Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Hans Kazàn

“Kijk”, wijst Kazàn als hij de oprit van zijn villa oprijdt en er een onooglijk bruin hondje aan komt lopen. “Dat is Okki, een Spaans zwerfhondje dat al jaren bij ons woont. Okki was er destijds vreselijk aan toe maar we hebben haar weer opgelapt. Ooit liep ze hier onder een auto, waardoor ze een oog mist. Nu is ze halfblind en keft naar alles,­ eigenlijk is ze een lelijk, oud wijf. Maar ze loopt nog steeds zó op een grote hond af als het haar niet zint. Mijn schoondochter Maartje vergeleek mij ooit in een interview met Okki. Achteraf verontschuldigde ze zich daarvoor, maar dat was helemaal niet nodig. Want ik lijk ook op dat beest. We zijn allebei niet dood te krijgen.”

Even daarvoor heeft hij ‘zijn’ Spanje laten zien: de rustige haven van badplaats Cabo­pino in het hart van de Costa del Sol, op wandelafstand van zijn huis. Spanje is voor hem als de liefde, zegt hij, “die kan ik ook niet verklaren.” Jarenlang ging hij iedere zomervakantie met zijn gezin naar deze plek, tot ze dertien jaar geleden definitief besloten er te gaan wonen. Inmiddels zijn ze allemaal ‘verspaanst’: zoon Renzo trouwde in Cabopino en woont met zijn gezin bij zijn ouders in de buurt, zoons Steven en Oscar komen hier vaak langs als ze niet samen met Renzo op reis zijn voor hun eigen magische shows. En dochter Lara woont nog thuis, maar vliegt binnenkort als laatste uit, om surfles te geven op een Canarisch eiland. Ze zijn een circusgezin, zegt Kazàn. Een reizend gezelschap dat zich overal thuisvoelt, maar vooral bij elkaar. En naar Nederland wil niemand nog terug, al is dat land nog steeds belangrijk nu hij er weer veel werkt. Nederland: daar wordt op de snelweg vaak naar hem getoeterd, soms steken mensen op straat ineens hun duim naar hem op. Daar staan na afloop van een optreden of lezing altijd wel wat veertigers hem op te wachten. “Die dan vertellen dat ze als kind naar mijn goocheltrucs keken in het programma Ren je Rot.” Al die herkenning heeft ook een donkere kant, weet hij. “Mijn theater dat misging en die hartaanval: het was nieuws. Natuurlijk vonden sommige mensen dat ook gewoon heerlijk: kritiek op wie ik ben en wat ik doe, heb ik altijd al gekregen. Maar ik heb me nooit iets aangetrokken van wat een ander denkt. En meestal wordt gewoon gevraagd of het weer een beetje met me gaat.”

Advertentie

En?
“Het gaat goed. Vroeger zei ik altijd: ik ben gezond en gelukkig. Maar met dat ‘gezond’ kijk ik nu wel uit. Ik heb een flinke tik gekregen van die hartaanval, al is dat alweer twee jaar geleden. En eigenlijk moet ik rustig aan doen, veel bewegen en niet te veel eten. Ik weet het niet zeker, maar achteraf denk ik dat alle stress en de ellende rond het Magic Palace hun tol hebben geëist.”

Dat debacle rond je eigen magische theater in Torremolinos is alweer zes jaar geleden, maar toch: wat ging er mis?
“Ik ben opgelicht door een Nederlandse investeerder die de contracten zodanig had opgesteld, dat ik de klos was. De contracten waren door hem opgemaakt, hij was de zakenman van ons tweeën en ik vertrouwde hem. Maar vier maanden na de opening riep hij ineens dat hij wilde stoppen omdat er niet genoeg geld binnen­kwam. Dat is belachelijk snel, dat geeft ook aan dat het niet deugde. Maar dat had ik helemaal niet door. Er kwam behoorlijk wat geld binnen en het theater liep wel degelijk, al moesten we nog wel op stoom komen. Maar hij hield voet bij stuk dat we moesten stoppen omdat het niet liep. Ik vond dat heel raar en begreep dat niet, maar ik wilde mijn leven ook niet ruïneren met ruzies. Dus ik zei tegen mijn kinderen die de shows van Magic Unlimited  feitelijk draaiden: ‘Jongens, we stoppen met die show, ik zoek wel een andere plek voor jullie om op te treden en dat theater lossen we later wel op. Toen bleek dat, op het moment dat ik de exploitatie stopte, alle aandelen van het onroerend goed vervielen aan de investeerder. Maar het werd erger. Halverwege de bouw van het theater bleek dat alles duurder werd en er extra geld moest komen. Dus heb ik het geld van mijn huis, een bedrag van ruim anderhalf miljoen euro, opgenomen als lening en erin gestopt. Op het moment dat we de optredens stopten, was ik alles kwijt: mijn werkkapitaal, mijn spaargeld, alles.”

Hoe heb je je zó kunnen vergissen?
“Ik kan mezelf alleen verwijten dat ik de papieren niet goed gelezen heb.”

 Eigenlijk zeg je dat je bent opgelicht.
“Het type mens waar ik mee in zee ging, noemt dat slim zakendoen. Zijn truc was: ik krijg alles in handen en verkoop het met winst. En toen bleek dat hij met een onverkoopbaar pand achterbleef omdat het op gemeentegrond stond en het nog vijftig jaar een magic theater moest blijven, werd het pas echt vals. In de kranten en bladen verschenen via hem allerlei negatieve verhalen. Las ik ineens in het AD of De Telegraaf: ‘Hans Kazàn is een schoft. En een oplichter.’ Dat deed echt pijn. Kijk, je mag me een slechte goochelaar of een slijmbal vinden, maar een schoft of oplichter ben ik niet. Daarvoor ben ik er al te lang, en heb ik sinds mijn twintigste al met te veel mensen samengewerkt.”

Je kon toch terugpraten via diezelfde kranten?
“Ik heb ook mijn verhaal gedaan, maar toen kwam er wéér een heel anti-Hansstuk. In artikelen zag ik cijfers uit mijn eigen boekhouding terug, maar dan net zó dat het niet klopte. Het was gewoon een hetze. Achteraf vind ik dát het ergste: dat het echte verhaal, mijn verhaal, de kranten nooit gehaald heeft. Tegen roddel en achterklap is het moeilijk weren. Maar ik heb het leren loslaten, ik moest wel. Sommige mensen zijn goed, andere slecht. Die laatste groep is er helaas.”

Dat klinkt berustend. Maar was je niet ook heel teleurgesteld?
“Toen alle negatieve aandacht langzaam verdween, was ik al zwaar uit balans. Ik had me laten meeslepen door alle kwaadsprekerij, maar was ook mijn droom kwijt waar ik keihard voor had gewerkt. Ik was een vrolijk, optimistisch mens. Natuurlijk had ik ups en downs, maar nu werd ik depressief. Wendy luisterde in die tijd soms aan de bad­ kamerdeur of ze nog geluid hoorde, of het nog wel goed met me ging. Uiteindelijk heeft ze het beste gedaan: gewoon naast me blijven staan tot er weer een lichtpuntje kwam. Ze zei vaak: ‘Hans, wat maakt het in vredesnaam uit? Het gaat maar om géld. Als we samen ergens in een hut moeten wonen, maken we er ook wel weer iets van.’ En dat was niet makkelijk praten van haar, want alles was weg. We hadden niet eens meer ergens een potje met honderd euro. Er was alleen nog maar schuld.”

Wanneer kwam het keerpunt?
“Met mijn gezin deed ik in 2008 mee aan het SBS6-programma Groeten uit de Rimboe. Bij thuiskomst werden we opgewacht door jour­nalisten, omdat er weer over me werd ge­schre­ven. Op weg naar huis in de auto belde een redactielid van De Wereld Draait Door, of ik mijn verhaal die avond in de uitzending wilde vertellen. Ik wilde alleen maar slapen, maar mijn zoon Oscar zei: ‘Papa, dít moet je doen. Dit is een journalistiek programma, het is live, ze kunnen niet knippen. Nu kun je jouw verhaal vertellen.’ Nou, dat heb ik gedaan, en dat was een hele opluchting. Daarna begon het bedrijfsleven ineens te bellen, en een paar maanden later gaf ik mijn eerste lezing. Voor best elitaire, hooggeplaatste mensen. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Kijk, bij goochelen kan ik me vasthouden aan mijn truc, nu moest ik ineens mijn verháál vertellen. Doodeng, maar dat balletje ging rollen en nu ben ik fulltime spreker. Ik praat over vallen, opstaan en verdergaan. En laat dat vallen maar weg trouwens, ik praat over opstaan en verdergaan. Dat is in deze tijd heel actueel.”

Lopen er nog rechtszaken?
“Die ruim ander­half miljoen euro leende ik uiteindelijk aan die investeerder. En dat geld wil ik terug. Het zal heel moeilijk worden, maar iemand gaat het voor me proberen.“

Lees het gehele interview in Libelle 20

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Social media reageert verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien