null Beeld

Helpt op de weegschaal staan om minder aan te komen tijdens de feestdagen?

Tijdens de feestdagen genieten we volop van al het lekkers dat op tafel staat. Dit kan soms best uit de hand lopen. Zou het helpen om tijdens de kerstperiode iedere dag op de weegschaal te gaan staan? 

Britse wetenschappers hebben onderzocht of een gewichtstoename te beperken viel door tijdens de feestdagen maatregelen te nemen.

Weegschaal

Zo kreeg een groep van 136 volwassenen het advies om elke dag op de weegschaal te gaan staan. Bovendien kregen ze informatie over de hoeveelheid fysieke activiteit nodig was om alle extra calorieën die ze tot zich namen, weer te verbranden. Om een stuk taart van 480 kilocalorieën kwijt te raken, moet je bijvoorbeeld een uur fietsen.

Verschil

De andere groep kreeg enkel een brochure, zonder voedingstips. De deelnemers werden in november gewogen en vervolgens in februari. Op deze manier keken de onderzoekers naar de invloed van de feestdagen op het lichaamsgewicht. Na de kerstperiode woog de eerste groep gemiddeld 0,13 kg lichter en kwam de tweede groep gemiddeld 0,37 kg aan.

Bewuster eten

Uit het onderzoek blijkt dat wie rond de feestdagen elke dag op de weegschaal stond, tijdens de kerstperiode geen kilo's aankwam, terwijl degenen die dit niet deden bijna een halve kilo aankwamen. Wat de reden hiervan is? De eerste groep at bewuster tijdens de feestdagen en daar zou die weegschaal bést iets mee te maken kunnen hebben.

Korreltje zout

Deze studie laat zien dat bewuster consumeren gunstige gevolgen heeft voor je lichaamsgewicht. De deelnemers wisten niet in welke groep ze werden ingedeeld, daarom wordt de studie omschreven als 'dubbelblind'. Toch vinden wij dit vrij ongeloofwaardig aangezien de ene groep te horen kreeg iedere dag op de weegschaal te moeten staan.

We moeten de resultaten van het onderzoek maar met korreltje zout nemen. Want, vergeet niet: aankomen doe je voorál tussen oud & nieuw en kerst en níet tussen kerst en oud & nieuw!

BEKIJK OOK: Kim valt af - en vertelt wat ze zag op de weegschaal na de kerstdagen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Knack.be. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden