Heetwaterdispenser of waterkoker: wat is goedkoper (en wat is beter)? Beeld Getty Images
Heetwaterdispenser of waterkoker: wat is goedkoper (en wat is beter)?Beeld Getty Images

Heetwaterdispenser of waterkoker: wat is goedkoper (en wat is beter)?

Heet water nodig voor thee of voor het koken? Naast de ouderwetse pan op het vuur, heb je dan de keuze uit een heetwaterdispenser of een waterkoker. Maar welke optie is eigenlijk goedkoper? En wat is efficiënter dan wel duurzamer?

Ruth SmeetsGetty Images

Een rondje langs webshops leert dat een heetwaterdispenser gemiddeld honderd euro kost, terwijl je voor een waterkoker gemiddeld slechts dertig tot veertig euro neerlegt. Uiteraard is de prijs afhankelijk van het merk; in elke categorie bestaan veel duurdere en goedkopere opties. Al is de prijs niet het enige om rekening mee te houden.

Voordelen heetwaterdispenser

Een heetwaterdispenser wordt ook wel een instant waterkoker genoemd. Je kunt het vergelijken met een kokendwaterkraan. Een aantal voordelen van de heetwaterdispenser ten opzichte van de waterkoker:

  • De heetwaterdispenser is vele malen sneller en efficiënter dan de waterkoker: het water is binnen tien seconden opgewarmd.
  • Ook is de dispenser duurzamer: je kookt immers niet meer water dan je nodig hebt. Je geeft de gewenste hoeveelheid exact aan.
  • De temperatuur van het water is altijd consistent. Niet geheel onbelangrijk bij het klaarmaken van een goede kop koffie of babymelk.
  • Bij luxe versies kun je de temperatuur handmatig instellen. Handig voor de echte theeliefhebbers, die weten dat je niet elke thee op dezelfde temperatuur drinkt.

Voordelen waterkoker

Ben je een tikje nostalgisch en kun je je geen keuken voorstellen zonder waterkoker? Goed nieuws: ook dit apparaat heeft zo zijn voordelen.

  • Een waterkoker is kleiner dan een heetwaterdispenser en neemt dus minder ruimte in. Handig in kleinere keukens!
  • Een waterkoker is makkelijker verplaatsbaar dan een heetwaterdispenser.
  • Een waterkoker is voor sommige mensen makkelijker in gebruik. Een heetwaterdispenser bedienen kan even wennen zijn.
  • Hoewel je met een heetwaterdispenser niet meer water verbruikt dan je nodig hebt, verbruikt deze wél meer energie. Een waterkoker is energiezuiniger.

Conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat het per persoon verschilt of een heetwaterdispenser de meer dan dubbele prijs waard is. Ben jij er al uit hoe je je volgende kopje thee zet?

Wist je dat je met thee ook wallen kunt verminderen? In onderstaande video hoor je er alles over.

Bron: Baristaworden.nl, Tomado.com, Kafea.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden