null Beeld

Het RIVM verbaast Nederlanders door al van ‘derde coronagolf’ te spreken

Volgens het RIVM staan we aan het begin van de derde coronagolf. Dat bracht het instituut dinsdag naar buiten. Nederlanders begrijpen er niks van: we zaten toch nog in de tweede golf?

Tara Stokdijk

Ook kunnen veel Nederlanders deze berichtgeving van het RIVM niet rijmen met de versoepelingen die gisteravond in de persconferentie bekend zijn gemaakt.

Versoepelingen

Zo mogen alle contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers, vanaf woensdag 3 maart weer aan de slag. De middelbare scholen en het mbo gaan deels weer open en jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen weer buiten sporten. Daarnaast wordt winkelen bij niet-essentiële winkels op afspraak mogelijk.

De derde coronagolf

Hoewel veel Nederlanders blij zijn met de versoepelingen, ontstaat er ook verwarring. Want op dezelfde dag spreekt het RIVM van de intrede van de derde coronagolf. "Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden", schrijft het instituut. Dit is de eerste keer dat ze deze term laten vallen. Een gek moment om de coronamaatregelen te versoepelen, vinden veel Nederlanders.

Nederlanders verward

Daarnaast snappen veel Nederlanders niet waarom er nu over een derde coronagolf gesproken wordt. Op Twitter wordt geschreven: "De tweede golf is toch nooit afgevlakt?" en "Ik dacht dat we midden-eind tweede golf zaten?". Het gevoel heerst dat we al sinds het najaar in de tweede coronagolf zitten, omdat er sindsdien niet meer is versoepeld. Andere Twitteraars dachten juist allang in de derde golf te zitten: "Naar mijn idee zitten we al sinds december in de derde golf en zijn we net begonnen aan de vierde", zo wordt op Twitter geschreven.

De golf valt nog mee

Het RIVM komt wel met een positief bericht over deze derde golf, namelijk dat 'ie tot nu toe meevalt. De golf had namelijk al veel hoger kunnen zijn, als de strenge maatregelen er niet waren geweest, stelt het instituut. De lockdown heeft volgens het RIVM de verspreiding van het virus flink afgeremd.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Metronieuws. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden