1e rang kaarten voor Mamma Mia! de musical, nu €29,-

Zoek binnen:

In betrekking – Maria van der Ent

Zo begint het leven van Marie als dienstmeisje bij diverse Rotterdamse families. Er volgen dertien jaren van zwaar werk, bij wispelturige bazinnen en soms handtastelijke echtgenoten, met onbehouwen werkvolk en kleurrijke types die honderd jaar geleden de straten bevolkten. Marie toont zich standvastig en bekwaamt zich in haar vak; ze schept genoegen in het met strakke hand organiseren van talloze diners en dat blijft niet onopgemerkt. Marie werkt zich op binnen de huishoudelijke hiërarchie tot ze op 25-jarige leeftijd haar betrekking opzegt om te trouwen met Aart de Koomen, een man die spoedig carrière maakt.

Vijftig jaar lang verzwijgt ze haar nederige afkomst, totdat haar jongste zoon haar vraagt naar haar jeugd. Maria van der Ent herinnert zich alles nog precies en besluit haar verhaal op te schrijven. Het resultaat is een terugblik van een sterke en eigenzinnige vrouw op een tijd die herkenbaar en tegelijkertijd zo volkomen verschillend is van de onze.

Advertentie

In betrekking schetst niet alleen een beeld van een sterke en eigenzinnige jonge vrouw, maar het is ook en authentiek portret van Rotterdam in het begin van de vorige eeuw. De beschrijvingen van het leven op straat, de grote tegenstellingen tussen arm en rijk en de worstelingen met het geloof zijn zo precies en levendig beschreven dat je je als lezer een eeuw terug in de tijd waant.

U kunt hieronder de recensies van het Libelle Testpanel lezen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien