud hebt, kan het heel goed zijn dat je even goed naar je nachtritme moet kijken. Heb je stress, waardoor je onrustiger slaapt? Heb je je avonden te vol gepland of moet je er telkens te vroeg uit? Kijk eens of je hier iets aan kunt verbeteren. Onderzoeken tonen namelijk veelvuldig aan dat slaaptekort leidt tot warmteverlies in het lichaam.

3. Medicatie

Als je het ineens continu koud hebt, ga dan eens na bij jezelf of er iets is veranderd in je medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben invloed op je bloedcirculatie, waardoor je het kouder krijgt. Als het mogelijk aan je medicatie ligt, is het slim om dit eens bij je huisarts te benoemen. Wie weet is er een alternatief medicijn dat je lichaamstemperatuur minder beïnvloedt.

4. Fenomeen van Raynaud

Heb jij soms zulke koude handen en voeten, dat de kleur eruit verdwijnt? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van het fenomeen van Raynaud. Bij deze vaataandoening stopt de bloedtoevoer naar de vingers of tenen omdat slagaders te snel samentrekken. Hierdoor kunnen je handen of voeten ijskoud aanvoelen en zelfs wit of blauw kleuren. Het is goed om even langs de huisarts te gaan als dit bij jou het geval is.

5. Hypothyreoïdie

Als je hypothyreoïdie hebt, maakt je schildklier te weinig schildklierhormonen aan. Dit komt vooral bij vrouwen voor en kan zorgen voor gewichtstoename, prikkelbaarheid en vele andere klachten. Maar ook vermoeidheid en temperatuurwisselingen in het lichaam zijn bijkomstigheden hiervan. Als je het altijd koud hebt, is het dus een goed idee om je schildklier te laten checken.

6. Bloedarmoede

Bij bloedarmoede heb je een tekort aan rode bloedcellen in je bloed. Ook kan het zijn dat er wel genoeg rode bloedcellen zijn, maar dat zij niet goed genoeg werken. Het resultaat hiervan is dat er te weinig zuurstof door je lichaam wordt verspreid. Dat kan verschillende klachten veroorzaken. Een veel voorkomend symptoom is het hebben van koude handen en voeten. Gelukkig is bloedarmoede goed te behandelen. Maar een bezoekje aan de huisarts is geen overbodige luxe.

7. Voeding

Het is heel belangrijk om genoeg te eten op een dag. Zo houd je je lichaam bezig, zijn er calorieën om te verbranden en kan je lichaam zich warm houden. Als je onbewust niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt of lijdt aan een eetstoornis, heeft je lichaam simpelweg geen voer om zichzelf warm te houden en heb je het waarschijnlijk altijd koud.

8. Leeftijd

Je leeftijd kan veel te maken hebben met je lichaamstemperatuur. Zo is het bekend dat vrouwen tijdens de overgang last kunnen krijgen van opvliegers. Maar het kan ook goed zijn dat je het in die periode juist vaker koud hebt. Daarbij krijgen veel mensen het vaker koud, naarmate ze ouder worden. Dat komt omdat je spiermassa afneemt als je leeftijd toeneemt. En dus is er minder om je lijf warm te houden.

Heb jij juist altijd koude voeten? Dít is wat je daartegen kunt doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Womansday. Beeld: iStock.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden