null Beeld

Het is (bijna) tomatentijd! 5 dingen die je moet weten over tomaten

Officieel begint het tomatenseizoen in juni, maar de eerste lekkere tomaten van dit jaar liggen al in de winkels. Koop je tomaten? Kies dan biologische of tomaten met veel smaak. Dat maakt je gerecht extra lekker. Gek op tomaten? Dan heb je geluk, want het heeft hartstikke veel voordelen.

Eind lente en in de zomer kun je volop genieten van het rode fruit. Dat is ook het moment dat ze extra lekker zijn, want in de winter komen ze vaak uit de kassen en hebben ze minder smaak. Tip: koop dan tomaten uit blik.

1. Boordevol anti-oxidanten

Tomaten rijk zijn aan lycopeen, deze krachtige antioxidant helpt kanker te voorkomen. Vrije radicalen kunnen schade aan cellen aanbrengen maar antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk. De kleur van de tomaat zegt veel over de hoeveelheid lycopeen: hoe roder de tomaat des te meer lycopeen deze bevat!

Tip: eet tomaten met olijfolie. Door het vet wordt het lycopeen in de tomaat beter opgenomen.

2. Zorgt voor een mooie huid

Wij hebben goed nieuws voor je! Je hebt geen dure anti-rimpelcrèmes nodig om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan. Een goedkoop alternatief is tomatenpuree. Misschien niet zo smakelijk maar wel een garantie voor minder rimpels. Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van 10 eetlepels tomatenpuree per dag aangelengd met 10 gram olijfolie de huidstructuur verbetert. De procollageenlaag in de huid neemt hierdoor namelijk sterk toe. Extra goed nieuws is dat de huid hierdoor 30% beter bestand is tegen het schadelijke effect van UV-stralen.

Zo maak je tomatentaartjes

3. Is een vitaminebom

Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat tomaten barsten van vitamine c, dit bevordert aanzienlijk je weerstand. Daarnaast bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6; deze stoffen helpen hart- en vaatziektes voorkomen.

4. Helpt je afvallen

Als je wilt afvallen kunnen tomaten hier zeker een bijdrage aan leveren. Deze vrucht bestaat namelijk voor 90% uit water en zorgt dus voor een goede afvoer van afvalstoffen.

5. Genetische manipulatie

Tomaten zijn jarenlang de dupe geweest aan genetische manipulatie en modificatie. Dit om smaak te verbeteren, tomatenziekten af te weren, houdbaarheid te verlengen, insecten af te weren etc. Over de gezondheidsrisico’s van genetische modificatie zijn wetenschappers het nog steeds niet eens. Eet daarom zo veel mogelijk biologische tomaten die in het seizoen groeien (zoals in de lente en zomer), die smaken sowieso lekkerder dan in de winter. Wil je in de donkere maanden ook tomaten eten? Koop dan tomaten in blik.

Probeer ook eens biologische rucola. Bekijk hier 5 dingen die je móet weten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden