PREMIUMMake-upplan
In 6 stappen naar een natuurlijke look
Rijke verzorging, zachte tinten make-up en minerale poeders (dé trend!) die versmelten met je huid: pak de kwast en maak je mooi.
Doe mij maar naturel
Als je rondvraagt welke make-uplook bij de meeste vrouwen (en mannen) in de smaak valt, krijg je waarschijnlijk meestal als antwoord: zo natuurlijk mogelijk. Een fris, stralend huidbeeld met een hintje kleur hier en daar is dan ook een van de trends voor komend seizoen. Naturel make-up is doorgaans ook de meest gangbare altijd-goed-look voor overdag.
Voor een naturel uitstraling gebruik je vanzelfsprekend aardse kleuren die je, letterlijk, in de natuur terug kunt vinden. Van allerlei tinten bruin (beige, zand, cognac) tot grijs, terracotta,
lichte tinten oudroze en oranje, brons en koperachtige nuances. Geheugensteuntje: het zijn ook de tinten die niet ver afstaan van je eigen teint en haarkleur. Ze mogen enigszins ‘wegvallen’, maar geven toch een verzorgde uitstraling. Ga je voor au naturel, dan betekent dit dus niet dat je alle make-up dan maar achter in de la moet leggen. Het is de kunst om met slimme huidverzorging én make-up, liefst zo natuurlijk mogelijke producten, de illusie van een no make-up look te creëren. Goed nieuws: dat kan iedereen in zes simpele stappen voor elkaar krijgen.
De basis
Zorg dat je huid overdreven goed verzorgd oogt. Reinig hiervoor je gezicht en breng dan royaal een rijke moisturizer aan zodat je huid meteen een frisse, gehydrateerde gloed krijgt. Ter versterking kun je ook eerst pre-lotion aanbrengen, ook wel prep-essences genoemd. Dit zijn lobbige watertjes die de huid als een soort tussenstap extra hydrateren (te vinden bij merken als Shiseido, L’Occitane, Biotherm). Neem een plens in je handpalmen en klop losjes over je gehele gezicht voordat je de overige verzorging aanbrengt.
Wil je snel klaar zijn, dan kun je ook een getinte moisturizer aanbrengen. Dan vang je twee vliegen in één klap: hydratatie én een egale gloed. Getinte moisturizers zijn niet zo dekkend als foundation, maar geven wel een subtiel egaliserend effect met wat glans. Vaak bevatten ze pigmenten die zich aan je huidskleur aanpassen, zo pakt het nooit te donker of te licht uit (te vinden bij merken als Yves Rocher, Witlof Skincare, Clarins).
Vlekkeloos
Hoe rustiger je teint, hoe mooier een naturel make-uplook. Ook zonder roodheid of pigmentvlekken is je gezicht nooit helemaal egaal van kleur. Vaak is de neus wat roder, zie je donkere kringen onder de ogen of hier en daar een rood adertje. Daarvoor heb je foundation. De truc is dat deze eigenlijk niet zichtbaar mag zijn. Dat lukt het best met vloeibare, hydraterende foundation of met minerale poeder. Gebruik liever te weinig dan te veel, dan speel je op safe. Je kunt de dekking altijd versterken met een extra laagje.
- Test de kleur langs de kaaklijn op een onopgemaakt gezicht. Valt deze (zo goed als) weg, dan heb je de juiste tint te pakken.
- Voor een transparante, subtiele dekking zijn vloeibare texturen het mooist (natuurlijke foundation vind je bij merken als Ere Perez en Mineralogie). Mix eventueel een druppeltje met een lik dagcrème in je handpalm en verdeel dit over je gezicht. Of zet enkel hier een daar een stipje foundation, zo min mogelijk, op beide wangen, voorhoofd en kin.
- Wil je meer dekking en een textuur die niet ín de huid trekt, kies dan voor een minerale foundationpoeder. Deze kwast je luchtig over je gezicht en kun je naar wens opbouwen. Handig als je bijvoorbeeld pigmentvlekjes of roodheid (couperose) op de wangen wilt camoufleren (te vinden bij merken als Creative Cosmetics, bareMinerals, Dr. Hauschka en Skin Color Cosmetics).
Frisse look
Een truc van visagisten voor een ogenschijnlijk natuurlijke oogmake-up: eerst concealer rondom de ogen deppen. Dus niet alleen eronder om kringen te verdoezelen, maar ook erboven op het bewegende ooglid tot aan de wenkbrauwen. Daar zijn namelijk vaak rode of blauwe adertjes te zien. Door dit gebied te egaliseren zie je er meteen uitgeruster uit. Het is bovendien een prima basis voor een zachte tint oogschaduw. Kijk voor een kleur die zo naturel mogelijk overkomt naar de kleurtjes in je iris. Vaak zie je zweempjes grijs, groen, geelgoud en/of koper in zowel blauwe als bruine ogen. Al deze tinten hebben een fris effect als oogschaduw. Alleen een zweem zacht oranje of parelmoerroze werkt bij alle oogkleuren verfrissend. Ook niet onbelangrijk: verzorgde wenkbrauwen. Goed op kleur (niet te donker, niet te licht), perfect in model en netjes gekamd dragen ze bij aan een frisse blik.
Zachte blik
Bij een naturel look passen geen smokey eyes of dik aangezette wimpers. Dat betekent niet dat je je ogen make-uploos hoeft te laten, je kunt je wimpers best met mascara accentueren. Gebruik bijvoorbeeld eerst een wimperkruller – ook een ouderwets foefje, maar zeer effectief. Door de haartjes vooraf te krullen lijken ze langer en meer aanwezig. Daarna hoef je maar enkele laagjes mascara aan te brengen. Heb je een lichte huid en (donker)blond haar, dan oogt bruine mascara zachter dan zwarte. Heb je van nature donkere wenkbrauwen en wimpers, dan kan zwarte mascara natuurlijk wel.
Gebruik liever geen eyeliner maar een streepje (kohl)potlood in donkerbruin of brons om je ogen meer te laten spreken. Je kunt de scherpte van de lijn met een kwastje verzachten. Enkel de waterlijn, de binnenrand langs je wimpers, inkleuren met een oogpotlood kan ook. Dan zit er geen zichtbaar lijntje op het ooglid, maar heb je wel een extra sprekende oogopslag.
Bij een natuurlijke make-up-look past 100% natuurlijke make-up, bijvoorbeeld op basis van mineralen. Dit zijn altijd poeders gemaakt van fijngemalen mineralen uit de aardkorst zoals titaniumdioxide, zinkoxide, silica en mica, nieuw aan het front: boron nitride. Het voordeel van minerale make-up is er geen synthetische ingrediënten en conserveermiddelen in zitten. Dat maakt deze make-up in het bijzonder geschikt als je een gevoelige huid zo min mogelijk wilt belasten. Ook voor een huid die weinig kan verdragen, bijvoorbeeld door psoriasis of acne, wordt minerale make-up aanbevolen. De mineralen hebben namelijk vaak ook een antibacteriële werking. De kleuren zijn zacht, naturel en de textuur van de poeders is zo zacht dat ze makkelijk met de huid versmelten. Dat draagt bij aan een natuurlijke look en zorgt dat je make-up lang blijft zitten. Met poeder kun je de dekking bovendien naar wens opbouwen.
Regien Strategier, expert op het gebied van minerale make-up en medeoprichter van Skin Color Cosmetics: “Om te voorkomen dat een poeder zichtbaar op de huid ligt, moet je nooit in één keer te veel aanbrengen. Gebruik een kwast om poeder goed te laten blenden, oftewel één te laten worden met het huidoppervlak. Dat is het grote voordeel van minerale make-up, waardoor het zo goed bij een naturel make-uplook past. Je kunt het bijna onzichtbaar aanbrengen, maar wel een verfraaiend effect bereiken. Voor de applicatie van foundationpoeder adviseren wij een kabuki kwast, een stevige compacte kwast die op een paddenstoel lijkt. Hiermee stimuleer je ook de huid tijdens het aanbrengen, waardoor deze iets warmer wordt en de poeder nog natuurlijker hecht. Je voelt het ook niet op je huid zitten, zoals bij vloeibare of compactmake-up. 100% minerale make-up is uiterst geschikt voor een gevoelige, moeilijke huid omdat het de poriën niet verstopt. Zinkoxide, één van de mineralen, heeft ook nog eens een verzachtend effect op ontstekingen. We zien vaak dat mensen met een probleemhuid baat hebben bij minerale make-up, de huid wordt rustiger.”
Natuurlijk
clean en vegan
Meerdere make-upmerken schakelen over naar het gebruik van zo veel mogelijk ingrediënten van natuurlijke herkomst. Maar let op: niet alle natuurlijke make-up is per se 100% natuurlijk of volledig plantaardig. Dat is de instinker van een term als ‘clean beauty’. Dit betekent weliswaar dat de formules zo zuiver en natuurlijk mogelijk zijn, maar ze kunnen alsnog synthetische stoffen bevatten. Natuurlijk is ook niet standaard vegan. Als een formule bijvoorbeeld bijenwas bevat, wat vaak het geval is bij mascara of lippenbalsem, mag het product nog steeds ‘natuurlijk’ genoemd worden. Maar de samenstelling is dan officieel niet volledig plantaardig of vegan. Een groot aanbod goede natuurcosmetica make-up-merken vind je via heelnatuurlijk.nl, greenbeautyshop.nl en nourished.nl.
Blozend
Blossen wekken de suggestie dat je net in het bos of over het strand hebt gewandeld. Die natuurlijke gloed kun je ook nabootsen met een goede blusher. Minerale blushers geven precies zo’n kleurzweem en vermengen mooi op je huid. Net als bij foundation geldt bij blusher de regel: less is more. Als je poeder gebruikt, laat de haartjes dan amper de poeder raken en klop vervolgens de steel af waardoor het teveel eraf valt. Daarna kun je losjes met de
kwast over je huidoppervlak strijken voor een subtiel kleureffect. Wil je je gezicht smaller laten lijken, breng de kleur dan in een horizontale streek aan over het midden van je wang, net onder de jukbeenderen. Je kunt ook je wangen inzuigen en de streek blusher precies langs die lijn aanbrengen. Ouderwets foefje, werkt altijd. Mag je gezicht juist wel wat ronder lijken, zet dan op beide wangen een kleuraccent midden op de konen. Door overdreven te glimlachen zie je vanzelf de meest bolle delen van je wang naar voren komen. Dáár een zacht kleuraccent oogt altijd naturel.
Naturel lippen
Doorgaans geldt de regel dat je het accent op je ogen óf op je lippen legt. Bij een naturel make-up laat je beide ingetogen. Je hoeft je lippen echter niet onopgemaakt te laten, een glansje van balsem geeft een gezonde, verzorgde uitstraling. Droge, gebarsten lippen voorkom je door ze regelmatig te scrubben met een zachte tandenborstel of speciale lipscrub en ze daarna, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, dik in te vetten.
Dan ben je ’s ochtends snel klaar: likje gekleurde balsem en gaan. Tip: er bestaan lippenbalsems die reageren op de pH-Waarde van je lippenhuid en zo de natuurlijk kleur een of twee tintjes versterken. Héél natuurlijk (te vinden bij merken als Rituals, Essence en Morphe).
Productie en styling: Judith de Ruiter | Haar & make-up: Cynthia Schippers | Tekst: Anneloes Tas