null Beeld

Heeft het zin om nu te starten met afvallen voor het geval je corona krijgt? 

Veel coronapatiënten die op de IC terecht komen zijn te dik. Met die wetenschap in het achterhoofd: heeft zin om nu te starten met afvallen voor het geval dat je corona krijgt, of is het al te laat?

Tara Stokdijk

HLN vroeg het aan topdokter Guy T’Sjoen.

Afvallen tegen corona

Dokter T'Sjoen legt uit hoe het komt dat vooral zwaarlijvige mensen met corona op de IC terecht komen: "Mensen met overgewicht hebben vaker ook andere gezondheidsproblemen, zoals een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of (aanleg tot) suikerziekte. Bovendien is het moeilijker om zwaarlijvige patiënten goed te beademen. De vetmassa in de buik drukt op de borstkas, waardoor de longen minder goed opengezet kunnen worden."

Schrikbarende cijfers

De cijfers liegen er niet om: dokter T'Sjoen weet te vertellen dat 60% van de coronapatiënten die in België terecht kwamen een BMI boven de 25 had. Zo'n 30% kampte met obesitas. Als je zwaarlijvig bent is het daarom natuurlijk niet onverstandig om af te vallen. Maar heeft dat nu nog zin?

Kleine beetjes helpen

Dokter T'Sjoen zegt van wel, want zelfs een klein beetje afvallen helpt al, als je corona krijgt: "Een beetje afvallen als je overgewicht hebt, is zelfs de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken. Voedingssupplementen slikken doet niet veel. Iets vermageren als je overgewicht of obesitas hebt, is nog een essentiële, maar tot nu toe ontbrekende coronamaatregel, naast regelmatig handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden."

De 5%-regel

Maar hoeveel moet je afvallen voordat het zin heeft? Dokter T'Sjoen hanteert een percentage van 5%: "Als je 100 kilo weegt, probeer dan te vermageren tot je 95 weegt. Daarvoor zijn geen al te grote inspanningen nodig. Met meer en frequenter bewegen en gezonder eten kom je reeds een heel eind. Tegen Kerstmis kan je al een mooi resultaat hebben."

Zorgmedewerkers geven antwoord op de vraag: ‘Als ik aan de coronacrisis denk, dan denk ik aan…’

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden