Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wat is hygiënischer: een houten of plastic snijplank?

Als je regelmatig kookt, dan weet je dat een goede snijplank onmisbaar is. Maar wat is nu eigenlijk hygiënischer om te gebruiken: een houten of plastic snijplank? Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit, geeft het verlossende antwoord.

Hoewel er lange tijd werd gedacht dat houten snijplanken broeinesten van bacteriën zijn, blijkt dat wel mee te vallen. “Het maakt weinig verschil,” zo legt Beumer uit aan NU.nl

Advertentie

Onderzoek naar houten snijplank

In 2006 toonde een Amerikaanse wetenschapper in een overzichtsartikel aan dat de houten snijplank helemaal niet zo onveilig is als we aanvankelijk dachten. Beumer en zijn collega’s van de Wageningen Universiteit hebben zelf ook een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar bacteriën op keukengereedschap en kwamen tot precies dezelfde conclusie. Een houten snijplank zou helemaal niet minder hygiënisch zijn om te gebruiken.

Sneller overdracht bij plastic

“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak – en in de snijgroeven – zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat.”

Goed schoonmaken

Toch maakt het over het algemeen niet zoveel uit wat voor snijplank je gebruikt, als je ‘m maar goed schoonmaakt:  “Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser,” zo vertelt Beumer. Toch is het volgens hem wel belangrijk om een wasprogramma van 70 graden te gebruiken: met een ecoprogramma overleven namelijk meer bacteriën.

Nooit helemaal schoon

Je hoeft overigens niet te verwachten dat je plank volledig vrij is van bacteriën na het schoonmaken. “Zeker als je bedenkt dat een schoon aanrecht al tussen de tien en honderd bacteriën per vierkante centimeter bevat,” zegt Beumer. “Dat zijn overigens voornamelijk huis-, tuin- en keukenbacteriën; geen ziekteverwekkers.”

Geen rauwe kip voor de sla

Het belangrijkste is dat wanneer er een ziekteverwekker op je snijplank terechtkomt, deze niet de kans krijgt om uit te groeien. Daarom is het nooit slim om eerst rauwe kip en daarna sla op dezelfde snijplank te snijden. “Maar als je tussendoor schoonmaakt, kan het prima.”

Goed afdrogen

Tot slot is het volgens hem ook nog belangrijk om de plank goed af te drogen. Afdrogen met een theedoek is hiervoor niet voldoende. “Het oppervlak blijft wat vochtig. Laat de plank daarom vooral niet plat op het aanrecht drogen, maar zet hem op zijn kant,” aldus Beumer. “En niet stapelen direct na het afwassen. In het laagje vocht tussen de planken is het goed toeven voor bacteriën en dan is-ie uiteindelijk viezer dan voordat je hem ging schoonmaken.”

Wist je trouwens dat het gat in je snijplank een hele handige functie heeft? In deze video kun je dat zien:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Heel Holland bakt' ontroostbaar door het vertrek van déze kandidaat

Heel Holland bakt-kijkers zijn ontroostbaar. Publieksfavoriet Daniel ligt eruit. En naast hijzelf, baalt jurylid Janny van der Heijden daar misschien nog wel het meest van. 

“Dat gaat me echt aan het hart”, zei ze over de misbaksels van haar oogappeltje. En ze voegde daaraan toe dat ze Daniel absoluut in de finale had verwacht.

Advertentie

Heel Holland huilt om Daniel

Kijkers voelden zijn exit al aankomen, want Daniel bakte er deze aflevering helaas weinig van. Van de pannenkoekentaart en kano’s tot en met de macarons: de 30-jarige hobbybakker kleunde opdracht na opdracht mis. Janny en Robèrt konden niet anders dan hem naar huis te sturen. Met pijn in het hart, wel.

 

Prutsen met pannenkoeken

Deze Heel Holland bakt-aflevering stond volledig in het teken van koek. Te beginnen met het bakken van pannenkoeken. Sommige kijkers waren blij verrast: “De eerste opdracht waarbij ik denk: dat kan ik óók!” Maar de pannenkoeken juist bakken en vervolgens in een taart verwerken, bleek lastiger dan gedacht. Tot verbazing van critici.

Kans wagen met kano’s

Op naar de tweede kans: kano’s. Eigenlijk langwerpige gevulde koeken, waarvan de amandelspijs én vorm perfect moeten zijn. Bij deze opdracht kleunde Daniel ontzettend mis door de vormpjes niet te gebruiken. Daardoor bakte hij geen kano’s, maar eerder roeiboten.

Moeilijke macarons

Daniel Heel Holland bakt

Dan restte nog het spekstakelstuk. De laatste kans voor Daniel om zijn mislukte pannenkoekentaart en kano’s goed te maken. Maar helaas… Ook zijn macarontoren was niet goed genoeg. Janny merkte al tijdens de bereiding ervan de paniek aan Daniels aanrecht op en besloot hem zelfs een handje te helpen met opruimen. Maar het mocht niet baten. Daniel moest de baktent officieel verlaten. “Echt heel jammer”, beaamde Janny. Ze blies Daniel zelfs een handkus toe.

Janny vaarwel Daniel HHB

En de meesterbakker? Dat werd Thijs, voor de tweede keer op rij. Maar voor de diehard fans van Daniel is en blijft híj hun meesterbakker. Want ach, hij had gewoon z’n weekend niet.

 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Heel Holland bakt (Omroep MAX). Beeld: Omroep MAX

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aha! Daarom stonden er vreemdelingen in de lift bij 'Wie is de mol?'

Zaterdagavond bleven de kijkers van Wie is de mol? verward achter. Wat deden die vreemdelingen nou in de lift bij de eerste opdracht? Gelukkig geeft Rik van de Westelaken antwoord in de Wie is de mol?-podcast.

Dít deden die willekeurige mensen daar.

Advertentie

Meeliften

Tijdens de eerste opdracht ‘meeliften’ was het al verwarring alom onder de kijkers. De deelnemers van Wie is de mol? werden in twee teams opgesplitst. De ene groep moest op verschillende verdiepingen staan en vragen stellen aan de andere groep. Zij moesten vanuit de liften antwoord geven op de vragen, voordat zij weer naar een nieuwe verdieping waren verdwenen. Maar dan ineens, midden in het spel, komen er af en toe willekeurige mensen langs in de lift. Wat doen die vreemdelingen daar?

Vreemdelingen

Het is een vraag die de ruim drie miljoen kijkers van Wie is de mol? bezighield. Het duurde niet lang, of verschillende kijkers deelden hun theorieën op Twitter. De meeste mensen verwachtten dat de opdracht stiekem niet over de vragen ging die de deelnemers moesten beantwoorden, maar om die vreemdelingen. Veel kijkers verwachtten dan ook dat er na het spel vragen zouden komen over de vreemdelingen in de lift.

Verwarring

Niets bleek minder waar. Na de opdracht bleek dat de groep behoorlijk wat geld had verdiend. En die vreemdelingen in de lift? Daar werd niet meer over gesproken. Het zorgde voor veel verwarring onder de kijkers. Waren die mensen er nou echt voor niets? Dat kán toch haast niet in een programma als Wie is de mol?

Hét antwoord

In de Wie is de mol?-podcast geeft presentator Rik van de Westelaken het verlossende antwoord. “Dat waren mensen die wij hadden uitgenodigd. Dat waren figuranten”, vertelt hij in de podcastaflevering over Wie is de mol?-aflevering 4. De vreemdelingen in de lift hadden dus werkelijk geen toegevoegde waarde. “Dat vonden wij grappig. In zo’n opdracht is het alleen maar leuk als er ook wat onverwachte dingen gebeuren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wie is de mol?-podcast. Beeld: Wie is de mol?. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

#CovidTasteTest: coronapatiënten met smaakverlies eten de gekste dingen in TikTok-filmpjes

Smaakverlies is een veelgehoord symptoom van corona. En dat kan zó erg zijn, dat je het verschil tussen een ui of een appel werkelijk niet meer proeft. #CovidTasteTest-filmpjes waarin mensen met corona dit bewijzen, vliegen het internet over.

Ui, mosterd, azijn, sambal: de coronapatiënten in de TikTok-filmpjes tikken alles moeiteloos achterover.

Advertentie

Smaakverlies door corona

Maar voor we ons aan die eetfilmpjes vergapen: hoe kan het dat je door corona mogelijk smaakverlies krijgt? Nou, het smaakverlies is eigenlijk een gevolg van reukverlies. Als je niks kunt ruiken, kun je namelijk ook niks proeven. Reukverlies bij corona ontstaat meestal door een zwelling van het reukorgaan, of een beschadiging van het reukepitheel bovenin je neus. Hierdoor komen de geursignalen niet goed aan in je hersenen, laat staan de smaaksignalen. Met als gevolg dat je zonder moeite een hap uit een rauwe ui kunt nemen, pure azijn achterover tikt, een lepel mosterd naar binnen werkt of je tanden in een zure citroen zet. Zoals deze TikTokkers, die corona hebben (gehad):

@rustardlikemustardCovid taste testing. This is the craziest sensation. #covid19 #fyp #MyHobby #fineart♬ original sound – rustardlikemustard

@samkov_##foryou ##fyp ##covidtastetest♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

@ellianabertrandwelcome back to the ##covid diaries 😘##college♬ original sound – T in Techno

@ellianabertrandif you got yours back please comment tips I’m losing my mind ##covid♬ BILLIE JEAN X BOO X F IT UP VMESHBEATS MASHUP – Varoon Ramesh

@percyjsI just drank straight apple cider vinegar ##covidtastetest ##coronavirus ##Homemade ##louisiana♬ original sound – Percella Snyder

@kmcartworksI have ##covid19 and can’t taste anything 😭 What should I try next?? ##covidtastetest♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

Lees ook:
Tijdelijk geur- en smaakverlies? Zó kun je toch van eten genieten

Geen grapje

De filmpjes worden grappig gebracht. Maar echt om te lachen is smaakverlies door corona natuurlijk niet. Geen reuk of smaak hebben is heel vervelend en kan máánden na de coronabesmetting aanhouden. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts, die kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een KNO-arts. Naast neussprays met steroïden, zijn er verder nog geen bewezen effectieve medicijnen tegen smaakverlies bekend die artsen kunnen voorschrijven. Voorkomen blijft dus beter dan genezen. Lijkt het jou toch geinig om een #CovidTasteTest-filmpje op te nemen, als jij ook kampt met smaakverlies? Besef je dan ook dat ondanks dat je die rauwe ui of pittige sambal niet proeft, je maag en darmen er wel flink van streek van kunnen raken als je er te veel van eet.

Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten na corona: 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: TikTok, neus.nu. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hoera! Boerin Steffi bevallen van een dochtertje (en zó heet ze)

Beschuit met muisjes voor boerin Steffi (31) en haar partner Roel. De twee zijn voor het eerst ouders geworden. Hun dochtertje werd op 22 januari geboren. Dat maakt Steffi zondagmiddag bekend op Instagram.

En hun dochtertje heeft een wel heel bijzondere naam.

Advertentie

Dochter

Boerin Steffi ontmoette de nuchtere Roel toen zij meedeed aan Boer zoekt vrouw in 2018. Het stel is nog altijd gelukkig samen. In september maakte Roel en Steffi bekend dat zij hun eerste kindje verwachtten. En op vrijdag 22 januari was het zover, Roel en Steffi werden de trotste ouders van een dochter.

Vernoemd

“Daar is ze dan! Onze Sterre”, begint boerin Steffi haar bericht op Instagram. Ook deelt Steffi hoe de kleine meid voluit heet: Sterre Yvon Madelon. Een bijzondere naam, want daarmee is de Boer zoekt vrouw-baby vernoemd naar presentatrice Yvon Jaspers.

Het programma

Toen Steffi de zwangerschap bekendmaakte enige tijd geleden, grapte zij al over de naam Yvon. “Zonder het programma was ze er niet geweest. Maar daar zijn we nog niet helemaal over uit”, liet ze toen weten. Het stel heeft dus toch besloten om hun dochtertje te vernoemen.

Lieve reacties

Onder de foto van de pasgeboren Sterre stromen de reacties binnen. Talloze volgers feliciteren het stel met hun kindje. “Wat een schoonheid”, zegt ook iemand over de lieve foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steffi Verhagen (@verhagensteffi)

Onlangs vond er een Boer zoekt vrouw-reünie plaats van het afgelopen seizoen. Daar werd bekend dat Boer Jan en Nienke weer bij elkaar waren. Even was het stel uit elkaar. En dat zat zo. 

Beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram. Beeld: Kro-ncrv. 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien