Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – André Kuipers en Humberto Tan

“Je hebt vier soorten mensen”, zegt André Kuipers terwijl hij rustig een glas water drinkt in afwachting van het moment dat de fotograaf hem komt halen om op de foto te gaan. “Je hebt dromers, die in onmogelijkheden denken en iets nieuws verzinnen. Er zijn denkers en doeners. Maar je hebt vooral de durvers, de mensen die uiteindelijk het risico nemen. En die dus ooit in dat eerste vliegtuig stapten, die eerste diepzeeduik maakten en voor het eerst naar de maan vlogen.” Hij? Hij is een dromer, en een durver. Als het aan hem ligt vliegt hij ooit nog wel eens met zijn hele gezin naar Mars. “Maar dat heb ik er nog niet helemaal doorheen gekregen thuis.” Op dat moment barst Humberto Tan in lachen uit. “Ja, daar kan ik me iets bij voorstellen.”

Vlak daarvoor hebben ze elkaar ontspannen en vrolijk een hand gegeven. Humberto iets te laat (“Ik stond bij de buren te wachten.”), beiden strak in pak (“Wat een mooi vestje is dat.”). Ze beginnen meteen over een écht mannenonderwerp: de sprong van 39 kilometer die parachutist Felix Baumgartner onlangs maakte in een poging om door de geluidsbarrière te breken. Humberto: “Zou jij dat durven?” André: “Jawel, want er zat een heel team met enorm veel wetenschappelijke kennis en kunde achter.” Binnen een paar minuten zijn ze verwikkeld in een gesprek over speciale drukpakken, bloed dat gaat koken op twintig kilometer hoogte, en ruimtebanen waar je in kan blijven zweven. Of Humberto ooit een ruimtereis zou willen maken? Natuurlijk, maar ik kom daar helemaal niet voor in aanmerking.” André: “Dat moet je niet zeggen, als je nieuwsgierig bent is de eerste stap gemaakt.” Niet lang daarna gaan ze samen op de foto. “Wat? Moeten we samen onder een mistletoe staan?” “Ach, wat kan het schelen, we leven in 2012 nietwaar?” “Wacht, dan doe ik andere schoenen aan.” “Ik zet nog even deze foto op Twitter, de lucht is vandaag zo mooi.”

Advertentie

De astronaut en de presentator. Ze kennen elkaar niet persoonlijk, en toch ook wel. André’s jongste broer Fred zat ooit bij Humberto op het gymnasium en was goed met hem bevriend. André: “Jullie gingen uit op het Leidseplein, het schijnt dat jij en ik elkaar daar zelfs een keer ontmoet hebben.” Humberto: “Fred Kuipers. Ja natuurlijk, Kuipers! Wát? Ben jij zijn broer? Zo heb ik er nooit over nagedacht, doe hem de groeten!” En in die sfeer gaat het verder. Soms haalt Humberto een bruin boekje uit de binnenzak van zijn jasje: als journalist heeft hij het gesprek goed voorbereid, maar ook in persoonlijk opzicht is hij oprecht geïnteresseerd in André’s ruimtereizen. Hoe het met de revalidatie van de astronaut gaat sinds zijn terugkeer op aarde? Ach, dat gaat best, al wilde hij eigenlijk helemaal niet terug. In de ruimte voelde hij zich ‘’gewoon heerlijk”, weer op aarde kreeg hij last van duizeligheid, flauwvallen, spierpijn en verweekte botten. Dat herstel hoort erbij en duurt net zo lang als de hele ruimtevlucht. Maar verder gaat het prima met hem.

Lees het gehele interview in Libelle 51.

Win
Speciaal voor lezers van Libelle geeft André Kuipers 15 exemplaren weg van zijn nieuwe boek De ruimtereis in beeld (2012, Carrera). Vul snel het winformulier in. Deze actie loopt tot 27 december 2012. Meer winnen? Kijk op libelle.nl/winnen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Winnen: het boek 'De kus van Dabrowski' over opgroeien als buitenechtelijk kind

De moeder van Chris van Camp (57) raakt in de jaren zestig zwanger van haar minnaar terwijl ze getrouwd is met Jan. Iedereen weet het, maar er wordt niet over gepraat. Daarover schreef ze het boek De kus van Dabrowski. 

In De kus van Dabrowski neemt Chris Van Camp de lezer mee in de laatste zeven levensdagen van haar hoogbejaarde moeder. Ze hebben wel vaker afscheid genomen, met stille trom of slaande deuren. Voor de moeder was ‘wat dé mensen zouden denken’ van levensbelang, terwijl voor de dochter de waarheid over haar bastaardschap levensnoodzakelijk was.

Advertentie

Uitgerekend in die woordeloze, intense lange dagen komt de auteur het boek van de vergeten Poolse Kazimierz Dabrowski (1902-1980) tegen. Zijn positieve desintegratie theorie, die al dat vallen en opstaan rechtvaardigt, voelt als thuiskomen. Het verklaart haar té felle emoties, haar onnoemelijke pijn, haar zucht naar autonomie, maar ook haar veerkracht. Deze aha-erlebnis zorgt ervoor dat ze haar deviante jeugd en de bijbehorende vloedgolf van haarscherpe, vaak pijnlijke herinneringen als haar ware erfenis gaat koesteren.

WIN: De kus van Dabrowski

Libelle mag 10x het boek De kus van Dabrowski (€23,50 Manteau) weggeven. Meedoen? Vul dan onderstaand formulier in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze groep pleit voor een vrije dag wanneer de horeca heropent

Wat ga jij doen als de horeca weer opent? Een koffie op het terras? Een uitebreide lunch? Óf moet je misschien gewoon werken?

Bij de vorige heropening in de zomer leek het wel Oud en Nieuw: het werd gevierd met confetti en op andere plekken werd afgeteld. De afzetlinten, waarmee de terrassen wekenlang waren afgezet, werden ceremonieel doorgeknipt. Om er dit keer net zo erg van te genieten pleit de actiegroep HorecaVrij voor een nationale feestdag waarop iedereen vrij is om van de horeca gebruik te maken.

Advertentie

Heropeningsdag horeca

Het afgelopen jaar mocht de horeca in Nederland in totaal maar vijf maanden open zijn. Ondanks de steunmaatregelen heeft dit geleid tot grote verliezen – en natuurlijk een groot gemis voor iedereen. Maar we hanteren de maatregelen natuurlijk niet voor niets. Als het goed is, kunnen we daardoor wél genieten van de terrassen tijdens goed weer, na (op het moment van schrijven) 212 gesloten dagen.

“De heropeningsdag moet voelen als één groot feest en voor de huidige generaties als een bevrijding. We hangen letterlijk de vlag uit en laten Nederland groen kleuren. Hoe mooi is het om de saamhorigheid van de horeca op zo’n manier terug te zien?”, vertelt de initiatiefnemer Ad Schaap van HorecaVrij. De groep wil minimaal 100.000 handtekeningen op hun website verzamelen om het voorstel onder de aandacht te brengen. Denk jij dat het lukt?

Tot die tijd zullen we nog maar in de tuin moeten met dit zelfgemaakte drankje:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: HorecaVrij. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is de meest gemaakte fout onder slechte slapers

Slechte slapers: opgelet! Als jij vaak ‘plafonddiensten’ draait, dan is dé tip tegen slapeloze nachten vast heel welkom. Wij hebben ‘m voor je, en hij is behoorlijk verrassend.

De tip komt van slaapexpert Rebecca Robbins, die ook als docent geneeskunde aan de Harvard Medical School werkt.

Advertentie

Tip voor slechte slapers

Rebecca zegt namelijk dat slechte slapers allemaal een veelgemaakte fout begaan. En als we daar nu eens massaal mee stoppen, zullen al onze slaapproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Meest gemaakte fout

Wat die fout precies is? In bed blijven liggen als je niet kunt slapen. “Een van de grootste fouten die velen van ons maken, waaronder ikzelf, is dat we wanneer we slaapproblemen hebben, in bed blijven liggen woelen en draaien. We denken dat als we langer in bed blijven liggen, dat we dan vanzelf in slaap vallen”, aldus de slaapexpert.

Klassieke conditionering

Maar je bereikt hiermee het tegenovergestelde: “We zijn hiermee onze hersenen klassiek aan het conditioneren. We leren hiermee namelijk aan dat slapeloosheid in bed plaatsvindt. Het is niet de plek waar we in slaap vallen, leren we onze hersenen, maar de plek waar we woelen en draaien”, legt ze uit.

Probeer het opnieuw

Natuurlijk moet je niet gelijk uit bed springen als je niet direct in slaap valt wanneer je hoofd je kussen raakt. Dat gebeurt namelijk bij weinig mensen. Maar vaak voel je zelf aan wanneer het weer zó’n nacht wordt. “Iemand die goed uitgerust is, heeft 15 minuten nodig om in slaap te vallen. Dus zelfs als je een gezond slaapritme hebt, kost het even tijd om in slaap te vallen. Maar als je echt slaapproblemen hebt, dan voel je precies aan wanneer het een verloren zaak is. Als je denkt dat het weer een nacht van woelen en draaien wordt, dan is dat het moment om uit bed te stappen en het later opnieuw te proberen”, tipt Rebecca.

Hersenen resetten

Wat je dan in hemelsnaam moet gaan doen? Rebecca legt uit: “Je moet je hersenen echt even resetten. Ga iets onzinnigs doen. Vouw je wasgoed op, doe de afwas of lees een paar pagina’s van een boek. Als je je moe begint te voelen, ga je terug naar je bed en begin je opnieuw.” Wel wil Rebecca meegeven dat je in dit resetmoment je telefoon het beste links kan laten liggen. Pak ook je laptop er niet bij; licht afkomstig van schermen is namelijk funest.

Slecht geslapen? Met dit make-up trucje zie je er toch uitgeslapen uit

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Well and good. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien