null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In een sleur? Zó doorbreek je jouw routines

Een vaste routine kan fijn zijn, maar soms raak je in een sleur en wordt het wel erg saai. Gelukkig is dit makkelijk te doorbreken.

Kirsten BloemenGetty Images

Het is niet gek dat je je weleens verveelt in die sleur. Volgens een studie van de Carnegie Mellon Universiteit heeft 63% van de mensen er om de 10 dagen mee te maken. De boosdoener hiervan zou 'hedonistische adaptatie' zijn. Oftewel: na een tijdje raken we nou eenmaal aan alles gewend.

Gewenning

Volgens Sonja Lyubomirsky, professor psychologie aan de Universiteit van Californië - Riverside, is dit niet per se een slechte zaak. Bij een negatieve ervaring kan het juist in je voordeel werken dat je overal aan gewend raakt. “Als iemand overlijdt of als je net gescheiden bent, bijvoorbeeld. Het duurt eventjes, maar je past je aan de situatie aan”, vertelt Lyubomirsky. Helaas gebeurt dit ook bij positieve gebeurtenissen. Wanneer je bijvoorbeeld net een nieuwe, mooie auto hebt gekocht, ben je dolblij dat je nu snel op je werk komt en niet meer met de trein hoeft. Maar wanneer je een paar keer hebt vastgezeten in files, is dat gelukzalige gevoel alweer verdwenen. Gelukkig kun je hier volgens het vakblad The Personality and Social Psychology Bulletin wel wat aan doen. Je kunt de sleur doorbreken door op een ietwat gekke manier om te gaan met plaatsen, dingen en mensen. Zo maak je van je alledaagse gewoontes weer iets leuks. Een paar voorbeelden:

Pas je woon-werkroute aan

Élke dag weer diezelfde, saaie route afleggen, het is niet gek dat we dat na een tijdje beu zijn. Probeer daarom te variëren. Ga je met het openbaar vervoer? Lees eens een boek of praat met mede-reizigers in plaats van minutenlang te scrollen op je smartphone. Autochauffeurs zouden eens voor een andere route kunnen kiezen of tijdens het rijden naar een spannende podcast kunnen luisteren.

Wees creatief qua werkplek

Vrolijk je bureau eens op met bloemen, een plant of mooie foto's. Ben je (deels) een thuiswerker? Altijd op dezelfde plek werken, kan na een tijdje saai worden. Ga daarom eens naar een fijn koffietentje of de bibliotheek om te werken.

Vind de passie terug in je relatie

Waar in het begin de vonken er vanaf spatten, is je relatie nu niet meer zo spannend meer. Herkenbaar? Geen zorgen, dit komt bij de beste relaties voor. Zie het als een aanmoediging om nieuwe dingen uit te proberen. Meng je bijvoorbeeld in elkaars vriendengroepen, oppert psycholoog Lyubomirsky. “Dat brengt een nieuwe wind in je relatie”, vertelt ze. “Probeer het creatief aan te pakken. Organiseer een kookworkshop, ga gin proeven met vrienden of organiseer een feestje met een grappig thema.''

Stel eens andere vragen

“Hoe was het op je werk?'' of “Hoe was je dag?'' Het zijn standaardvragen die je aan je partner vraagt, maar hoe interessant vinden we het antwoord nog als we dit élke dag vragen? Probeer daarom eens een andere soort vraagt te stellen waarbij je écht luistert naar elkaar. Voorbeelden: “Waar kijk jij naar uit vandaag?” of “Is er iets waar ik je deze week bij kan helpen?”

Eet met stokjes

Volgens wetenschappers van de Ohio State Universiteit en de Universiteit van Chicago geniet je meer van je maaltjes als je het op een abnormale manier eet. Dit hebben ze getest door een heleboel mensen popcorn te laten eten. De ene groep deed dit met hun handen, de andere groep deed dit met stokjes. De laatste groep vond de popcorn veel smakelijker dan de andere groep. Ben jij je standaard boterham met pindakaas wel een beetje zat? Neem dan eens stokjes mee! Vind je het iets te gênant om met stokjes te gaan eten waar je collega's bij zijn? Jezelf trakteren op nieuwe lunchbox kan ook al helpen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden