kamerplanten Beeld Getty Images/Image Source
kamerplantenBeeld Getty Images/Image Source

Geen groene vingers nodig

Hoe een koffiefilter je planten kan redden

Vind je ook dat je nog steeds de lekkerste koffie met de hand zet? Dan heeft Libelle een handige tip voor je. Koffiefilters helpen namelijk om je planten goed te laten groeien en bloeien. Vooral als je ze in een bloempot stopt.

Renée MulckhuijseGetty Images/Image Source

Voortaan heb je geen groene vingers meer nodig om je planten in leven te houden. PS: je hoeft natuurlijk geen filterkoffie te drinken om deze hack eens uit te proberen. Koop in de supermarkt een pak filters om aan de slag te gaan.

Koffiefilter in je bloempot

Planten maken je woonomgeving niet alleen gezelliger, maar ook gezonder. Zeker als je een paar van die luchtzuiverende rakkers in de buurt zet. Wie vervolgens zo lang mogelijk van de kamerplanten wil genieten, kan deze truc met een koffiefilter eens proberen. Waarom? Nou, het...

Voorkomt wortelrot

Eén van de voordelen van een koffiefilter plaatsen tussen de plant en de bloempot, is dat water de kans krijgt om weg te lopen, maar vuil netjes op z’n plek blijft zitten. Zo voorkom je dat het afvoergat van de pot verstopt raakt. Als dat wel gebeurt stroomt water moeilijker weg, waardoor wortelrot kan ontstaan en je plant het niet overleeft. Sommige mensen gebruiken hier steentjes voor, maar een koffiefilter werkt ook perfect én het is goedkoper.

Geeft je meer tijd tussen waterbeurten

Als planten het niet lang volhouden, is het geven van te veel water meestal de belangrijkste oorzaak. Door een koffiefilter in de bloempot te stoppen krijg je iets meer tijd tussen de waterbeurten en hoef je niet te schrikken als je een paar dagen te laat bent. Het filter weet namelijk vocht vast te houden. Tegelijkertijd is het niet zo vochtig dat er wortelrot ontstaat. Lang verhaal kort: het filter zorgt ervoor dat je je plant minder vaak water hoeft te geven en dat de grond langer vochtig blijft. Een win-winsituatie, dus.

Maakt verpotten makkelijker

Een plant in een te kleine pot is als het dragen van een te strakke broek: niet fijn. Is het in het voorjaar weer tijd om wat planten te verpotten en in een grotere ‘broek' te stoppen? Dan maakt een koffiefilter tussen de aarde en de bloempot een wereld van verschil. Aarde zal niet alle kanten opgaan als je de plant van de ene naar de andere pot hevelt. Misschien wil je nog wel even de aarde wat losser maken voordat-ie officieel overgaat. Als je toch bezig bent, wil je ook meteen een nieuw koffiefilter in de pot stoppen. Een koffiefilter lost uiteindelijk op.

Heb je een mooie plant gekocht, maar groeit-ie niet echt verder? Dan kan het zijn dat het tijd is om die plant te verpotten. Maar hoe doe je dit en wanneer moet dit precies? Plantenkenner Avalon legt het je uit:

Bron: Apartment Therapy, RTL Nieuws

Gebruik een koffiefilter om je planten gezond te houden. Beeld Getty Images
Gebruik een koffiefilter om je planten gezond te houden.Beeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden