Lekker lezen

Het nieuwe Libelle Bookazine: ‘Eindelijk 40’ door Aaf Brandt Corstius

null Beeld stocksy
Beeld stocksy

Als je veertig wordt, hoef je geen dolende dertiger meer te zijn én je bent nog lang geen vijftig. Kortom: de ideale leeftijd, aldus columnist en schrijver Aaf Brandt Corstius. Ze schreef er een aantal verhalen en columns over, die werden gebundeld. in ‘Eindelijk 40’. Lees er hier alvast een uit het nieuwste Libelle Bookazine.

Aaf Brandt Corstiusstocksy

Het geheim van een lange, gelukkige relatie waarin Aaf zo klef wordt dat de lezer misschien een beetje moet overgeven in zijn mond. Maar ze toch ook toegeeft dat er dagen zijn waarin zij en haar man louter en alleen de vraag ‘Is er nog worst?’ met elkaar uitwisselen.

“Ik moet een stuk over lange relaties schrijven,” roep ik vanuit mijn werkkamertje naar beneden.

“Misschien kun je jezelf nog wat tips geven!” roept Gijs snibbig naar boven terug.

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn Gijs en ik op een maand na tien jaar samen. We hebben samen twee kinderen van vijf en zes, en Gijs heeft nog twee vijftienjarige kinderen uit zijn vorige huwelijk die dus nu al tien jaar mijn stiefkinderen zijn. We hebben een huis, twee katten, een Toyota – waar ik niet in kan rijden, hij wel –, een heleboel spullen en redelijk wat familie in de buurt.

We hebben, kortom, een leven samen.

Een oud-klasgenoot die ik een tijdje geleden tegenkwam in de speeltuin, en die net gescheiden was, vatte het zo samen: “Als je lang samen bent, kun je je gewoon niet meer voorstellen dat je ooit weer alleen bent.” Ik kán het me wel voorstellen – voordat ik Gijs ontmoette op mijn dertigste, was ik lange periodes alleen, geheel onvrijwillig overigens – maar ik wil het me niet voorstellen. Ik ben namelijk heel gelukkig met hem, in die lange relatie van ons.

Maar goed, het kribbige dialoogje hierboven wordt dus net zo goed gevoerd bij ons thuis.

“Ik moet een stuk over lange relaties schrijven!”

“Misschien kun je jezelf nog wat tips geven!”

null Beeld

De aanleiding voor deze ongezellige roeppartij was, zoals vaker in lange relaties waarbij ook een huishouden gemoeid is, huiselijk en triviaal van aard. De nieuwe wasdroger zou vandaag bezorgd worden, en ons trappenhuis was bezaaid met rolschaatsen, fietsjes en stapels post. Al die trappen moesten dus worden leeggehaald voordat de bezorgers kwamen, maar toen ik thuiskwam appte Gijs dat hij ging koffiedrinken met een vriend. ‘Dan haal ik die trappen zelf wel leeg,’ appte ik terug, een boodschap die vooral door de woorden ‘zelf’ en ‘wel’ een licht agressieve ondertoon had. Toen Gijs thuiskwam, was hij pissig dat ik hem met een licht schuldgevoel had laten koffiedrinken en ik was chagrijnig dat ik de trappen had moeten leeghalen. En ook nog op mijn kop kreeg voor het versturen van een licht agressieve app.

Zo.

Een inkijkje in de gelukkige lange relatie.

Maar hoe gaat zoiets dan verder? Ik zit boven te typen, en Gijs roept na verloop van tijd van beneden: “Zullen we het goedmaken?” “Ja!” roep ik. Zo. Dat is weer goed.

En dat is meteen tip 1, zoals ik het maar zal noemen: niet te lang blijven gisten.

Het gerelateerde advies is: niet te veel vitten. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie die het boek Liefde, lust en ellende heeft geschreven, stelt daarin de existentiële vraag: ‘Kunnen vrouwen het piepen, klagen en vitten afleren?’ Ik weet het niet. Roos Vonk zelf, en andere vrouwen die ze kende, hadden in lange relaties de ervaring dat ze veel vaker ‘piepten’ dan als single. Afrader, vindt de professor.

Als ik bij mezelf naga hoe ik ben, vittenderwijs, vind ik het meevallen. Natuurlijk, ik zucht wel eens diep en zeer hoorbaar als ik voor de zoveelste keer een leeg melkpak aantref op het aanrecht – waarom gooit die gast die melkpakken nooit even in de prullenbak ernaast? Maar ik besef, misschien door de vele jaren dat ik onvrijwillig single was, ook wel dat door een ander achtergelaten rommel iets gezelligs heeft.

Dat is het fijne aan een lange relatie: je weet op een gegeven moment wat iemand doet, en wat hij niet doet. Wat je van hem kunt verwachten. Sleur is goed, zei psycholoog Jeffrey Wijnberg al in zijn Telegraaf-column: ‘Een relatie die als een sleur aanvoelt, is ook een relatie waarin de partners weten dat ze blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.’ Yes: sleur = vertrouwen!

Zo zet Gijs altijd de vuilnis buiten en haalt hij elke ochtend de afwasmachine leeg (een klus die ik met passie haat), terwijl ik altijd de was doe. Zolang die taakjes een beetje gelijk verdeeld zijn en iedereen doet wat hij het minst rampzalig vindt om te doen in huis, gaat het prima. Je wordt heel goed in je taakje (of in ieder geval net goed genoeg). En: je hoeft nooit meer tegen de ander te zeuren.

null Beeld

De ‘beurse plekken’ noemt Roos Vonk ze, de irritaties over opruimen, geld of opvoeding die steeds weer kunnen terugkomen. Die beurse plekken hebben wij ook, maar op een gegeven moment hebben we blijkbaar besloten om ze niet nog beurser te maken dan ze al waren. Daarbij moet je soms alsnog iets negeren: als Gijs de kinderen hun tweede ijsje van de dag geeft, slik ik mijn opvattingen over suiker in. Want dat ijsje gaat hij toch wel kopen: hij heeft het al beloofd. Net zoals hij woordeloos dealt met mijn ochtendhumeur, en, toen de kinderen nog vaak ’s nachts wakker werden, met mijn nog veel heftigere nachthumeur. Pick your battles, heet dat in het Engels. Dat doen we dus.

Geheel onbewust hebben wij ook het nemen van besluiten verdeeld. Of nou ja, verdeeld… Volgens Roos Vonk nemen mannen de kleine besluiten in een relatie, en vrouwen de grote. Zij adviseert dan ook om te doen wat de man wil bij kleine besluiten, bijvoorbeeld qua uitjes en vakanties. En ze vindt dat je moet doen wat de vrouw wil bij grote besluiten: huis kopen, kinderen krijgen.

Ha! Toen ik dat las, moest ik concluderen dat we in onze relatie bij zowel grote als kleine besluiten doen wat, ahum, ik wil. Daar wil ik ter verdediging bij zeggen dat ik bijna altijd degene ben die vindt dat er überhaupt iets over iets besloten moet worden. Komt de vakantie eraan, dan zit ik twee maanden van tevoren al te googelen op ‘rustieke camping Corsica’. Is het weekend, dan heb ik de PS van de Week van Het Parool naast me liggen bij het ontbijt om te zien of er iets leuks te doen is in de stad. Funda ken ik, zoals elke vrouw die ik ken, nagenoeg uit mijn hoofd, en dat we kinderen gingen krijgen heb ik min of meer afgedwongen.

Hoe geweldig het ook lijkt dat je alle besluiten in huis neemt, dat is ook een twistpunt geweest. Bijvoorbeeld met die vakanties: ik voelde me soms wel erg verantwoordelijk als ik na honderd jaar Zoover en Tripadvisor bestuderen een vierweekse zomervakantie had geregeld en als het dan te veel regende. Want dan kon iedereen ontevreden naar mij kijken. “Waarom moet ík dit dan ook allemaal regelen?” riep ik dan vanonder een paraplu tegenover een chagrijnig kluitje gezinsleden. “Omdat jij daar zo goed in bent,” zei Gijs dan. En dat is ook zo. Dus nu is de afspraak dat ik alles regel, maar dat er vervolgens niemand over zeurt. Of in ieder geval hij niet.

null Beeld

“We runnen de toko,” hoorde ik een man die lang getrouwd was ooit zeggen over wat hij met zijn vrouw dagelijks deed, en dat is ook wel zo. Je hebt als gezin, en ook vaak als stel zonder kinderen, een winkel met ruime openingstijden, en die moet je de hele dag bestieren. Daarbij zijn er drukke dagen waarop je als winkel­eigenaren niet echt veel met elkaar uitwisselt, behalve: “Is er nog worst?” Als ik Gijs naar aanleiding van dit stuk vraag of hij het Geheim van de Lange Relatie even aan me wil onthullen, zegt hij dan ook binnen een seconde: “Veel oppas nemen.”

Klinkt harteloos tegenover de kinderen, maar het is zo. Tuurlijk, er zijn dagen waarop het enige wat wij uitwisselen zoiets is als “Is er nog worst?” maar er zijn ook dagen waarop we, inderdaad, oppas nemen en naar een toneelstuk gaan, of naar de film, of, heel wild, een Vietnamees hapje eten en dán naar de film. De sleur die ik hierboven als zo heilzaam heb beschreven, wordt even doorbroken, we hoeven geen huishoudelijke weet­jes uit te wisselen en we zitten zomaar hand in hand in de bioscoop.

En dan zijn we het er – en nu mag je een beetje overgeven in je mond omdat het te zoetsappig wordt – altijd over eens of die film goed of slecht was. Net zoals we het wel vaker eens zijn. Over mensen – er zijn geen vrienden van hem die ik stom vind, of andersom. Over geld – liever een lange vakantie met een tent dan een korte in een chic hotel. Over de opvoeding verschillen we het meest van mening, maar we zijn het er wel roerend over eens dat we allebei niet streng genoeg zijn – en dat onze kinderen desondanks de leukste van de wereld zijn.

null Beeld

“Mensen vallen eerder op iemand die op hen lijkt wat betreft intelligentie, politieke overtuiging, godsdienst, leeftijd, aantrekkelijkheid en opleiding, interesses, voorkeuren, leefsituatie,” schrijft Roos Vonk. Welnu, dat klopt. Gijs en ik zijn ongeveer even intelligent (al beweer ik in ruzies natuurlijk dat dat niet zo is), we schelen een jaar, zijn allebei opgegroeid in Amsterdam-Zuid in een temperamentvol eenouder-gezin waarbij die ene ouder iets deed in de linksgeoriënteer­de artistieke scene: het is eigenlijk een wonder dat we elkaar niet al als zesjarigen zijn tegengekomen op de antiautoritaire crèche of iets dergelijks. We lijken op elkaar. De achtergrond, de interesses, het type vrienden en kennissen.

“Jammer dat ik je niet op de middelbare school al kende,” verzucht ik dan ook vaak tegen Gijs. Waarop hij zegt: “Maar dan waren we misschien nooit verliefd geworden. Of gebleven tot nu toe.”

Want dat helpt wel bij een lange, gelukkige relatie: dat je er al wat relaties, en wat tijd, op hebt zitten. Dat je al hebt ondervonden dat je nooit iemand kunt veranderen. En dat je jezelf ook niet kunt veranderen, of amper. En dat het wel de bedoeling van een relatie is dat je er gelukkig van wordt.

Dan kun je je verheugen op de tijd die er nog voor je ligt. Volgens The New York Times, die het prachtig genaamde National Institute of Relationship Enhancement over lange relaties interviewde, zijn er dertien vragen die je elkaar moet stellen als je gaat trouwen, waaronder: “Hoe zie je ons over tien jaar?” (En ook, bijvoorbeeld: “Vind je porno oké?”)

null Beeld

Het grappige is dat wij het daar ook zonder dat advies van The New York Times al vaak over hebben. We zien onszelf als de kinderen groot zijn in een klein huisje of woonbootje, midden in de stad. We passen op onze – hopelijk grote schare – kleinkinderen. We hebben een bioscoopabonnement en zien alle films die we kunnen zien. En dan zijn we het er roerend over eens of het een rotfilm was, of een hele goeie.

null Beeld

Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius (1975) is columnist voor de Volkskrant, Margriet en Flow. Samen met Marc-Marie Huijbregts maakt ze de podcast Marc-Marie en Aaf vinden iets en ze tourt door het land met haar solovoorstelling Welkom bij mijn zielige jeugd. Met haar man Gijs Groenteman heeft ze twee kinderen en twee stiefkinderen.

Eindelijk 40

Aaf Brandt Corstius behandelt alle veertigersproblemen, die natuurlijk eigenlijk kansen zijn: van corrigerende badpakken en het immer doorgroeien van de neus tot het slinken van het geheugen. Een bundeling verhalen over kleding, stijl, familie, vriendschap, lange en toch gezellige relaties en natuurlijk keihard opruimen. Inclusief een complete handleiding voor het vieren van je veertigste verjaardag.

PS

Lees alle verhalen van Aaf Brandt Corstius in Libelle Bookazine 3, vanaf 3 maart in de winkel.

Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Neem een abonnement op Libelle Bookazine of haal het nieuwe Bookazine via Lossebladen.nl in huis.

Fotografie: stocksy, IAMKAT (auteursfoto)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden