Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview Ellen ten Damme

“Is het eten er al?”, vraagt Ellen ten Damme haar tourmanager. Ze heeft net haar bühnekleding verruild voor een joggingpak, schenkt een kopje thee in en gaat zitten aan een grote tafel. Helemaal ontspannen kan ze nog niet. Voor de zekerheid checkt ze nog eens: “De cateraar weet toch wel dat we in dit theater zitten?” Dan met een verontschuldigend lachje: “Ik voel me soms net een Joop van den Ende. De business is groot geworden in de twintig jaar dat ik muziek maak. Wat er allemaal niet op je afkomt als je met je eigen show, trailer, truck en crew toert, er komt steeds meer bij kijken. Ik leg de lat hoog. Elke keer probeer ik iets nieuws, iets bijzonders neer te zetten. Ik wil verrassen. Dan moet je oog hebben voor alles: de muzikanten, het creatieve proces, de budgetten. Als ik eerlijk ben, ben ik geen groot organisatietalent. Sterker nog: ik ben eerder chaotisch. Toch krijg ik alles altijd op een of andere manier voor elkaar.”

Vrijheid en variatie
Ellen ten Damme heeft er een succesvol jaar op zitten. Ze toerde met de voorstelling Cirque Stiletto, won een Gouden Notenkraker, maakte haar eerste nummer-1-hit en ontving een gouden plaat voor haar album Durf jij?. Nu toert ze rond met Spitz!. Het grote verschil met Cirque Stiletto is dat het veel persoonlijker is. “Spitz! is iets wat ik al heel lang wilde doen. Het is een maffe combinatie van popmuziek, geschoolde dansers en allerlei videobeelden. Voor mij is het dé manier om mezelf en mijn verschillende kanten te laten zien. Ik ben een echte Weegschaal: ik laveer altijd tussen extravert en introvert, van heel gevoelig tot behoorlijk uitbundig. Zo ben ik. Op het podium kan ik al die eigenschappen in mezelf lekker uitvergroten. Ik zing intieme liedjes, maar ben ook een echte showgirl. Ik kan nu mijn benen nog in mijn nek leggen, dus daar moet ik dan ook wat mee doen, vind ik. Ik houd van die afwisseling. Zingen, dansen, muziek maken op gitaar, piano of viool, het kan me niet gek genoeg. Lekker veel variatie, anders wordt het maar saai. Die vrijheid is belangrijk voor me. Al benadruk ik altijd dat ik in de eerste plaats zangeres ben. Het is mooi als je met liedjes anderen kunt bereiken. Ik kreeg veel reacties op de cd Durf jij?: e-mails, brieven, berichtjes via Twitter. Het gaf jonge vrouwen letterlijk moed om iets te veranderen in hun leven.”

Advertentie

Een echt vrouwelijk rolmodel dus. Had jij vroeger ook zo iemand?
“Helaas niet. Ik kende geen vrouwen die leuke, grootse dingen deden. Behalve misschien Pippi Langkous. Het waren altijd de jongens en de mannen die de held mochten uithangen. Zij hadden een veel leuker leven, dacht ik. Als ik op school een opstel schreef, deed ik dat vanuit het perspectief van een jongen. Anders ging het niet. Mijn moeder is van de generatie vrouwen die trouwde en kinderen kreeg. De man zorgde voor het inkomen en spreidde zijn vleugels. Toen al dacht ik: wat is dit voor een rare verdeling? Zo wil ik het niet, geef mij die mannenrol maar! Ik was extreem verlegen als kind. Mijn manier om toch van me te laten ‘horen’ was door me anders te kleden. Kleurrijk en opvallend. Mijn moeder remde dat zo veel mogelijk af. Ik moest vooral ‘binnen de lijntjes kleuren’. Dat voorzichtige, brave vond ik vervelend. Ik had altijd het idee dat meisjes zich moesten inhouden. Jongens daarentegen konden zich bijna alles permitteren. Ik vond dat niet eerlijk, ik zag het verschil niet. Ik heb het gevoel dat ik me later echt heb vrijgevochten. Dat was nodig. Ik droomde van een avontuurlijk leven. Mijn inspiratie haalde ik uit boeken. Geef me de ruimte van Thea Beckman bijvoorbeeld, vond ik fantastisch omdat Marie-Claire, de hoofdpersoon, echte mannendingen doet. Ze trekt door Frankrijk als jongleur en troubadour en probeert zo haar dromen te verwezenlijken. Dat sprak tot mijn verbeelding; een sterke vrouw die als rondreizende muzikant andere mensen blij maakt met haar muziek. Ze zat niet vast aan één plek, één baan, maar deed steeds iets nieuws. Creëerde elke keer weer haar eigen, nieuwe wereld. In feite ben ik die Marie-Claire geworden.”

Vrij van conventies
“Ik durf mijn eigen leven te leven, doe dingen waarvan ik denk dat ze bij me passen. Wat anderen daarvan vinden, maakt me niet zo veel uit. De laatste tijd denk ik overigens wel steeds vaker: waarom doe je altijd van die enge dingen waarvan je totaal niet weet hoe ze uitpakken? Ik kies niet altijd de makkelijkste weg, vind het leuk om grenzen op te zoeken en uitdagingen aan te gaan. Ik kan me voorstellen dat ik na deze grote show iets heel kleins en intiems ga doen. Spanning en verandering vind ik blijkbaar leuk. Tegelijkertijd denk ik: je kunt het ook een uitdaging vinden om je leven lang op een zolderkamer te wonen en daar elke kier te bestuderen. Je hoeft echt niet door de wereld te trekken, maar blijkbaar is dat mijn manier.”

Je bent 44, hoe vind je je leven tot nu toe?
“Ik vind het wel een spannende leeftijd. Alles ligt nog open. Ik kan terugkijken én me nog volop storten in nieuwe avonturen. Ik moet er niet aan denken weer begin twintig te zijn. Al die vragen die dan nog door je hoofd spoken. Waar moet ik wonen? In Moskou of Parijs? Wat wil ik worden? Balletdanser of bioboer? Dat zijn dingen waar ik me niet meer mee bezig hoef te houden. Ik hoef niet zo nodig meer iets te bereiken, ik ben tevreden met wat ik heb. Natuurlijk vraag ik me nog altijd dingen af, maar niet meer op een neurotische manier. Hoe ouder je wordt, hoe minder paniek er is. Misschien is het prettige van ouder worden dat je denkt dat je dingen meer onder controle hebt. Al is dat natuurlijk onzin, je houdt jezelf in feite voor de gek. Want je eigen gezondheid bijvoorbeeld heb je helemaal niet zelf in de hand. Ook al eet je elke dag bruin brood, je kunt van de ene op de andere dag ziek worden.”

Op dit moment toert Ellen ten Damme door het land met haar nieuwe theatershow Spitz! Op 21 en 22 april staat ze in Carré in Amsterdam. Vervolgens gaat de show vanaf september tot december in reprise. Kijk voor meer informatie op www.ellentendamme.nl. Haar nieuwe cd Het Regende Zon ligt deze maand in de winkel.

Lees het gehele interview in Libelle 15

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien