Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Interview Ellen ten Damme

“Is het eten er al?”, vraagt Ellen ten Damme haar tourmanager. Ze heeft net haar bühnekleding verruild voor een joggingpak, schenkt een kopje thee in en gaat zitten aan een grote tafel. Helemaal ontspannen kan ze nog niet. Voor de zekerheid checkt ze nog eens: “De cateraar weet toch wel dat we in dit theater zitten?” Dan met een verontschuldigend lachje: “Ik voel me soms net een Joop van den Ende. De business is groot geworden in de twintig jaar dat ik muziek maak. Wat er allemaal niet op je afkomt als je met je eigen show, trailer, truck en crew toert, er komt steeds meer bij kijken. Ik leg de lat hoog. Elke keer probeer ik iets nieuws, iets bijzonders neer te zetten. Ik wil verrassen. Dan moet je oog hebben voor alles: de muzikanten, het creatieve proces, de budgetten. Als ik eerlijk ben, ben ik geen groot organisatietalent. Sterker nog: ik ben eerder chaotisch. Toch krijg ik alles altijd op een of andere manier voor elkaar.”

Vrijheid en variatie
Ellen ten Damme heeft er een succesvol jaar op zitten. Ze toerde met de voorstelling Cirque Stiletto, won een Gouden Notenkraker, maakte haar eerste nummer-1-hit en ontving een gouden plaat voor haar album Durf jij?. Nu toert ze rond met Spitz!. Het grote verschil met Cirque Stiletto is dat het veel persoonlijker is. “Spitz! is iets wat ik al heel lang wilde doen. Het is een maffe combinatie van popmuziek, geschoolde dansers en allerlei videobeelden. Voor mij is het dé manier om mezelf en mijn verschillende kanten te laten zien. Ik ben een echte Weegschaal: ik laveer altijd tussen extravert en introvert, van heel gevoelig tot behoorlijk uitbundig. Zo ben ik. Op het podium kan ik al die eigenschappen in mezelf lekker uitvergroten. Ik zing intieme liedjes, maar ben ook een echte showgirl. Ik kan nu mijn benen nog in mijn nek leggen, dus daar moet ik dan ook wat mee doen, vind ik. Ik houd van die afwisseling. Zingen, dansen, muziek maken op gitaar, piano of viool, het kan me niet gek genoeg. Lekker veel variatie, anders wordt het maar saai. Die vrijheid is belangrijk voor me. Al benadruk ik altijd dat ik in de eerste plaats zangeres ben. Het is mooi als je met liedjes anderen kunt bereiken. Ik kreeg veel reacties op de cd Durf jij?: e-mails, brieven, berichtjes via Twitter. Het gaf jonge vrouwen letterlijk moed om iets te veranderen in hun leven.”

Advertentie

Een echt vrouwelijk rolmodel dus. Had jij vroeger ook zo iemand?
“Helaas niet. Ik kende geen vrouwen die leuke, grootse dingen deden. Behalve misschien Pippi Langkous. Het waren altijd de jongens en de mannen die de held mochten uithangen. Zij hadden een veel leuker leven, dacht ik. Als ik op school een opstel schreef, deed ik dat vanuit het perspectief van een jongen. Anders ging het niet. Mijn moeder is van de generatie vrouwen die trouwde en kinderen kreeg. De man zorgde voor het inkomen en spreidde zijn vleugels. Toen al dacht ik: wat is dit voor een rare verdeling? Zo wil ik het niet, geef mij die mannenrol maar! Ik was extreem verlegen als kind. Mijn manier om toch van me te laten ‘horen’ was door me anders te kleden. Kleurrijk en opvallend. Mijn moeder remde dat zo veel mogelijk af. Ik moest vooral ‘binnen de lijntjes kleuren’. Dat voorzichtige, brave vond ik vervelend. Ik had altijd het idee dat meisjes zich moesten inhouden. Jongens daarentegen konden zich bijna alles permitteren. Ik vond dat niet eerlijk, ik zag het verschil niet. Ik heb het gevoel dat ik me later echt heb vrijgevochten. Dat was nodig. Ik droomde van een avontuurlijk leven. Mijn inspiratie haalde ik uit boeken. Geef me de ruimte van Thea Beckman bijvoorbeeld, vond ik fantastisch omdat Marie-Claire, de hoofdpersoon, echte mannendingen doet. Ze trekt door Frankrijk als jongleur en troubadour en probeert zo haar dromen te verwezenlijken. Dat sprak tot mijn verbeelding; een sterke vrouw die als rondreizende muzikant andere mensen blij maakt met haar muziek. Ze zat niet vast aan één plek, één baan, maar deed steeds iets nieuws. Creëerde elke keer weer haar eigen, nieuwe wereld. In feite ben ik die Marie-Claire geworden.”

Vrij van conventies
“Ik durf mijn eigen leven te leven, doe dingen waarvan ik denk dat ze bij me passen. Wat anderen daarvan vinden, maakt me niet zo veel uit. De laatste tijd denk ik overigens wel steeds vaker: waarom doe je altijd van die enge dingen waarvan je totaal niet weet hoe ze uitpakken? Ik kies niet altijd de makkelijkste weg, vind het leuk om grenzen op te zoeken en uitdagingen aan te gaan. Ik kan me voorstellen dat ik na deze grote show iets heel kleins en intiems ga doen. Spanning en verandering vind ik blijkbaar leuk. Tegelijkertijd denk ik: je kunt het ook een uitdaging vinden om je leven lang op een zolderkamer te wonen en daar elke kier te bestuderen. Je hoeft echt niet door de wereld te trekken, maar blijkbaar is dat mijn manier.”

Je bent 44, hoe vind je je leven tot nu toe?
“Ik vind het wel een spannende leeftijd. Alles ligt nog open. Ik kan terugkijken én me nog volop storten in nieuwe avonturen. Ik moet er niet aan denken weer begin twintig te zijn. Al die vragen die dan nog door je hoofd spoken. Waar moet ik wonen? In Moskou of Parijs? Wat wil ik worden? Balletdanser of bioboer? Dat zijn dingen waar ik me niet meer mee bezig hoef te houden. Ik hoef niet zo nodig meer iets te bereiken, ik ben tevreden met wat ik heb. Natuurlijk vraag ik me nog altijd dingen af, maar niet meer op een neurotische manier. Hoe ouder je wordt, hoe minder paniek er is. Misschien is het prettige van ouder worden dat je denkt dat je dingen meer onder controle hebt. Al is dat natuurlijk onzin, je houdt jezelf in feite voor de gek. Want je eigen gezondheid bijvoorbeeld heb je helemaal niet zelf in de hand. Ook al eet je elke dag bruin brood, je kunt van de ene op de andere dag ziek worden.”

Op dit moment toert Ellen ten Damme door het land met haar nieuwe theatershow Spitz! Op 21 en 22 april staat ze in Carré in Amsterdam. Vervolgens gaat de show vanaf september tot december in reprise. Kijk voor meer informatie op www.ellentendamme.nl. Haar nieuwe cd Het Regende Zon ligt deze maand in de winkel.

Lees het gehele interview in Libelle 15

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien