PREMIUMnieuwe liefde, droomhuis, baan

Hoe je je gedachten zo kunt sturen dat je krijgt wat je wil

null Beeld

Een nieuwe liefde, droomhuis of baan: volgens de wet van de aantrekkingskracht kun je veel voor elkaar krijgen door eraan te denken. Dat heet manifesteren. Journalist Amanda van Schaik was sceptisch en nam de proef op de som.

Amanda van Schaik

Toen ik weer eens aan het zeuren was over de overspannen huizenmarkt, adviseerde een vriendin: schrijf een bedankbriefje. Ik moest doen alsof ik al een prachtig huis had gekocht en mijn dankbaarheid hiervoor uitdrukken door het op te schrijven. Zo stuurde ik een positieve vibe het universum in. Gelijkgestemde energie trekt elkaar aan, ging ze verder, dus vervolgens zou het universum mij een huis sturen. Vermoeid rolde ik met mijn ogen. Het universum had vast wel iets beters te doen dan een huis voor me regelen. Maar ze drong aan, want een andere vriendin had door zo’n briefje een betaalbaar koophuis in Amsterdam bemachtigd. Dat mocht wel een wonder heten. Bovendien werkte mijn eigen methode (twintig huizen bezichtigen, vijf keer overboden worden) duidelijk niet. Waarom zou ik het dus niet over de spirituele boeg gooien? Ik schreef: ‘Bedankt voor dit prachtige, betaalbare huis van minimaal zeventig vierkante meter, met tuin, in deze leuke buurt in Amsterdam’.
Anderhalve maand later werd een bod van mijn vriend en mij geaccepteerd. Het huis was vrijwel zoals ik had beschreven: met tuin, enigszins betaalbaar, het tikte niet de zeventig meter aan maar er was ruimte voor een uitbouw. Uiteindelijk hebben we de koop afgeblazen, want we dachten destijds – twee jaar geleden – dat de huizenprijzen zouden dalen en het was toch wel erg veel geld. Maar het moet gezegd: het universum had geleverd. En snel ook.

null Beeld

En: actie!

Volgens transformatiecoach en mindfulness trainer Caroline Laan is in actie komen soms nodig bij het manifesteren: “Zo zet je je intentie kracht bij. Na het bepalen van je doel, het aanpakken van belemmerende gedachten, visualiseren en affirmeren, is het tijd voor geïnspireerde acties. Daarmee bedoel ik niet dat je moet handelen vanuit controle en wilskracht, maar vanuit nieuwsgierigheid, passie en blijdschap. Wil je afvallen? Ga bewuster eten en wees dankbaar voor wat je eet. Wil je ander werk? Voer gesprekken met mensen die je inspireren. Zo gaat de energie stromen en komt wat je wenst sneller op je pad.”
Meer weten? Kijk op carolinelaan.nl

Grote beloften

Wat ik had gedaan, heet ook wel manifesteren: gedachten werkelijkheid laten worden door er simpelweg in te geloven. Dit werkt volgens de wet van de aantrekkingskracht. Deze wet stelt dat alles, dus ook gevoelens en gedachten, een bepaalde trilling heeft die dingen aantrekt met dezelfde frequentie. Kortom: denk positief, want wat je meemaakt in je leven is een direct gevolg van je mindset.
De theorie dook in de jaren negentig van de vorige eeuw af en toe op in zelfhulpboeken en werd in 2006 wereldwijd bekend dankzij de bestseller The secret van de Australische schrijfster Rhonda Byrne. Anno 2022 is manifesteren populairder dan ooit. Manifestatiegoeroes geven cursussen en schrijven boeken. Hun beloften zijn groot: geld, liefde en gezondheid zijn allemaal te manifesteren. Het universum als een webshop met een allesomvattend assortiment.
Hocus pocus? Absoluut niet, zeggen aanhangers. Volgens hen is aantrekkingskracht te vergelijken met natuurwetten zoals de zwaartekracht. Ze betogen dat de wet gefundeerd is in de kwantummechanica, de natuurkunde van de allerkleinste deeltjes. Dat klinkt indrukwekkend (en ingewikkeld), maar volgens Sense Jan van der Molen, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit Leiden, is dat onzin. “Kwantummechanica wordt vaak ingezet om spirituele theorieën te rechtvaardigen, maar dat is flauwekul. Er is geen concreet bewijs dat de wet van aantrekkingskracht bestaat.”

null Beeld

De kracht van je geest

In de psychologie zijn er verklaringen waarom manifesteren kán werken. Je overtuigingen beïnvloeden namelijk je gedrag en dit zet gebeurtenissen in gang. Claudi Bockting, professor klinische psychologie in de psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam, geeft een aantal voorbeelden van hoe dit in zijn werk gaat: “De bekendste is het placebo-effect. Bewuste en onbewuste verwachtingen kunnen de werking van medicijnen en behandelingen zowel positief als negatief beïnvloeden. Dan is er nog het effect van selectieve aandacht: als iets in je hoofd zit, merk je het sneller op. Ben je bijvoorbeeld zwanger, dan zie je overal zwangere vrouwen.” Een ander voorbeeld van hoe je gedachten je leven beïnvloeden, is de selffulfilling prophecy. Bockting: “Onderzoek toont aan dat onze verwachtingen, positief of negatief, vaak worden bevestigd. Dus als je verwacht dat je je doel bereikt, is de kans groter dat dit ook zal gebeuren.” Stel, je denkt dat je droombaan onbereikbaar is. Dan kun je gebeurtenissen in gang zetten, waardoor de kans groter wordt dat je die baan niet krijgt. Misschien praat je negatief over jezelf met een potentiële baas, of je besteedt weinig tijd aan het voorbereiden van een sollicitatiegesprek omdat je geen vertrouwen hebt in een goede afloop. Denk je positief: dit gesprek is een geweldige kans om te leren en te groeien, ik ben perfect voor deze functie, dan is de kans groot dat je gesprek voorspoediger verloopt. Dan ben je immers gemotiveerd, bereid je je goed voor en geef je zelfverzekerd antwoorden op alle vragen. Het gaat dus om de kracht van de geest. Niet het universum dat jou op je wenken bedient, maar je eigen gedachten die het mogelijk maken. Tot een zekere hoogte. “We moeten niet vergeten dat wat er gebeurt ook toeval kan zijn, of je kunt gewoon geluk of pech hebben”, vult Bockting aan.

null Beeld

Parkeerplaats gezocht

Maar beginnen over toeval, dat is vloeken in de kerk voor de manifesterende mens. Spiritueel coach Sonja Karsten: “Ik geloof niet in toeval, maar in oorzaak en gevolg.” Ze gelooft ook niet in pech. Roep je dus onheil over jezelf af door je negatieve gedachten? Karsten: “Ik geloof dat je met positieve overtuigingen veel problemen kunt omzeilen en dat je door negatief denken tegenslag kunt aantrekken. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van negatieve gedachten en deze te onderzoeken. Waar komen ze vandaan? Vervolgens kun je ze ombuigen naar positieve opvattingen. Door die positieve trillingen kunnen dromen uitkomen. Vertrouw op de wet van de aantrekkingskracht, die werkt altijd, voor iedereen.”
Online lees ik veel succesverhalen. Mensen manifesteren werkelijk van alles, van een nieuwe liefde tot winnende loterijloten. Mijn kantoorgenoot manifesteert parkeerplaatsen. Is ze in een drukke stad en zijn alle parkeerplaatsen bezet, dan zingt ze: There’s a place for us, somewhere a place for us… uit de musical West Side Story. Binnen mum van tijd heeft ze een plekje. Mijn eigen laatste manifestatiepogingen zijn minder succesvol. Ik wil een huis, meer geld en buikspieren. Hiertoe heb ik briefjes geschreven, gevisualiseerd, beperkende overtuigingen vervangen door positieve (er is geld in overvloed, ik verdien een miljoen euro, ik word omringd door geld). Maar niks, nada, noppes. Karsten: “Lukt manifesteren niet, werk dan aan jezelf. Doe zelfonderzoek. Zit je met belemmerende overtuigingen? Vertrouw je erop dat het goed komt? Is er toch nog een angst? Verdriet? Wat houdt je tegen? Gebrek aan succes kan ook worden veroorzaakt doordat je weerstand voelt tegen het concept.” Precies in deze gedachtegang – werkt het niet, dan is het je eigen schuld – schuilt het gevaar van manifesteren zegt Bockting: “Manifesteren zou mensen kunnen aantrekken die al niet lekker in hun vel zitten. Voel je je rot, dan is positief denken een enorme opgave. Als dat dan niet lukt, is het een voedingsbodem voor nog meer zelfverwijt.”

null Beeld

Manifesteren in 4 stappen

Er zijn meerdere manieren om te manifesteren, maar spiritueel coach Sonja Karsten houdt dit stappenplan aan:

Stap 1

Intentie vanuit passie
Wat is belangrijk voor je? Je intentie, wat je wilt bereiken, moet je écht willen.

Stap 2

Visualisatie en affirmatie
Positieve gedachten en gevoelens zorgen voor een trilling die positieve situaties aantrekt. Zorg dus voor positieve trillingen. Het helpt om je te voelen alsof het er al is. Schrijf je intentie op en bedank daarvoor. Visualiseer. Maak een moodboard. Zeg of schrijf affirmaties: ik ben zo dankbaar en gelukkig nu ik in mijn droomhuis leef. De vraag hoe dat zo is gekomen, is niet relevant. Laat die dus volledig los. Denk in overvloed en vertrouw erop dat het goed komt.

Stap 3

Herhaling
Je moet je positieve overtuigingen continu herhalen. Zet negatieve overtuigingen (het gaat toch niet lukken, ik kan het niet, het is onmogelijk) om in positieve overtuigingen.

Stap 4

Herkennen en accepteren
Het universum zal mogelijkheden aanreiken. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, te accepteren en actie te ondernemen. Is je intentie een droomhuis, dan kan het zijn dat je een andere baan moet zoeken of een tijdje in een caravan moet wonen tijdens een uitgebreide verbouwing.

Totale controle

Ik hink zelf op twee gedachten als het om manifesteren gaat. Aan de ene kant zou het fantastisch zijn als het werkt en ik totale controle over mijn leven heb. Aan de andere kant: ik ben nogal een zwartkijker. Ik pieker, zie beren op de weg, erger me snel. Kortom, ik zend bakken vol negatieve energie het universum in. Verrassend genoeg ben ik tevreden met mijn leven en best vaak gelukkig, dus het universum is mij goed gezind. Nog wel. Want nu bekruipt me het gevoel dat het universum me op ieder moment de rekening kan presenteren en een bak ellende op me gaat uitstorten. Voor mij zou het eigenlijk beter zijn als manifesteren niet werkt. Wat wel weer ontzettend jammer is voor mijn portemonnee. Want manifesteren, en vooral andere mensen aan het manifesteren krijgen, is een rendabele business. Het vermogen van de schrijfster van The Secret wordt geschat op 100 miljoen dollar. In een interview met manifestatie-expert Kim Munnecom lees ik dat ze een jaaromzet heeft van een half miljoen euro. Dit vind ik zo inspirerend dat ik toch aan het manifesteren sla. Ik visualiseer dat ik als voormalig scepticus een boek schrijf, een TED Talk houd, instagramcursussen geef en daardoor in het geld zwem. In mijn villa in Amsterdam neem ik een personal trainer in dienst. En voilà: buikspieren.

Meer lezen?

Maris manifesteerde haar emigratie en woont nu in Spanje. Roos droomde en vond haar droomhuis. Jill past de wet van de aantrekkingskracht toe op alles in haar leven: “Ik praat nooit over wat ik níet wil, alleen over wat ik wél wil.” Lees hun verhalen op libelle.nl/manifesteren.

Fotografie: getty images, Stocksy

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden