null Beeld

Indische artiesten houden benefiet voor Norma en haar dieren

Ik kwam op 7 juni net terug van een optreden toen ik het hoorde: dierenopvang Norma’s dieren in Ferwert was door een brand verwoest. Er waren maar liefst honderd dieren omgekomen. Ik was er kapot van. Vandaar mijn initiatief tot deze benefiet.

marianvisservanklaarwater

Geboeid luister ik op 4 oktober naar het woordje vooraf van de in Indonesië geboren Lederina Maksurilla. Ze vertelt over Norma en haar dierenopvang, Over de brand die aan bijna honderd dieren het leven kostte. Over de zorg voor de tweehonderd dieren die overbleven. Zelf sloot Norma brandstichting niet uit, bleek later kortsluiting te zijn.

Maureen Wattimena en Monique Senft

Ster van de middag is zangeres Maureen Wattimena. Ze behoort tot de beste indo-rock zangeressen van Nederland en is een veel gevraagd gospelzangeres in kerken. Haar stem raakt me tot diep in mijn tenen. Evenals musicalactrice Monique Senft.

Twee keer honderdduizend euro

Allerlei mensen boden hulp “Een actie van Loretta Schrijver en van Stichting Dierenlot leverden elk 100.000 euro op. Maar er is nog veel meer geld nodig. En daarom zijn we vandaag met zijn allen in de Vluchthaven.”

Gezellig tropisch kumpalan

De zaal zit goed vol. Ik zie vooral veel mensen van Indische afkomst. Zoals Lederina al van te voren aangaf, wil ze er een gezellig tropisch kumpalan (gezellig samen zijn) van maken met bekende Indische/Molukse artiesten.

Reden voor mij om mijn kaftan aan te trekken. Een groene vol takjes en bladeren, eerder Marokkaans dan Indonesisch. Maar ach, als het maar gezellig is. Zelf draagt Lederina een kabaya, dat is een Indisch jasje van dat hele fijne Indische kant.

Tropische geuren

Vanuit de keuken komen tropische geuren me tegemoet met een typisch kruid wat ik niet kan thuis brengen. Het lijkt wel iets van ketoembar. Voor 4,75 euro koop ik een schotel met rijst, knappende kroepoek, spiegelei en uiteraard saté met van die lekkere pindasaus.

Honderd cadeautjes

“Wil je een lootje kopen?” vraagt Caroline. Enthousiast wijst ze op een lange tafel achter in de zaal. “We hebben honderd cadeautjes en je hebt altijd prijs.” Natuurlijk kopen we lootjes. Later zal het medium Greet Vermeulen tijdens het dansen roepen. “Mensen we zijn hier niet alleen om feest te vieren. We zijn hier vooral om Norma te helpen, dus koop de laatste lootjes.”

Regelmatig schuiven mensen bij Greet aan voor een consult. Het geld schenkt Greet aan de benefiet, iets wat ze wel vaker doet voor het goede doel.

Gitaar spelen

Even zie ik ook Lederina lootjes verkopen, maar ik zie haar vooral gitaar spelen. Samen met de Reinaldaband en Maureen & the Family met wie ze ook optreedt in het Woonzorgcentrum het Reinaldahuis in Haarlem. Uiteraard zeiden ze spontaan ja, toen Lederina hen vroeg om op te treden voor de benefiet.

Klaske Ferwerda

Ook de Friese groep Klaske Ferwerda, die maar liefst drie uur moest reizen om naar Lijnden te komen. ”We vinden het geweldig wat Norma doet. We hebben enorm vel respect voor haar. Toen Lederina ons vroeg, zeiden we meteen volmondig ja.”

Zoals ook alle andere artiesten houden ze van dieren. Of ze ook zelf dieren hebben?

Margie Corliss-Wilschut

“Ik heb zelf geen dieren”, zegt zangeres Margie Corliss-Wilschut. “We leiden daarvoor een te druk leven. Wel ben ik opgegroeid met dieren, want mijn ouders hadden achter in de tuin in Indonesië een klein boerderijtje. Duiven, kippen, honden, koeien, Toen ik de eerste keer terug ging naar Indonesië, had ik voor hen een klein eekhoorntje bij me in een washandje.”

Dorpshuis de Vluchthaven

Als beheerder van dorpshuis de Vluchthaven en raadslid in Lijnden stelde Sennie Chan samen met de gemeenteaard de locatie gratis ter beschikking. Terwijl Sandy mij een glaasje wijn inschenkt, vertelt hij zijn verhaal. “Ik zat midden in het verwerkingsproces om de dood van mijn Duitse Dog, toen ik het hoorde van Norma’s dierenopvang. Ik maakte meteen geld over, maar wilde meer doen. Dat is dus nu gelukt.”

Linedancers uit Purmerend

Intussen danst een groep linedancers uit Purmerend op de maat van swingende muziek. Ik probeer mee te stappen. maar dat is best wel lastig. Beter gaat het met de huckle-buck, die we vroeger dansten tijdens verjaardagen, Of dansen, het is vooral zwaaien met de voeten en springen.

Danny Pattinama

Het optreden van Danny Pattinama lokt de meesten naar de dansvloer. “Danny Pattinama komt helemaal uit België”, vertrouwt Lederina me toe in het voorbijgaan. Zelf heeft hij het er graag voor over.

Douglas Ray King

Dan pakt Douglas Ray KIng de microfoon voor een onvervalste rock and roll. We draaien steeds sneller de heupen en letten even niet op de toch wel ingewikkelde passen van de line-dance. Het is gewoon hartstikke gezellig in een sfeer van de 60ties.

Douglas Ray King voelt zich vooral een met de natuur. “Van vogels en tak tot vissen, Van de natuur en dieren moet je afblijven. Als ik weet wie dit gedaan heeft, dan hang ik hem op aan de hoogste boom.”

Intussen is het half vijf. Over een half uur sluit de benefiet. Vanuit de keuken roept de Indische cateraar, dat alles nu voor 1 euro te koop is. “Pandang cake, snacks en nog veel meer. Als je maar koopt. Storm allemaal deze kant op met je portemonnee in je hand.”

Na een laatste applaus sluit om 5 uur de Benefiet, De volgende dag laat Lederina via facebook weten terug te kijken op een zeer geslaagde middag.

Bij de foto’s

1) Slotapplaus voor alle artiesten en vrijwilligers

2) Danny Patinama

3) Peng, in wit overhemd,. Is op zijn 78e niet alleen een geweldige danser maar ook steengoede zanger

4) De Indische cateraar

5) ik

6) Margie Corliss Wilschut

7) Maureen & the Family

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden