In deze fase gaan verliefde stellen het vaakst uit elkaar Beeld Getty Images
In deze fase gaan verliefde stellen het vaakst uit elkaarBeeld Getty Images

In deze relatiefase gaan de meeste stellen uit elkaar

Er zijn vijf fasen in een relatie. Volgens onderzoek halen veel stellen de laatste fase niet, vanwege een specifieke reden.

Lizette van LoenenGetty Images

In het begin van een nieuwe relatie gaan de meeste stellen een ware achtbaan door. Volgens relatie-expert en auteur van relatieboek Truth Neil Strauss zijn het de fases van projectie, desillusie en de conflictfase. Vaak komen deze fases allemaal in één jaar voorbij.

Projectiefase

Neil verklaart: in het begin zien we de dingen vaak veel rooskleuriger dan ze daadwerkelijk zijn. Een relatie begint met de projectiefase: je ziet de ander vooral op de manier waarop jij hem of haar wíl zien.

Desillusie

De fase na de projectiefase is de fase van desillusie. Oftewel de fase waarin je langzaam wakker wordt, de roze bril wat minder roze kleurt en je de ander niet meer alleen als een sprookje ziet. Misschien zijn er hier en daar al wat ergernisjes en kleine discussies, die ervoor zorgen dat het samen niet alleen meer rozengeur en maneschijn is.

Conflictfase

De laatste fase doet de meeste stellen de das om: de conflictfase. De tijd waarin de eerste ruzie een feit wordt en stellen boosheid en of teleurstelling ervaren naar elkaar. In combinatie met de voorgaande fasen kan deze tijd in de relatie er volgens Neil voor zorgen dat stellen bang zijn dat het ‘het toch niet helemaal is’ en daarom hier de handdoek in de ring gooien.

Na de derde fase komt de ‘comfortabele fase. De laatste fase is de commitment fase. Hebben jullie het inmiddels al tot de laatste fase gered? Hoera!

Bron: Bustle

In deze relatiefase gaan de meeste stellen uit elkaar Beeld Getty Images
In deze relatiefase gaan de meeste stellen uit elkaarBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden