Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – acteur Hans dagelet

Tien minuten te laat komt hij binnen. Casual gekleed in een suède jas, makkelijke broek, overhemd met een kek dasje. En gympies. Hij loopt rond en gaat voor het raam staan om over de grachten uit te kijken. Ondanks zijn leeftijd is Dagelet, die we kennen van films als Ik ga naar Tahiti en All Stars en series als Russen en Levenslied, volop aan het werk. Een paar dagen terug acteerde hij anderhalve week op locatie in de eindexamenfilm van een clubje studenten (onbezoldigd) en afgelopen zondag moest hij optreden met zijn trompet. “Maar ik kreeg ontzettende griep, dus dat heb ik moeten afzeggen. Ik had me nog wel in mijn pak gehesen, maar toen ik buiten stond te rillen met mijn trompetkoffertje in mijn hand, dacht ik: dit wordt niks. Heel erg balen, want je weet dat er publiek op je wacht.” Hij gaat zitten, vraagt om een kop thee en bekijkt de flyer van
Hemel, de film waarin hij samen met Hannah Hoekstra en Rifka Lodeizen speelt.

Hoe vind je de film geworden?
“Ik vind ’m mooi en heftig. Toen ik de film voor het eerst zag, in een ruwe versie, brak er iets bij het zien van de laatste scène, waarin Hemel een bloedneus krijgt in de armen van de vrouw van de getrouwde man met wie ze iets heeft. In deze film zie je heel duidelijk wat het betekent voor een vader-dochter-relatie als de moeder al op heel jonge leeftijd overlijdt. Dan zijn vader en dochter op elkaar aangewezen, waardoor een heel hechte band ontstaat. Voor een derde persoon is het moeilijk om daar­tussen te komen.”

En al helemaal als het gaat om een stiefmoeder.
“Ja, dat is natuurlijk een klassiek gegeven: stiefmoeders zijn per definitie fout. Ik spreek uit ervaring, want ik heb het zelf meegemaakt toen ik wegging bij de moeder van mijn oudste dochters Dokus (39) en Tatum (37). De meiden waren toen tien en acht. Ze voelden zich in de steek gelaten. En ik kampte met een enorm schuldgevoel. Ook omdat ik uit een katholiek nest kom en scheiden gebeurde gewoon niet. Het voelde echt als een afgang. Na een jaar of vijf kreeg ik een relatie met Esther, mijn huidige vrouw, en dat was voor mijn dochters heel erg moeilijk. Nóg moeilijker werd het toen Esther ook nog eens in verwachting raakte. Toen kon ze natuurlijk helemaal niets meer goed doen in hun ogen. Door mijn schuldgevoel ging ik me raar tegen hen gedragen. Ik was heel erg aan het compenseren en dat voelden ze aan. Dokus koos de eerste periode voor haar moeder, die destijds de zwakkere partij was en heeft mij twee jaar lang niet willen zien. Vreselijk moeilijk was dat. Wat ik ook deed, bellen of brieven schrijven, ze reageerde niet. Later heeft ze me verteld dat ze al die brieven verscheurd heeft zonder ze te lezen.”

Advertentie

Hoe is dat weer goed gekomen?
“Toen Esther en ik ons kind kregen, Charlie, kwam Dokus voor het eerst bij ons thuis. Ze was te nieuwsgierig naar de baby. Ik herinner het me nog heel goed. Ze had Charlie in haar armen en zei, met een schuin oog naar mij: ‘Ze lijkt helemaal niet op je.’ (Krijgt vochtige ogen). ‘Ze lijkt wel een Chinees.’ En vanaf dat moment bleef ze niet meer weg.”

Vol enthousiasme vertelt hij over zijn gezin. De jongste, Monk van 14, heeft afgelopen weekend met zijn bandje twee nummers opgenomen en zit nu uren te oefenen met zijn gitaar. Mingus (20) heeft net de hoofdrol in de boekverfilming van Jan Terlouws Koning van Katoren gekregen (en lijkt nu het drummen, waarin hij zeer ge­talenteerd is, op te geven voor het acteren). En wat is hij trots op Charlie (25), die recentelijk een rol speelde in de serie Lijn 32. “Maar ik was ook heel trots op Tatum toen ze Brutale meiden maakte met Jennifer de Jong. Dat had ze helemaal zelf bedacht.” Over Dokus: “Zij heeft van alles gedaan. Ze is nu personal trainer en ook zij is een goed actrice. Op haar vijftiende speelde ze in een film en toen ik dat zag: fan-tas-tisch!” Met het hele gezin maakten ze tot vier keer toe een theatervoorstelling waarmee ze op De Parade stonden (reizend theaterfestival, red.). “Dat kwam uit de koker van Esther, die altijd een soort ideaal heeft gehad om als zigeuners de wereld over te trekken en straattheater te maken of een klein orkestje te zijn.” Het theaterproject van de familie Dagelet had een enorme impact op het publiek, maar ook op het gezin zelf. “Het was af en toe rampzalig, want je hebt een vader en moeder die hun eigen ideeën hebben, maar de kinderen zijn ook eigenwijs en willen overal iets over te zeggen hebben.­ Bovendien vonden ze het na één keer repeteren vaak wel weer mooi. Dan wilden ze gaan buitenspelen.” Dagelet lacht als hij denkt aan zijn zoon Monk, die na de laatste voorstelling uitriep dat hij vond dat hij ‘uitgebuit’ was en het meeste geld hoorde te krijgen omdat hij ‘de hoofdrol’ had. “Het grappige is dat hij destijds zei dat hij nooit meer mee wilde, maar niet zo lang geleden toch vroeg wanneer we weer op De Parade zouden staan. Alle kinderen kijken er nu met heel veel plezier op terug.”

Is jouw eigen jeugd te vergelijken met die van je kinderen?
“Nee, helemaal niet. Ik was alleen met mijn zus, die vier jaar ouder is. Mijn ouders zaten allebei in het onderwijs. We woonden in Deventer en daar gebeurde helemaal niks. De katholieke school waar ik naartoe ging en waar mijn vader ook lesgaf, was heel keurig en formeel. Er gaven zelfs nog paters les. Ik vond het er heel vervelend en was ook echt een buitenbeentje. Toen ik door een leraar Nederlands in aanraking kwam met de moderne literatuur en daardoor met de schilderkunst en muziek, wist ik meteen dat dat de richting was waarin ik het zoeken moest. Maar dat werd vanuit huis niet gestimuleerd. Ik heb zelf rond mijn zestiende gevraagd of ik een trompet mocht. Op tv had ik Louis Armstrong zien spelen en dacht: dat wil ik ook!”

Je had niets met het katholicisme?
“In mijn jeugd heb ik wel heel erg geloofd, maar dat stopte abrupt toen mijn moeder ziek werd. Ik was achttien toen zij kanker kreeg. Dat was verschrikkelijk… Ze leed ontzettend. Haar leven werd tot het uiterste gerekt, terwijl zij allang wilde sterven, maar euthanasie was natuurlijk absoluut geen optie. Och, het was niet om aan te zien en te horen. Hoe vaak ik niet in mijn kamertje naar het plafond heb liggen staren, terwijl ik mijn moeder op de verdieping boven me hoorde schreeuwen van de pijn. Dan riep ik: ‘Laat haar alsjeblieft doodgaan!’ Maar dat heeft nog zo lang geduurd dat ik daarna de overtuiging kreeg dat er helemaal geen God bestaat.”

Lees de rest van het interview in Libelle 13
Lees ook het interview met Lange Frans

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is wat de hele dag zitten met je billen doet

De hele dag zitten schijnt net zo slecht voor je lijf te zijn als roken. Maar buiten alle gezondheidsnadelen, knapt je achterste er ook niet bepaald van op.

Thuiswerken betekent voor veel mensen: de hele dag zitten. En dat is niet zo heel fijn voor je achterste. Je billen gaan er namelijk flink op achteruit als je de hele dag zit. Dat komt niet doordat ze platgedrukt worden door de stoel, maar wel doordat je billen zich de hele dag niet aanspannen.

Advertentie

Wanneer je de hele dag zit, gaan de bilspieren in staking. De spieren vergeten daardoor wat ze eigenlijk precies moeten doen. Daardoor worden je knieën, heupen en onderrug ook nog eens zwaarder belast wanneer je loopt. Je kunt zelfs last krijgen van het zogenoemde dode-billen-syndroom, waarbij je billen in slaapstand verkeren. En ook dat kan vervelende gevolgen hebben voor je lijf.

Cellulitis

Als je jaar in, jaar uit een zittend beroep uitoefent, kan zelfs de vorm van je achterste veranderen. Je billen krijgen minder spierdefinitie en worden minder stevig. Bovendien blokkeer je door te zitten gedeeltelijk de bloedtoevoer waardoor je cellulitis kan ontwikkelen.

Lunges

Maar er is ook goed nieuws: er valt wat aan te doen, en daarvoor hoef je niet meteen ontslag te nemen. Met een goede zithouding en regelmatig sporten valt er wat te redden. Lunges en squats zijn de perfecte manier om je bilspieren weer wakker te schudden.

En anders is trainer Carlos er gelukkig nog om je een schop onder je kont te geven en uit die stoel te komen. Met déze work-out van hem kweek je namelijk weer volle, ronde billen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: HLN. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kakeibo: met deze Japanse manier van budgetteren houd je in 5 stappen meer geld over

Meer geld overhouden, dat is wat we allemaal wel willen. Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen ook het moment om de uitgaven weer eens kritisch te gaan bekijken en de hand wat meer op de knip te houden. Op zoek naar de juiste aanpak op weg naar financiële vrijheid? Doe het zoals de Japanners het doen: kakeibo.

We hebben van Marie Kondo al geleerd hoe we op moeten ruimen, maar we kunnen van de Japanse manier van budgetteren ook leren hoe we meer geld over kunnen houden. Met kakeibo houd je in vijf stappen aan het einde van de maand meer geld over. Met als doel: je dromen verwezenlijken.

Advertentie

Er zijn verschillende manieren om je spaarrekening elke maand wat bij te vullen. Je kunt het bedrag dat je aan het eind van de maand overhoudt, overmaken naar je spaarrekening of je kunt ervoor kiezen om dat meteen als het geld binnenkomt al te doen. Dat is ook wat je doet in de vijf stappen van kakeibo.

Zou houd je meer geld over aan het einde van de maand

  • Stap 1: wat komt er per maand binnen?
  • Stap 2: wat zijn als je vaste lasten? Denk aan huur of hypotheek, gas-water-licht, boodschappen, maar ook de zorgverzekering en andere bedragen die je elke maand betaalt.
  • Stap 3: waar spaar je voor? Hoeveel geld heb je daarvoor nodig en hoeveel moet je per maand sparen om dat te kunnen behalen?
  • Stap 4: Trek 2 en 3 van 1 af en deel het door vier. Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat je per week uit kunt geven aan andere zaken als kleding, uitjes, cadeautjes, eten buiten deur, etc.
  • Stap 5: Bekijk aan het eind van de maand of dit goed heeft gewerkt en pas de bedragen aan waar nodig.

Marina Steinmann schreef een boek over kakeibo en vertelt tegen NU.nl: “Een weekbedrag helpt focussen. Als je optelt wat je aan losse uitgaven doet: je schrikt je dood. Opschrijven geeft overzicht en vermindert stress. Daardoor krijg je rust in je hoofd.”

BEKIJK OOK: Zó maak je met een klein budget weer een paradijs van je tuin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Nu.nl. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ga je graag in bad? Met deze nieuwe wellnesstrend maak je er een heus ritueel van

Mensen die in tijden van een lockdown een bad hebben kunnen zich gelukkig prijzen. Want zo kun je toch een beetje dat spa-gevoel thuis creëren. Veel mensen zijn daarvoor op zoek naar inspiratie en daardoor is er een nieuwe trend ontstaan: bathscaping.

Bathscaping volgens pinterest dé wellnesstrend van 2021. We willen het thuis dit jaar zo fijn mogelijk maken en willen ook goed voor onszelf zorgen. Die twee dingen komen perfect samen in deze trend. Het gaat bij een bad niet langer om een lekker ruikende bruisbal. Nee, dat pak je met bathscaping veel uitgebreider aan.

Advertentie

Uitgebreid in bad gaan

Op Pinterest werd de afgelopen tijd veel gezocht op ideeën voor spirituele badrituelen, theerecepten voor in bad en andere termen om van dat warme bad een uitgebreider ritueel te maken.

Daarnaast zijn veel mensen ook op zoek naar slimme manieren om met weinig budget de badkamer om te toveren tot een kleine thuisspa. Denk aan: geluidsboxen, geurkaarsen of andere producten met een lekkere geur en planten.

Ook zijn veel mensen op zoek naar een nieuwe kleur voor in de badkamer. Op de muur, of misschien alleen voor accessoires in een andere kleur.

Doucheritueel

Heb je geen bad? Dan kun je het ook van het douchen een wat uitgebreider ritueel maken. Zet een lekker muziekje op, gebruik een kalmerende douchegel of een lekker (haar)masker. Als je maar de tijd voor jezelf neemt, doe je eigenlijk al aan bathscaping.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cosmic Botany (@cosmic_botany)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nikki (@ever.nkn.green)

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Flair.be. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Als je zó wandelt, verbrand je de meeste calorieën

We hebben nog nooit zoveel gewandeld als nu. En wat mooi meegenomen is, is dat je er ook nog eens wat calorieën mee verbrandt. Vooral als je het op een bepaalde manier doet.

Gewoon wandelen is al een goede sportieve activiteit, maar wanneer je er Nordic walking-stokken bij gebruikt, verbrand je nog meer calorieën.

Advertentie

Nordic walking

Wandel jij voornamelijk om gewicht te verliezen? Dan is het verstandig om je eens te verdiepen in Nordic walking. Je weet wel, met die stokken. Waarom? Omdat je met Nordic walking je hele lichaam aan het werk zet en daardoor meer calorieën verbrandt. Je gebruikt je benen, maar ook je armen en je core.

Iedereen kan het doen

De sport is geschikt voor iedere leeftijd en biedt zowel mogelijkheden voor mensen die niet zo vaak sporten, als voor de meest doorgewinterde fitnessfan omdat je zelf je snelheid en intensiteit kunt bepalen. Doordat je de stokken gebruikt, leg je minder druk op je pezen en spieren en verdeel je je gewicht. Daarom is Nordic walking ook geschikt voor mensen die wat moeilijker lopen.

Zeg maar dag tegen die calorieën!

Een Amerikaans onderzoek toonde volgens de website Good Housekeeping aan dat je ongeveer 20 procent meer calorieën verbrandt met Nordic walking dan met regulier wandelen, omdat je meer spiermassa gebruikt. Bovendien bleek uit onderzoek dat Nordic walkers sneller en verder liepen dan wandelaars zonder stokken.

Enne, nog een ander leuke bijkomstigheid: het is natuurlijk een heel gezellige en toegankelijke sport om met je vriendinnen te doen. Wat let je?

Sportvlogger Lot legt uit hoe je het beste aan Nordic walking kunt doen:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

wandelen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien