PREMIUMastrologie

Human Design vertelt meer over jezelf dan je horoscoop

null Beeld

Bijna iedereen weet wel wat zijn of haar sterrenbeeld is, maar Human Design gaat een stapje verder. Als je weet welk energietype je bent, wordt het leven een stuk makkelijker.

Yasmine Esser

Een nieuwe baan zoeken, ja of nee? Verhuizen of verbouwen? Die relatie nog een kans geven? Of iets simpels zoals wel of niet een lange wandeling maken halverwege de werkdag om weer op te laden. Wat zou het fijn zijn om een gebruiksaanwijzing te hebben waarin je kunt opzoeken wat goed voor je is. Waar je gelukkig, gezond en energiek van wordt. Het leven is echter geen Ikea-kastje, het is een kwestie van uitproberen. Vallen en weer opstaan. Toch?
Volgens de aanhangers van Human Design bestaat die handleiding voor het leven wél, een unieke blauwdruk die bij de geboorte wordt bepaald. Het is geen toverformule die beschermt tegen onheil en rampspoed. Maar: wie leeft volgens een manier die bij je ‘design’ past, zou meer liefde, acceptatie, rust, geluk en vrijheid kunnen ervaren.

null Beeld
  • Linda (59, Human Design-type: Projector) ontdekte dat een leven als zzp’er beter bij haar past dan werken in loondienst.“In 2010 vertelde een vriendin mij over Human Design. Ik vond het meteen interessant, maar het duurde nog een jaar voor ik me erin ging verdiepen. Ik besloot een consult te boeken bij iemand die er verstand van had. Daarna dacht ik: dus dáárom heb ik altijd van die pieken en dalen in mijn energie. Het ene moment kan ik de wereld aan, het volgende moment zit ik in de put. Nu weet ik dat ik op piekmomenten geen beslissingen moet nemen, maar juist moet wachten tot ik ook weer een dal heb meegemaakt. Doordat ik steeds meer ging leven naar mijn design, heb ik vorig jaar zelfs ontslag genomen. Ik werkte als docent en projectleider bij een MBO-zorgopleiding. Nu ben ik zelfstandig trainer, die manier van werken past beter bij me. Mijn strategie, wachten op de uitnodiging, werkt echt. Opdrachtgevers komen gewoon op míj af. De adviserende rol past ook goed bij mij als Projector.”

Mystieke ervaring

Human Design werd eind jaren tachtig ontwikkeld door Robert Alan Krakower (later noemde hij zichzelf Ra Uru Hu), een Canadese ondernemer, reclamestrateeg en mediaproducent. Dat deed hij na een mystieke ervaring op Ibiza. Zijn systeem wordt vaak de opvolger van astrologie genoemd, maar Human Design is veelomvattender dan dat. Sarah Leers, Human Design-expert en schrijver van onder meer Human design, de blauwdruk van je leven en Human design, de blauwdruk van je gezondheid, legt uit dat zowel astrologie als Human Design kijkt naar de stand van de planeten bij je geboorte. “Maar Human Design is ook gebaseerd op de Chinese I Tjing, de hindoeïstische chakra-leer en de joodse kabbala. Verder spelen wetenschappelijke inzichten uit de kwantummechanica, biochemie, genetica en sterrenkunde een rol. Zelf noem ik het een methode of toolkit om inzicht te krijgen in wie je bent, je kwaliteiten, je valkuilen en je bestemming in het leven.”
Om je eigen design te achterhalen, hoef je geen lange vragenlijst in te vullen. Het enige wat nodig is, is je geboortedatum, -tijd en -plaats. Vooral de tijd is belangrijk, want een paar minuten verschil kunnen soms tot een heel ander design leiden. Online zijn tal van gratis tools te vinden om aan de hand van je geboortegegevens je design te bepalen, bijvoorbeeld op sarahleershumandesign.nl of op de officiële Human Design-website jovianarchive.com.

null Beeld
  • Debby (47, Human Design-type: Manifesting Generator) begrijpt zichzelf en haar gezin nu beter.
    “Mijn man, oudste dochter en ik zijn van het doorpakken, onze veertienjarige jongste dochter is altijd heel relaxed. ’s Ochtends maakt ze zich nooit druk of ze op tijd op school komt, terwijl ik haar dan aanspoor om op te schieten. Toen ik tweeënhalf jaar geleden Human Design ontdekte, viel het op z’n plek: mijn jongste is een Projector terwijl de rest van het gezin bestaat uit Generators. Logisch dat zij het vervelend vindt als ik haar opjut. Ik snap nu ook waarom ik zo veel verschillende interesses heb en steeds een nieuwe opleiding volg, maar snel uitgekeken raak op dingen. Ik zit nu lekkerder in mijn vel, ben kieskeuriger waar ik energie in steek en ga meer op mijn gevoel af.”

Ontdek je design

Wanneer je je gegevens invult verschijnt er een ‘chart’, een ingewikkelde tekening met lijnen, vakjes en cijfers. Zeg maar gerust: abracadabra voor leken. “Het is een schematische tekening van de mens”, legt Sarah Leers uit. De vlakken zijn centra, gebaseerd op de chakra’s uit de hindoeïstische traditie. Die centra zijn verbonden door 36 lijnen, kanalen genoemd. Daarnaast staan weer nummers, poorten genoemd. “De eerste keer is dat allemaal nog niet belangrijk”, stelt ze gerust. Volgens haar is het het gemakkelijkst om eerst te kijken wat je energietype is. Er zijn er vier: Manifestors, Generators, Projectors en Reflectors (zie kaders voor uitleg).
Daarna is het slim om te kijken wat er staat bij ‘innerlijke autoriteit’, daar zijn zeven opties. Deze zegt iets over de manier waarop jij (het best) beslissingen neemt. Ongeveer de helft van de mensen heeft een emotionele autoriteit, voor hen is het slim om de tijd te nemen voor een beslissing en te voelen wat juist is. Voor anderen kan het juist verstandig zijn om af te gaan op het onderbuikgevoel.

null Beeld
  • Erna (53, Human Design-type: Generator) is liever voor zichzelf en anderen geworden.
    “Heel lang dacht ik dat ik een betere versie van mezelf moest worden. Ik was mezelf constant aan het vergelijken met anderen en vond daardoor mijn draai niet in het leven. Ook had ik een kort lontje – ik sprong al uit m’n vel als iemand de messen verkeerd in de la had gelegd. Tijdens mijn eerste Human Design-reading, vier jaar geleden, vielen er zo veel dingen op hun plek… Het was alsof ik toestemming kreeg om eindelijk echt mezelf te zijn. Hoe kon die expert dingen zeggen die ik letterlijk zelf had kunnen zeggen? Door te gaan leven volgens mijn design begrijp ik mezelf beter, maar ook mijn man en kinderen. Ik heb nu veel meer geduld, wat zorgt voor meer rust en gezelligheid in huis. Zo begreep ik nooit waarom mijn zoon alles op het aanrecht liet staan als hij een broodje had gesmeerd, en dan rustig voor de tv ging zitten. Ik kon me daar behoorlijk aan storen. Inmiddels weet ik dat hij het altijd opruimt, maar op zijn eigen moment. Hij laat zich gewoon niet opjagen, dat klopt precies met zijn Human Design-profiel. Die wetenschap scheelt mij een hoop stress en ergernis.”

Zeven jaar

Niet iedereen herkent zich onmiddellijk in haar design. Dat komt volgens Leers doordat je geleerd hebt om je op een bepaalde manier te gedragen. Van kinds af aan doen we een boel dingen die van ons verwacht worden: een gezin stichten, een huis met een tuin kopen, elke dag acht uur achter elkaar werken, maar bijvoorbeeld ook: je extravert gedragen. “Je zult merken dat alles makkelijker gaat als je je gedraagt volgens je design. Maar verwacht niet dat dat in een keer lukt. Vanuit Human Design zeggen we dat het zeven jaar duurt voor je bepaald gedrag hebt afgeleerd en je echt jezelf kunt zijn.”
Dat is meteen ook het mooie van Human Design: het draait om zelfacceptatie. Of je er nou in gelooft of niet, het leert dat je niet hoeft te streven naar ‘de beste versie van jezelf’. Omarm jezelf en je zult beter in je vel zitten.

null Beeld
null Beeld

Human Design maakt gebruik van een Body Graph, een visuele voorstelling van 9 centra, 36 kanalen en 64 poorten. Op basis van deze ‘kaart’ kun je informatie vinden over je lichaam, geest en leven.

null Beeld

De initiator

Manifestors zijn creatief en flexibel. Ze willen veranderingen teweegbrengen, planten zaadjes en gaan door naar het volgende project. Ze hebben hier niemand voor nodig, zijn op hun best als ze hun eigen gang kunnen gaan. Soms krijgen ze een enorme drang om te gaan werken en gaan ze hier voor de volle honderd procent voor. Maar tussen die momenten door hebben ze rust nodig en lijkt er niet veel uit hun handen te komen. Daar begrijpen andere types (vooral Generators) niets van, zij gedijen juist prima bij een achturige werkdag. Vrijheid is het allerbelangrijkste voor Manifestors. Acht procent van de mensen is dit energietype.
Valkuil: zelfstandigheid. Je gaat soms te veel je eigen gang, waardoor er onbegrip kan ontstaan in je omgeving.
Strategie: informeren. Als je anderen vertelt wat je van plan bent, behoud je je vrijheid. Zo begrijpen anderen namelijk wat ze van je kunnen verwachten.

null Beeld
null Beeld

De doener

Generators zijn de bouwers en werkers in de samenleving. Terwijl de energie van een Manifestor schommelt, is die van Generators consistent, mits ze dingen doen waar ze voldoening uit halen.
Het ritme van de Generator vinden we ‘normaal’ in onze samenleving. Je energietype kan ook ‘Manifesting Generator’ zijn. Terwijl een gewone Generator in gestaag tempo doorgaat, heeft een Manifesting Generator wisselende interesses en werkt met krachtige uitbarstingen van energie. Zeventig procent van de mensen is dit energietype.
Valkuil: dingen doen die geen energie geven, bijvoorbeeld op het gebied van werk en relaties, maar ook bij dagelijkse dingen. Dit leidt tot frustratie.
Strategie: wachten op respons. Daarmee wordt bedoeld: zeg pas ‘ja’ als je zeker weet dat je iets wil, mwah is niet goed genoeg. Dit voel je in je onderbuik.

null Beeld

De spiegel

Reflectors zijn heel gevoelig voor hun omgeving, ze spiegelen zich aan een groep. Daarom kun je aan een Reflector zien wat er in de samenleving leeft. Ze komen het best tot hun recht in groepen, maar contact met dieren en de natuur is voor hen belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Reflectors hebben een speciale relatie met de maan. 2% van de mensen is dit energietype.
Valkuil: jezelf verliezen. Je grootste kracht, namelijk openheid en onbevooroordeeldheid, is tegelijk je struikelblok.
Strategie: wacht minimaal een maand als er belangrijke knopen doorgehakt moeten worden. Dit heeft te maken met de cyclus van de maan, die voor Reflectors zo belangrijk is. Pas na een maand kun je zeker weten wat je zélf wil. Zo voorkom je dat je je laat leiden door de mening en verwachtingen van anderen.

null Beeld
null Beeld

De ziener

Projectors worden geroemd om hun kennis en inzicht. Ze vinden het fijn als anderen goed kunnen samenwerken en als zij de boel kunnen stroomlijnen. Projectors zijn vaak de bemiddelaars tussen Manifestors en Generators, en ideale managers, leraren, adviseurs en coaches. Projectors willen graag gezien en gewaardeerd worden voor hun inzichten. Maar belangrijker dan dat vinden ze de ander, die geven zij erkenning. Het zijn echte mensenmensen. Twintig procent van de mensen is dit energietype.
Valkuil: ongevraagd advies geven.
Strategie: wacht op de uitnodiging. Het advies van een Projector is waardevol, maar als iemand er niet om vraagt, zal er niets mee gebeuren. Zonde van je energie!

Fotografie: Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden