Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Interview – Jan Kruis

Het succes
“Ik ben nóg aan het nagenieten van die prijs. Al als klein jongetje was Marten Toonder, de tekenaar van Tom Poes en Olivier B. Bommel, mijn held. Na mijn eerste ontmoeting met hem zweefde ik zowat een halve meter boven de grond op de terugweg. En nu is dus mijn hele oeuvre in zijn naam erkend. Mijn succes begon met Jan, Jans en de kinderen. De lezeres herkent zich in die familie en kan zich er veilig voelen. Er is geen enkele dreiging: Karlijn wordt niet verkracht, Catootje gaat niet aan de drugs en de opa gaat niet dood, zelfs niet toen mijn eigen vader, die model voor hem stond, overleed. Dat is, denk ik, de kracht van Jan Jans.

Jan, Jans en de kinderen-museum
De meeste verhalen zijn bij ons aan de keukentafel ontstaan. Karlijn en Catootje zijn gebaseerd op mijn dochters Leontine (51) en Andrea (48). Mijn vrouw Els werd zelfs aangesproken op uitspraken van Jans in de strip. Of Jan op mij lijkt? Misschien, maar ook niet helemaal. Hij lijdt meer onder zijn vrouwengezin dan ik en ik ben weer onhandiger in het huishouden dan Jan. Er zijn plannen voor een Jan, Jans en de kinderen-museum: de Hof van Jan Jans. Daarin zal dan ook al mijn andere werk te zien zijn. Dat is voor mij een enorme bekroning. Weer iets leuks in het verschiet!”

Advertentie

Beeld: Dirk-Jan van Dijk

Lees het hele interview met Jan Kruis in Libelle 50 op bladzijde 82.

uithetblad

Dít is de numerologische weekvoorspelling van week 4

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

[premium-verder-lezen]Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien