null Beeld

Interessant experiment: déze vooroordelen over grijs haar bij vrouwen zijn niet waar

Journalist Wies Verbeek (55) vindt grijs haar fantastisch. Bij anderen dan. Zelf is ze bang dat grijs haar haar ouder of minder sexy maakt. Maar kloppen die vooroordelen ook? Voor haar lifestyle-platform Beetje Leuker Ouder Worden, ofwel Blow, maakte Wies een mini-documentaire over grijs haar.

Eva Breda

Wij spraken haar over alle vooroordelen én haar bevindingen.

Met welke vooroordelen ging je je onderzoek in?

“Ik merkte dat ik het idee van mezelf met grijs haar echt niet aankon. Ik had heel sterk het idee dat ik dan écht oud zou lijken en dat ik met grijs haar niet meer sexy en aantrekkelijk zou zijn. Maar ergens vond ik het ook wel stom dat ik zo over grijs haar dacht. Want als ik andere vrouwen met grijs haar zie, vind ik dat altijd bewonderenswaardig. Het staat zo krachtig en gaaf. Waarom heb ik dan toch zulke negatieve ideeën over grijs haar? Ik begon me af te vragen waar ze vandaan kwamen en of ze wel echt waar waren. En dus besloot ik het te onderzoeken.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Samen met mijn nicht, documentairemaakster Martine Berendsen, heb ik een documentaire gemaakt: De reis naar grijs. Daarin zie je de interviews die ik heb gehouden, met mensen op straat maar ook met een kapper en een psycholoog gespecialiseerd in uiterlijk. Ook neem ik je mee in twee onderzoeken die ik zelf uitvoerde. Zo liet ik zes mensen portretteren met hun normale haarkleur. Daarna fotoshopte ik het haar van de geportretteerde mensen grijs. Deze foto’s legde ik vijfhonderd geënquêteerden voor en vroeg hen naar de leeftijd en de aantrekkelijkheid. Daarnaast schreef ik me in op een datingsite. Eerst een periode met mijn foto met blond haar, en daarna een periode met mijn foto met het grijze haar. Ik wilde kijken op welk profiel er meer werd gereageerd.”

We gaan natuurlijk niet alles verklappen. Maar kun je al iets weggeven over de uitkomst van je onderzoek? Welke conclusie verbaasde je het meest?

“Wat vooral opviel is dat de vooroordelen die we denken te hebben, in de onderzoeksresultaten niet echt terugkomen. Dat grijs oud maakt en minder aantrekkelijk is, is een vooroordeel dat bij veel mensen echt vastgeroest zit. Het klopt dat we met grijs haar ouder worden geschat, maar gemiddeld maar drie jaar. Dat vind ik nogal meevallen. Zelf werd ik met grijs haar precies zo oud geschat als ik daadwerkelijk ben. En wat aantrekkelijkheid betreft, kon ik mijn eigen vooroordeel ook overboord gooien. Veel van de foto’s met grijs haar werden namelijk als aantrekkelijker beoordeeld dan de foto’s met de natuurlijke haarkleur. Ook kreeg ik op de datingsite net zoveel reacties op mijn blonde foto als op mijn grijze foto.”

null Beeld

Is je eigen denkbeeld rondom grijs haar veranderd na alle interviews en onderzoeken?

“Zeker weten. Ik sprak maar liefst vijftig vrouwen die vol overgave voor grijs zijn gegaan, en hun enthousiasme is aanstekelijk. Ze waren allemaal zo blij met hun grijze haar en zouden voor geen goud terug willen naar hun oude haarkleur. Voor hen was grijs haar ook echt een statement. Dat vond ik heel gaaf. Ook hebben de kapperskosten me aan het denken gezet. Als je je grijze lokken wilt verbergen, ben je jaarlijks gemiddeld € 960,- kwijt aan verfbeurten bij de kapper. Als je dus van je veertigste tot je vijfenzeventigste je haar verft, ben je ruim € 33.000,- kwijt aan verfkosten in je leven. Dat vond ik schokkend. Maar ik moet toegeven: ik zou pas echt makkelijk de keuze kunnen maken als iedereen voor grijs zou gaan. Je haar verven is wat dat betreft net als alcohol drinken: als iedereen ermee stopt, vind ik het zelf ook niet erg.”

In de documentaire zien we ook hoe de coronacrisis bijdraagt aan ons beeld rondom grijs haar. Denk je dat de coronacrisis het zetje kan zijn naar een grote verandering?

“Dat denk ik zeker. Ik verwacht ook niet dat dit een trend is die voorbij waait. Dit is iets blijvends. Omdat de kappers tijdelijk moesten sluiten vanwege de coronacrisis, hebben veel vrouwen echt geleerd om hun grijze haar te omarmen. Ze zijn niet meer bang voor wie ze zijn en durven het te laten zien. En ik denk dat dat een heel mooie verandering is.”

Ga jij ook vol overgave voor grijs? Dan is dit de mooiste make-uplook om met je zilveren lokken te combineren:

Interview: Eva Breda. Beeld: Wies Verbeek.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden