null Beeld

Herstelzorg voor coronapatiënten zit tijdelijk in het basispakket

De coronapatiënten die paramedische zorg nodig hebben krijgen dat tijdelijk vanuit hun basisverzekering vergoed. Het gaat om patiënten die door besmetting van het virus ernstige klachten opliepen. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg besloot om deze herstelzorg per direct op te nemen in het basispakket van zorgverzekering.

Fenna Witteveen

Het Zorginstituut Nederland, een zelfstandig bestuursorgaan, adviseerde hierover aan Van Ark. De minister schreef aan de Tweede Kamer op donderdag dat zij dit advies overneemt. Er zal tegelijkertijd een onderzoek starten naar de effecten die deze zorg heeft. Er zal geen eigen risico worden berekend voor zorg uit het basispakket.

Paramedische herstelzorg

Onder paramedische herstelzorg valt fysio-, ergo-, en oefentherapie, logopedie en diëtetiek. Men krijgt vanuit het basispakket maximaal vijftig fysio- of oefentherapeutische sessies. Daar hoort ook zeven uur diëtetiek en acht uur ergotherapie bij. Deze herstelzorg krijgen zij binnen maximaal zes maanden.

Duidelijkheid over tijdelijke vergoeding

De minister vindt het goed dat er nu duidelijkheid is over de tijdelijke vergoeding van de paramedische herstelzorg. Van Ark zegt: "De gevolgen voor patiënten die ernstige klachten hebben door corona zijn enorm. Patiënten die veel verschillende vormen van zorg nodig hebben hoeven zich om de vergoeding nu geen zorgen meer te maken, waarbij het belangrijk is dat onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg plaatsvindt."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Rijksoverheid, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden