null Beeld

Honderden sterfgevallen door hittegolf van vorige week

Het was vorige week de heetste week ooit in Nederland en zo'n hittegolf heeft helaas ook gevolgen: het aantal sterfgevallen ligt namelijk flink hoger dan normaal.

Op basis van de voorlopige cijfers, schat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in week 33 ongeveer 3.100 Nederlanders zijn overleden. Dit zijn ruim 400 meer mensen dan in de weken ervoor.

De reden dat er meer sterfgevallen zijn heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hittegolf bijna 2 weken aanhield. Acht aaneengesloten dagen was de temperatuur in de Bilt hoger dan 30 graden Celsius. Op maar liefst 5 dagen lag de temperatuur zelfs hoger dan 35 graden. Met een sterftepiek als gevolg.

Coronavirus

Het is volgens het CBS de eerste piek in sterfgevallen sinds de uitbraak van het coronavirus in maart en april. Toen lag het aantal sterfgevallen dubbel zo hoog. Afgelopen week heeft het niet te maken met corona maar met de hitte, stelt het CBS.

Wel denkt CBS-onderzoeker Maarten Bloem dat het coronavirus invloed heeft gehad op het aantal sterfgevallen. "De hittegolf kan extra sterfte creëren onder COVID-19-patiënten omdat die een extra kwetsbare gezondheid hebben op het moment van de hittegolf", legt hij uit aan NU.nl.

Hittegolf preventie

Oversterfte door hittegolven wisselt van jaar tot jaar. In juli 2006 had Nederland na de hittegolf bijna 1.000 sterfgevallen te betreuren. Sindsdien heeft Nederland gelukkig wel officiële hitteplannen; preventie en aandacht zijn namelijk belangrijke factoren om hittedoden te voorkomen.

Alvast wat tips voor de volgende hittegolf. Dokter Rutger legt uit hoe je de zomerhitte het beste doorkomt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden