Híer komt het woord ‘kliko’ vandaan
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Híer komt het woord ‘kliko’ vandaanBeeld Getty Images/iStockphoto

Híer komt het woord ‘kliko’ vandaan

Het woord ‘kliko’ wordt vaak als synoniem gebruikt voor ‘afvalcontainer’, maar is eigenlijk gewoon een merknaam. De term ‘kliko’ stamt al uit de jaren ‘50. Benieuwd waar die vandaan komt? Wij leggen het uit.

Ruth SmeetsGetty Images/iStockphoto

De families Klinkenberg en Koster (Kli-ko, snap je ‘m?) verkochten eind jaren ‘50 auto’s om het huisvuil op te halen en noemden deze ‘Kliko huisvuilwagens’. Toen zij de container daaraan toevoegden, werd dit automatisch de ‘Kliko container’.

Bedrijven omarmen ‘kliko’

Het bedrijf Koster en Van Batenburg ontwikkelde in de jaren ‘70 als eerste in Nederland afvalcontainers. Ook deze werden ‘Kliko’s’ genoemd. Algauw werd ‘kliko’ in de volksmond gebruikt als synoniem voor ‘afvalcontainer’ en inmiddels kom je in elke straat wel een ‘kliko’ tegen.

Grote naamsbekendheid

Het bedrijf werd verkocht aan Eurobins B.V., dat het merk ‘Kliko’ lange tijd alleen mocht verkopen in de Benelux en op de Nederlandse Antillen. Eurobins groeide uit tot een organisatie met grote naamsbekendheid in binnen- én buitenland. In 2021 volgde een naamswijziging: met ‘Kliko Eurobins’ zit het woord ‘kliko’ weer in de naam.

Last van een stinkende kliko? Dankzij déze tips ben je er zo vanaf.

In onderstaande video zie je een slimme tip om jouw afvalbak weer fris te laten ruiken.

Bron: Kliko.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden