null Beeld

Hoe vaak moet je het filter van je mondkapje vervangen?

We zijn er inmiddels al bijna aan gewend dat we een mondkapje moeten dragen in het openbaar vervoer. We vergeten het onding vrijwel nooit meer om mee te nemen, maar wat je misschien nog wel vergeet is het vervangen van het filter. Hoe vaak moet dat eigenlijk?

Anne-Flore Muller

Houd deze regel aan om veilig te kunnen blijven reizen.

Mondkapje met filter

Terwijl het niet verplicht is om een mondkapje met een filter te dragen, kun je ervoor kiezen om dat toch te doen. Volgens meerdere artsen en professionals beschermt het jou en anderen beter tegen eventuele besmetting van het coronavirus. Dokter Daniel Devine benadrukt het belang ervan nogmaals aan entertainmentwebsite Popsugar.

Betere bescherming

"Filters in mondkapjes bieden het voordeel van verhoogde filtratiesnelheden en bieden dus een betere bescherming tegen kleinere virusdeeltjes", verklaart hij. Nu hoef je hiervoor niet direct een kapje met filter te kopen, een simpele koffiefilter tussen het mondkapje plaatsen heeft volgens de Amerikaanse arts al vrijwel hetzelfde effect.

Hoe vaak moet je het filter vervangen?

Het is niet direct noodzakelijk om na ieder treinritje een nieuwe filter in je mondkapje te doen. Je kunt het gewoon blijven dragen tot het filter zichtbaar vervuild of vochtig geworden is. Dan is het echt aan vervanging toe. Maar ideaal is dit niet, benadrukt dokter Daniel Devine. "Dit omdat je in dat geval niet zeker weet wat voor soort ziektekiemen er in het filter zitten terwijl je het draagt."

Moeite met ademenhalen

Hij raadt dan ook aan om altijd te reizen met een extra filter bij de hand, en om ook altijd een reservemasker in je tas te stoppen "Heb je moeite met ademhalen als je een gefilterd masker draagt? Dan is het belangrijk om het direct weg te gooien en een nieuwe te gebruiken", benadrukt de dokter.

Heb je geen mondkapje in huis, maar moet je echt het met openbaar vervoer reizen? Maak dan snel een kapje van een sok. Zó doe je dat:

Nog tijd om eentje te bestellen? Hier shop je de mooiste:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Popsugar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden