Hemelse combinatie: gevulde speculaas met appel

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit lekkere recept voor gevulde speculaas mag zo vlak voor ’t heerlijk avondje niet ontbreken.

Evanne MientjesGetty Images/iStockphoto

Deze zoete lekkernij is een remake van de originele gevulde speculaas. De smaken van de kruidige speculaas, het smeuïge spijs en frisse appel vormen een hemelse combinatie die de hele maand december wel voorbij mogen komen.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

• 250 gr zelfrijzend bakmeel

• 125 gr roomboter, op kamertemperatuur

• 125 gr donkerbruine basterdsuiker

• 1 el speculaaskruiden

• 2 el melk

• Snufje zout

Voor de amandelvulling:

• 250 gr blanke amandelen

• 250 gr suiker

• ½ citroen, rasp

• 1 ei

Extra:

• Bakvorm

• Keukenmachine

• Deegroller

• 3 appels

• Handje amandelen ter garnering

• 1 eigeel om te bestrijken

Bereiden: 90 min. Bakken: 40 min.

Meng het bakmeel, het zout, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom door elkaar. Snijd de boter in blokjes en voeg deze bij het bakmeel.

Kneed er met je handen (of met de machine) een soepel deeg van. Vorm er een mooie bal van. Als het deeg droog aanvoelt, voeg dan wat melk toe. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.

Maak in de tussentijd de amandelspijs. Maal de amandelen, suiker en citroenrasp fijn in een keukenmachine met hakmessen. Voeg vervolgens het ei toe en meng het in een paar minuten tot een egaal amandelmengsel.

(Gebruik je de amandelspijs niet meteen, wikkel het dan in plasticfolie en bewaar het in de koelkast of zelfs in de vriezer om het langer te bewaren).

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet de bakvorm in met boter of bedek voor het gemak de bakvorm met bakpapier. Neem 2/3e van het deeg en rol dit met een deegroller uit tot een plak, groot genoeg om de bodem en zijkanten van de bakvorm te bedekken. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af.

Bij het verse zelfgemaakt spijs verdeel je dit mengsel nu over het deeg in de vorm. Bij kant-en-klaar spijs meng je dit eerst met een ei en wat water tot een gladde massa, hierna verdeel je het over de bodem.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes over de laag spijs. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs en de appels met de deegplak en snijd de randjes netjes bij. Bestrijk tenslotte de speculaas met het losgeklopte ei en versier met de amandelen.

Bak de gevulde speculaas in 35 tot 40 min goudbruin. Als de speculaas is afgekoeld, kun je hem uit de vorm halen.

Eet smakelijk!

Bron: Zoetrecepten, Rutgerbakt, uitpaulineskeuken

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden