Dubbeldekkers Beeld Ernie Enkelaar
DubbeldekkersBeeld Ernie Enkelaar

Héérlijk: dubbeldekkers met kardemom, chocola, pistache en een romige vulling

Dit Turkse dessert is om je vingers bij af te likken én het ziet er ook nog eens prachtig uit.

recept

RedactieErnie Enkelaar

Voor 15 stuks

Bereidingstijd 1 uur | Wachttijd 20 minuten | Oventijd 30 minuten

Dit heb je nodig

Voor de taart:

  • 4 eieren, eiwit en dooier gescheiden
  • 200 g suiker
  • 125 g pistachenoten
  • 250 g dadels, fijngesneden
  • 60 g pure chocolade (70%), grof gehakt
  • 2 el bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 12 kardemompeulen, fijngemalen in een vijzel (of 8 g kardemompoeder)

Voor de vulling:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g suiker
  • 2 g saffraanpoeder

Voor de topping:

  • 20 g pistachenoten, fijngehakt
  • 50 g pure chocolade, geraspt
  • 20 g pișmaniye (verkrijgbaar bij de Turkse winkel), uit elkaar getrokken
  • 20 g gesuikerde amandelen

Extra:

  • springvorm Ø 22 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
  • bakringetje of glas Ø 7 cm
  • bakpapier
  • spuitzak

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Begin met de taart: klop de 4 eidooiers met 50 gram suiker bleekromig, en zet in de koelkast.
  3. Rooster ondertussen de pistache­noten 8 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna 5 ­minuten afkoelen.
  4. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  5. Doe de dadels, chocolade en pistachenoten in een mengkom en voeg hier de bloem, bakpoeder, kardemom en de overgebleven 150 gram suiker aan toe. Haal het geklopte eigeel uit de koelkast en giet het mengsel in de mengkom. Meng met een spatel alle ingrediënten goed door elkaar, totdat er een mooie luchtige massa ontstaat.
  6. Giet het mengsel vervolgens in de springvorm en bak 30 minuten in de oven. Controleer dan met een ­satéprikker of de taart gaar is; deze moet er schoon uitkomen. Bak ­anders 5 minuten langer. Laat de taart 15 minuten buiten de oven afkoelen.
  7. Maak vervolgens de ring van de springvorm los en steek met een bakringetje of glas 15 minitaartjes uit de taart. Snijd ze ­horizontaal doormidden.
  8. Voor de vulling: doe de mascarpone, suiker en saffraan in een kom en meng alles met een garde goed door elkaar. Lepel het mengsel in een spuitzak en laat deze 5 minuten in de koelkast opstijven.
  9. Spuit het mascarponemengsel op de onderste helften van de minitaartjes en leg de andere helften erop. Smeer ook de bovenkant van de taartjes in met het mengsel.
  10. Versier tot slot met pistache­nootjes, chocolade, sliertjes pișmaniye en gesuikerde amandeltjes. Lekker bij een glas koude melk of verse thee.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Ernie Enkelaar | Receptuur: Leyla Mamedova

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden