PREMIUMreizen

Hup Öland Hup: midzomernacht aan de Zweedse kust

null Beeld

Kleurige huizen, goudgele zandstranden, velden vol bloemen én een ruige kust. Het Zweedse eiland Öland heeft alles voor een onvergetelijke vakantie.

Stephanie Pander

Het is 22 juni. Twee dagen voor midzomernacht, hét Zweedse zomerfeest. Een feest van bloemen, muziek en een zon die nooit meer ondergaat. Ik ben er speciaal voor naar het Zweedse eiland Öland gereisd en zet mijn koffer neer in een kamer met uitbundig bloemetjesbehang. Naast het eenvoudige houten ledikant staat een vintage schemerlamp. Eerst maar eens het raam open. Daarna plof ik neer op het grote bed. De eenvoudige kanten gordijntjes voor het raam bollen op in de zeewind, beneden hoor ik vrolijke kinderstemmen. Dan een luide plons. Ik sta op en zie uit het raam hoe de kinderen over de lange houten steiger rennen en luid joelend in het water springen. Voor het huis luiert iemand in een hangmat. Verspreid over het gazon staan strandstoelen met gestreept canvas. Zo ziet volmaakt geluk eruit! Dit hotel lijkt verdacht veel op Villa Kakelbont, maar dan pal aan zee.

Even later zit ik op het grote terras in de zon met eigenares Anita Blomgren. Ze is blij als ze hoort dat de inrichting van haar hotel mij doet denken aan het huis van mijn oma. Anita: “Dat is precies de bedoeling! Dit is namelijk het huis van míjn oma en Mormors Pensionat is Zweeds voor Grootmoeders Pension.”

Als kind bracht Anita haar zomers door op deze plek en zij heeft er de mooiste herinneringen aan. Haar oma kocht de voormalige vakantiekolonie om er een hotel te beginnen, en nu maakt Anita deze droom af. Zelf woont ze in de pastelgele villa naast het hotel. Vanaf de rotan stoeltjes op de veranda kun je de zon zien ondergaan in de zee. “Kom gerust aan het einde van de dag even langs. In Zweden staat de deur altijd open.”

null Beeld

Kust van duizend eilanden

Langs de oostkust van Zweden liggen duizenden eilanden. Sommige piepklein en onbewoond, andere wat groter. De twee grootste zijn Öland en Gotland. De Zweden zijn gek op hun eilanden en velen hebben er dan ook een vakantiehuisje. Dat zijn vaak kleurige houten huizen met veranda, houtkachel en sauna en steevast een kano voor de deur. Veel van deze huisjes zijn ook te huur.
visitsweden.nl en natuurhuisje.nl

De stad in

Maak voor vertrek naar Öland een stadswandeling door de gezellige havenstad Kalmar. ’s Ochtends vroeg nemen de bewoners een frisse duik in de zwemvijver naast de haven. Loop ook even langs het imposante kasteel. Daarachter ligt het middeleeuwse stadsdeel van Kalmar met gekleurde houten huizen. Ga einde dag cocktails drinken en borrelen bij het hippe Postgatan. (postgatan.nu)

Kaneelbroodjes

Mormors Pensionat ligt in het gehucht Stora Rör, aan de westkant van Öland. En dat is weer het op een na grootste eiland van Zweden. Om er te komen ben ik vanuit de havenstad Kalmar over een lange brug gereden. Voor wie zonder auto reist, vaart er een voetgangersveer. Anita moet ver in de zestig zijn, maar heeft die jaloersmakende jonge, fitte uitstraling die wel meer Zweden hebben. “Kom, we lopen even naar het haventje, dan laat ik je de bakkerij zien.” Voor ik er erg in heb stapt ze voor me uit, met blote voeten over het gras. Haar slippers bungelen in haar linkerhand. De bakkerij lijkt een verlengstuk van het hotel. Alle tafels hebben kleedjes, de bakkersmeisjes dragen korte kanten schortjes en witte haarkapjes. De thee komt in kop met schotel en de zoete kaneelbroodjes worden geserveerd op gebloemde bordjes.

null Beeld

Parel

Öland is 137 kilometer lang en op het breedste stuk 16 kilometer breed. Het wordt ook wel ‘de parel van de Baltische Zee’ genoemd, maar toch komen er relatief weinig buitenlandse toeristen en zijn het vooral Zweden die er een tweede huis hebben. Het eiland heeft een steile kust van kliffen, afgewisseld met eindeloze zandstranden en (zeggen ze) de meeste zonuren van het land.
Borgholm is het enige echte stadje op het eiland. Net buiten Borgholm heeft de Zweedse koninklijke familie een zomerverblijf. Dat geeft deze plek net wat extra allure dan de andere dorpjes op Öland. Dat is te zien aan het winkelaanbod in de hoofdstraat en aan het statige houten badhuis dat op zee lijkt te drijven. Het is een aantal dagen per maand open voor publiek, de overige dagen is het alleen voor leden. Vanaf de iets hoger gelegen kasteelruïne Borgholm Slott heb je met helder weer mooi zicht over het eiland.

Naar het strand

De volgende dag stuurt Anita mij op pad met een routekaart waarop zij zorgvuldig aantekeningen heeft gemaakt. Eerst rijd ik van Borgholm naar het noorden over een deels onverharde kustweg. Een zee van kobaltblauwe bloemen loopt over in het helderblauwe water. Hier en daar kom ik een stopplek met een zwemsteiger tegen. De weg gaat bij het gehucht Sandvik weer over in een reguliere autoweg. Ik stop op de kade bij Sandviks Fisk och Hamnkök voor gebakken vis. Een eenvoudig selfservice-restaurant in een houten keet, maar de lange rij voor de deur bewijst dat geduld hier wordt beloond.
De mooiste stranden liggen bij Böda, helemaal in de noordoostpunt van Öland. Hier zijn ook een paar luxe strandcampings waar je de auto op het parkeerterrein kunt achterlaten en over de camping naar zee mag lopen. Ik zoek even door naar een verlaten duinpan. Die zijn er genoeg, verzekerde Anita mij. Uiteindelijk vind ik een paradijselijke plek bij de afslag Homrevet. Wel even opletten, want het bordje langs de weg is makkelijk te missen. Vanaf de parkeerplaats in het bos loopt een houten plankier tot aan de duinen. In mijn rugzak zit genoeg lekkers van bakkerij Mormors, Anita wist natuurlijk dat hier geen strandpaviljoens zijn.

null Beeld

SLAPEN

Mormors Pensionat, Stora Rör

Indrukwekkend houten villahotel in een parkachtige tuin met zicht op zee. De eigenaren hebben ook een restaurant en een kleine bakkerij bij de haven iets verderop, inclusief groot terras aan het water.
pensionatstrandhagen.se

Zeker proeven

Kroppkakor zijn een soort knoedels, gemaakt van gekookte aardappel en gezouten varkensvlees. Je kunt deze specialiteit op verschillende plekken op het eiland eten. Ik vond de lekkerste bij Ninnis aan de noordkant.
ninniskroppkaksbod.se

Strandnära, Stora Frö

Prachtig B&B aan de westkust van Öland. Het strand is op loopafstand en het ontbijt voor 99% biologisch. In de zomer serveren ze hier ook diner. Dubbele kamer met ontbijt vanaf € 95,- per nacht.
strandnara.com

Ruige steppe

De namiddag gebruik ik om de zuidkant van het eiland te ontdekken, waar de velden rood kleuren van de klaprozen. Het landschap is hier totaal anders dan in het noorden. Dat komt door het kalksteenplateau Stora Alvaret, dat onder de zuidpunt van Öland ligt. Het is een steppegebied met lage bomen, ruige plantengroei, wilde orchideeën en het alleen op Öland voorkomende zeldzame Ölands zonneroosje.
In de lommerrijke hoofdstraat van het kunstenaarsdorp Vickleby groeien manshoge stokrozen tegen de veranda’s van de houten huizen. De meeste huizen zijn in gebruik als galerie of kunstcafé. Een volgende verplichte stop op mijn routekaart is de ambachtsschool Capellagården. Hier leert een kleine groep internationale studenten alles over pottenbakken, hout- en textielbewerking en tuinieren. Een uniek project waar ik minstens een uur blijf om de expositie te bekijken en rond te snuffelen in de boetiek met werk van de studenten. Er is een heemtuin en een prachtige tuinwinkel met zaden, gereedschap en tuinboeken. In de kas wordt koffie en maanzaadcake geserveerd (zie ook capellagarden.se en olandsortagard.se).

null Beeld

Wit licht

Is het al zo laat? O ja, in juni wordt het hier niet meer donker. Als ik terugkom bij het hotel zitten de kinderen van het dorp aan lange tafels. Ze rijgen bloemenkransen voor het Midsommer-feest van morgen. Anita wenkt mij vanaf de veranda. Zij heeft een kräftskiva (kreeftenfeest) georganiseerd voor de hele buurt, om de voorbereidingen van de feestelijkheden voor morgen extra luister bij te zetten. Of ik mee-eet?
Tot laat in de avond wordt er gegeten en gedronken op de houten veranda.
Lang nadat de zon in zee is gezakt, is er nog altijd dat vreemde witte schemerlicht. Als ik oma’s schemerlamp naast mijn bed uitknip, is het een fijne gedachte dat de échte midzomernacht nog moet komen.

  • Fotografie: ANP, AWL Images, Getty Images, Imageselect, Stephanie Pander, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden