null Beeld

Hoe groot is de kans dat je dit jaar griep krijgt of verkouden wordt?

De coronamaatregelen moeten er uiteraard voor zorgen dat het coronavirus minder snel verspreid wordt. Maar ze hebben nog een leuke bijwerking: door deze maatregelen hebben andere virussen óók minder kans om ons ziek te maken. De griepgolf die er normaal elk jaar is, lijkt dit jaar aan ons voorbij te gaan.

Yasmine Esser

Als we kijken naar de cijfers van het zuidelijk halfrond, waar het net winter is geweest, zien we dat daar fors minder griepgevallen waren. De kans is dus aanwezig dat het griepseizoen op het noordelijk halfrond ook mild is deze herfst en winter.

Minder griep

Ron Fouchier, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en coördinator van het Nationaal Influenzacentrum, zegt tegen Hart van Nederland, dat het niet gek is dat griep en verkoudheid minder kans krijgen dit jaar. “Doordat mensen thuisblijven als ze ziek zijn en door het betrachten van goede hygiëne. Dat werkt niet alleen tegen Covid, maar ook tegen andere luchtwegvirussen.”

Hoe groot is de kans om griep te krijgen in 2020?

Hij heeft nog een verklaring. Er zij namelijk zelden 2 epidemieën tegelijkertijd. “We zien vaak dat als er een epidemie van virus A heerst, virus B daarna minder kans heeft. Het is dus waarschijnlijk een combinatie van die twee factoren", zegt hij.

Waarom je wel de griepprik moet halen

Toch waarschuwt hij dat iedereen die is opgeroepen voor een griepprik die vooral wél moet komen halen. Influenzavirussen zijn namelijk ongelooflijk onvoorspelbaar, het valt dus niet te zeggen of we niet alsnog te maken krijgen met een griepgolf.

Bovendien wil je echt niet griep én covid tegelijkertijd krijgen. “Als je griep en Covid tegelijk krijgt, ben je er slecht aan toe. De kans op een ernstig ziekteverloop of sterfte is dan groot. Je beschermt jezelf met een griepprik dus niet alleen tegen de griep, maar ook tegen een ernstige dubbele infectie.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hart van Nederland. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden