null Beeld

Hoe gevaarlijk is het om regelmatig neusspray te gebruiken?

Snotverkouden? Dan is neusspray vaak je beste vriend. Maar is zo'n spray wel zo onschuldig als we denken?

Demi Schoenmakers

Een verstopte neus ontstaat door een ontsteking van het slijmvlies in je neusholtes. Je lichaam gaat zelf de strijd aan met het virus door de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedtoevoer verhoogd wordt. De haarvaten van je slijmvlies staan dan onder druk, waardoor er water door de bloedvaten dringt en de neus uitloopt als snot. In een later stadium wordt het snot wat dikker en raakt je neus verstopt.

Verschillende soorten

Een neusspray biedt onmiddellijk verlichting omdat het de gezwollen bloedvaten verkleint. Het vermindert de ontsteking en helpt je makkelijker te ademen. Er zijn drie verschillende soorten neusspray die je bij een verstopte neus of een bijholteontsteking kunt gebruiken: een spray met zoutoplossing, xylometazoline of met hormonen.

Verhoogde bloeddruk

Let goed op als je neusspray gebruikt. Er is namelijk steeds meer bewijs dat het niet alleen effect heeft op je neusslijmvlies. Mensen die erg gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, met name ouderen en kinderen, kunnen door neusspray blijkbaar last krijgen slapeloosheid, duizeligheid, trillende vingers, een verhoogde bloeddruk of hartritmestoornissen. Vooral mensen met de erfelijke hartritmestoornis QT-syndroom hebben een verhoogde kans op dodelijke hartritmestoornissen. Kinderen vallen bij het gebruik van neusspray juist sneller flauw en kunnen een verlaagde pols en bloeddruk krijgen.

Verslaving

Daarnaast ligt er bij het gebruik van neusspray een verslaving op de loer. Deze verslaving wordt ook wel otrivinisme genoemd. Volgens dokter Rutger Verhoeff is het daarom belangrijk dat je neusspray met xcylometazoline niet langer dan 7 dagen gebruikt. Verhoeff: "Anders raakt je lichaam eraan gewend en kun je niet meer zonder." Ook kun je de spray beter niet meer dan 3 keer per dag gebruiken.

Wanneer je neusspray te lang en te veel gebruikt, kan het schadelijk worden voor je neusslijmvlies. Het kan zorgen voor schaafwonden. Dat is niet per se pijnlijk, maar hierdoor is de kans groot dat je een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt met als gevolg dat je altijd verkouden bent. En je dus continu neusspray wilt gebruiken.

Meer informatie over de verschillende soorten neussprays? Dr. Rutger legt het je uit:

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Healthline, KNO, AD. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden