Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Lange Frans

Hij lijkt rustiger geworden. Of misschien gewoon alleen maar ouder. Heeft zijn Nikes en T-shirts verruild voor een smaakvol jasje en in het oog springende maatschoenen. Hij is lang (2.03 m om precies te zijn), maar hij lijkt ‘groot’ geworden. Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans van het vroegere rapduo Lange Frans en Baas B., zingt tegenwoordig over zijn kinderen, zorgde vorig jaar voor een uitzinnige menigte op de Libelle Zomerweek en zingt tussendoor net zo gemakkelijk met Anita Meyer, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Thé Lau – met wie hij voor zijn nieuwe album opnieuw een indringend nummer heeft gemaakt – én Jeroen van der Boom (nieuwste single Nieuwe dag). Je zou bijna vergeten hoe het allemaal begon. ‘Moppie, ik vind jou helemaal toppie, ik krijg je niet meer uit m’n koppie, o moppie’, zo luidde de tekst waarmee hij zich in 2003 op de kaart zette. Hij was toen al heel wat jaren bezig met het verwezenlijken van zijn droom om rapper te worden. Een toen nog on-Nederlandse droom. Want Frans heeft dan wel een Amsterdamse tongval, maar hij is niet echt een straatjongen, laat staan een gangster zoals zijn Amerikaanse helden. Hij groeide op in Diemen-Zuid, in een huis op een woonerf en zat keurig op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Hiphop was toen nog vooral iets uit de Bronx, New York. Maar Frans wilde het maken. En zette er alles voor opzij. Na Moppie volgden al snel hits als Zinloos en Het land van.

Met het succes kwam ook de kritiek. Frans zou te commercieel zijn, een te grote mond hebben en werkelijk alles doen voor geld, vonden collega-rappers. Het doet hem weinig, die kritiek. Hij weet waar hij voor staat, hoe hard hij voor het succes gewerkt heeft en nog steeds werkt. “Luister, iedereen in deze business probeert toch gewoon een plaat te verkopen? Je wilt als artiest toch gehoord en gezien worden? Waarom ga je anders op een podium staan? En iedereen die zegt dat dat niet zo is, die liegt. Ik kom er rond voor uit: ik wil graag gehoord en gezien worden. Dat mijn muziek verkocht wordt. En daarom bekijk ik dus iedere aanvraag voor optredens op televisie of op het podium zoals die komt. Principes? Ach, houd toch op zeg. Een filmpje, commercials? Waarom niet? Dat wil zeggen, het hangt ervan af wat het schuift. Ik sta op kerstborrels voor banken en verzekeraars te rappen op maat en ja hoor, ik ga ook met liefde in die Bijenkorf zitten om sinterklaasrijmpies te verkopen. Als ik er mijn rekeningen door kan betalen, wat maakt het uit?”

Advertentie

En zo sta je hier dan ook voor Libelle te poseren.
“Haha, nou daar zit nog wel een verhaal achter. Dat begon met een aanvraag om op jullie Zomerweek te komen optreden. De Libelle Zomerweek, voor 80.000 vrouwen. Nou, dat zag ik dus als een héél grote uitdaging. Een publiek dat ik niet goed kon inschatten, waarvan ik echt niet wist of ze mijn liedjes zouden kennen. Maar het was feest, zeg ik je. Eén groot feest daar in Almere. Ja, natuurlijk hebben we erom gelachen. Lange Frans voor Libelle. Maar we lachen overal om. Je moet lachen in het leven, toch?”

Maar ben je niet bang dat je van je doelgroep vervreemdt?
“Ik denk dat ik met mijn liedjes uiteindelijk een heel breed publiek aanspreek. Vooral na het succes van nummers als Het land van en Zinloos hebben veel mensen mij leren kennen. Hiphop, rap, het is overal tegenwoordig. Ik was tijdens die Zomerweek eerder gespannen of mijn nummers weerklank zouden vinden.”

Je bent misschien ook gewoon ouder geworden.
“O zeker. Alles wat ik vroeger deed, was één grote zelfpromotie. Veel bluf en een beetje protest natuurlijk. Ik wilde vooral Dé Man zijn. En nu ben ik een man.”

In pak nog wel, met stropdas en mooie bijpassende schoenen. Staat je goed.
“Keurig hè? Is mijn zomerpak, met mijn trouwschoenen. Ja, daar ben ik zuinig op. Man, als je weet wat ze gekost hebben… En dan heb ik het nog niet eens over de ellende om iets in mijn maat te vinden. Schoenmaat 48. Dráma. Maar ik kan met mijn 31 jaar toch niet in die joggingbroek en op gympen blijven rondlopen?

Getrouwd, twee kinderen, een rijtjeshuis in Diemen. Lange Frans is zijn wilde haren kwijt?
“Ik ben nooit zo wild geweest. Welnee. En ben eigenlijk ook niet echt een jongen van de straat. Ach, hoe reëel is dat beeld rond rappers nou helemaal in Nederland? Ik had een heel onbezorgde jeugd in Diemen en speelde altijd buiten, bouwde vlotten en hutten en zat op het atheneum. Met mijn klasgenoten had ik niet veel op; mijn vrienden waren de jongens uit de buurt. Schoffies? Misschien een beetje. We gebruikten wel drugs enzo. Gewoon, wiet; complete oerwouden hebben we weggerookt, haha. Verder waren we vooral bezig met brommers, meiden en we luisterden naar hiphop. Die muziek deed iets met me. Dr. Dre, Tupac, dat waren mijn helden. Dat, om zoiets zélf te doen, leek me het allercoolste wat er was.”

En toen ging je met joint en koptelefoon bedrijfskunde studeren aan de Vrije Universiteit.
“Ik deed het redelijk op school. Dat wil zeggen: ik deed wat ik moest doen. Een 5,5 vond ik een ruime voldoende. Muziek en geschiedenis vond ik de allerleukste vakken. Achteraf had ik daar beter op willen letten. Maar ik was daar toen helemaal niet mee bezig. Mijn moeder speelde piano en zong in een koor, mijn vader – milieukundig ingenieur – speelde toneel. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat ik het van huis uit heb meegekregen, liefde voor muziek, het podium. Maar het werd eigenlijk niet gestimuleerd. Mijn vader was trots dat ik ging studeren, maar liet me verder vrij. Ook toen ik met mijn studie besloot te stoppen omdat ik steeds meer uren doorbracht in ons studiootje met demo’s maken.”

Best een gewaagde keuze, want je was toen toch nog niet bekend of succesvol?
“Als je iets wilt, écht wilt, moet je ervoor gaan. Droom je ervan een goede voetballer te worden, dan sta je dus elke dag op het veld. En offer je daar alles voor op. Of je nu wilt dansen, zingen of een eigen bedrijf wilt runnen; als je groot wilt worden, moet je daar 10.000 uur instoppen. Ik wilde dat, ik deed dat. En geloof me, ik ben er ook regelmatig om uitgelachen. Maar ik geloofde erin en dus ging ik ermee door.”

Je staat erom bekend dat je behoorlijk hard kan zijn, een kort lontje hebt en erg op jezelf gericht bent.
“Hoe meer ik met muziek bezig was, hoe meer ik erdoor werd opgeslokt. En met het succes raakte ik inderdaad meer op mezelf gericht. Ik kon en kan daar nog steeds helemaal in op gaan en daardoor weinig ruimte overhouden voor anderen. Natuurlijk word ik daarop aangesproken, maar dat interesseert me vrij weinig. Ja, sorry. De enige die me daarin raakt, is mijn vrouw.”

Lees het gehele interview in Libelle 13
Lees ook het interview met Hans Dagelet

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Dionne dichtbij: Máxima' teleurgesteld in eerste aflevering: "Niks nieuws geleerd"

Maandagavond was de eerste aflevering te zien van de vierdelige serie Dionne dichtbij: Máxima. Hierin maakt voormalig NOS Journaal-presentatrice Dionne Stax een reis door het leven van de koningin, die volgende week haar 50e verjaardag viert.

De eerste aflevering gaat over de jonge jaren van onze koningin. Máxima woonde als jong meisje in de keurige wijk Recoletta, in Buenos Aires. Dionne reist af naar Buenos Aires en ontmoet daar onder andere een oude buurjongen, de bakker waar de familie koekjes haalde en een geliefde juf van de middelbare school.

Advertentie

Máxima als buitenechtelijke liefdesbaby

Als eerst ontmoet Dionne de Máxima-kenner van de stad: Rodolfo Vera Calderón. Hij legt haar uit waarom Máxima als een onwettig kind werd gezien: “Toen Máxima werd geboren was haar vader getrouwd met een andere vrouw, en was haar moeder vrijgezel. Ze was dan ook een buitenechtelijk kind. Scheiden was destijds verboden in Argentinië”. Toch zou Máxima een zeer gewenste, liefdesbaby zijn geweest. De naam Máxima betekent dan ook ‘de beste’. Een naam die haar vader voor haar gekozen zou hebben omdat hij hoopte op een nieuw en beter leven.

Hechte band met haar vader

Máxima was dan ook heel hecht met haar vader: “Máxima en haar vader hadden een hele goede band. Ze waren heel close. Ze deelden de interesse in politiek en economie”, vertelt Rodolfo als hij samen met Dionne voor een appartementencomplex staat waar Máxima en haar gezin in woonden, op de zevende verdieping.

Dionne Máxima

Niet te veel snoepen

Hierna ontmoet Dionne Javier Magnanini, een oude buurjongen van Máxima. “Ik woonde in het appartement op de vierde verdieping, zij op de zevende. Ik speelde vaak met haar buiten. Haar familie was heel beleefd en vriendelijk”, laat hij weten. Hij neemt Dionne mee naar een bakker, waar Máxima altijd koekjes kocht. Daar hoort Dionne dat Máxima van haar moeder niet teveel mocht snoepen, ze moest op haar lijn letten.

Dionne Máxima

Máxima als leerling

Máxima’s vader en moeder hadden grote dromen voor hun dochter. Daarom stuurden ze haar naar Northlands, een eliteschool. Dionne bezoekt het gebouw en ontmoet daar juf Elsa González, zij gaf Máxima maatschappijleer toen ze er op school zat. “Ze was een goede leerling. Heel verantwoordelijk, zelfverzekerd en geïnteresseerd. Ze was een aanwinst voor haar klas. Thuis werd ze ook flink aangemoedigd”, zo beschrijft juf Elsa haar oud-student.

Dionne Máxima

New York

Na haar bezoek aan Buenos Aires, bezoekt Dionne New York. Daar waar Máxima onze Willem-Alexander ontmoette. Máxima kreeg destijds een goede baan als econome aangeboden in New York. Als ambitieuze, vrijgezelle vrouw lag de wereld aan haar voeten. Dionne gaat een hapje eten bij hét eettentje waar Willem-Alexander en Máxima kwamen toen ze net samen waren. De twee konden vier maanden in alle rust daten, totdat de pers lucht kreeg van de liefdesrelatie van de prins. And the rest is history

Reacties van kijkers

Kijkers van Dionne dichtbij: Máxima laten op Twitter weten dat ze hadden gehoopt op meer nieuwe weetjes over onze koningin. Zo laat een Twitteraar weten weinig nieuws te hebben geleerd na het kijken van de eerste aflevering. Ook had de toon iets kritischer gemogen volgens veel kijkers én sommige Twitteraars ergeren zich aan de manier waarop Dionne Stax de naam van Máxima uitspreekt.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: AVROTROS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Dionne dichtbij: Máxima' teleurgesteld in eerste aflevering: "Niks nieuws geleerd"

Maandagavond was de eerste aflevering te zien van de vierdelige serie Dionne dichtbij: Máxima. Hierin maakt voormalig NOS Journaal-presentatrice Dionne Stax een reis door het leven van de koningin, die volgende week haar 50e verjaardag viert.

De eerste aflevering gaat over de jonge jaren van onze koningin. Máxima woonde als jong meisje in de keurige wijk Recoletta, in Buenos Aires. Dionne reist af naar Buenos Aires en ontmoet daar onder andere een oude buurjongen, de bakker waar de familie koekjes haalde en een geliefde juf van de middelbare school.

Advertentie

Máxima als buitenechtelijke liefdesbaby

Als eerst ontmoet Dionne de Máxima-kenner van de stad: Rodolfo Vera Calderón. Hij legt haar uit waarom Máxima als een onwettig kind werd gezien: “Toen Máxima werd geboren was haar vader getrouwd met een andere vrouw, en was haar moeder vrijgezel. Ze was dan ook een buitenechtelijk kind. Scheiden was destijds verboden in Argentinië”. Toch zou Máxima een zeer gewenste, liefdesbaby zijn geweest. De naam Máxima betekent dan ook ‘de beste’. Een naam die haar vader voor haar gekozen zou hebben omdat hij hoopte op een nieuw en beter leven.

Hechte band met haar vader

Máxima was dan ook heel hecht met haar vader: “Máxima en haar vader hadden een hele goede band. Ze waren heel close. Ze deelden de interesse in politiek en economie”, vertelt Rodolfo als hij samen met Dionne voor een appartementencomplex staat waar Máxima en haar gezin in woonden, op de zevende verdieping.

Dionne Máxima

Niet te veel snoepen

Hierna ontmoet Dionne Javier Magnanini, een oude buurjongen van Máxima. “Ik woonde in het appartement op de vierde verdieping, zij op de zevende. Ik speelde vaak met haar buiten. Haar familie was heel beleefd en vriendelijk”, laat hij weten. Hij neemt Dionne mee naar een bakker, waar Máxima altijd koekjes kocht. Daar hoort Dionne dat Máxima van haar moeder niet teveel mocht snoepen, ze moest op haar lijn letten.

Dionne Máxima

Máxima als leerling

Máxima’s vader en moeder hadden grote dromen voor hun dochter. Daarom stuurden ze haar naar Northlands, een eliteschool. Dionne bezoekt het gebouw en ontmoet daar juf Elsa González, zij gaf Máxima maatschappijleer toen ze er op school zat. “Ze was een goede leerling. Heel verantwoordelijk, zelfverzekerd en geïnteresseerd. Ze was een aanwinst voor haar klas. Thuis werd ze ook flink aangemoedigd”, zo beschrijft juf Elsa haar oud-student.

Dionne Máxima

New York

Na haar bezoek aan Buenos Aires, bezoekt Dionne New York. Daar waar Máxima onze Willem-Alexander ontmoette. Máxima kreeg destijds een goede baan als econome aangeboden in New York. Als ambitieuze, vrijgezelle vrouw lag de wereld aan haar voeten. Dionne gaat een hapje eten bij hét eettentje waar Willem-Alexander en Máxima kwamen toen ze net samen waren. De twee konden vier maanden in alle rust daten, totdat de pers lucht kreeg van de liefdesrelatie van de prins. And the rest is history

Reacties van kijkers

Kijkers van Dionne dichtbij: Máxima laten op Twitter weten dat ze hadden gehoopt op meer nieuwe weetjes over onze koningin. Zo laat een Twitteraar weten weinig nieuws te hebben geleerd na het kijken van de eerste aflevering. Ook had de toon iets kritischer gemogen volgens veel kijkers én sommige Twitteraars ergeren zich aan de manier waarop Dionne Stax de naam van Máxima uitspreekt.

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: AVROTROS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mooi initiatief: de allereerste inclusieve deodorant voor mensen met een handicap

Zonder moeite een deodorant gebruiken: voor jou is dat misschien de normaalste zaak van de wereld. Maar voor mensen met een visuele of motorische handicap is dat een stuk lastiger.

Daarom komt Unilever nu met een deodorant die gebruiksvriendelijk voor iedereen moet zijn.

Advertentie

Inclusieve deodorant

De dop eraf halen, de fles stevig vasthouden, ermee rollen of sprayen: als je een visuele of motorische handicap hebt, is het soms niet te doen. Het Amerikaanse bedrijf Degree, dat wij in Nederland kennen als Rexona, wil dat een stuk makkelijker maken. Daarom komen ze nu met een inclusieve deodorant.

Experts

Het bedrijf werkt hiervoor samen met ontzettend veel experts, zoals kinesisten en ergotherapeuten. Ook hebben ze het creatieve agency Wunderman Thomson ingeschakeld, dat opgericht werd door Christina Mallon, een vrouw die zelf een beperking aan haar armen heeft.

Weinig rekening met beperking

Christina vertelt over dit project: “Omdat ik een handicap heb, weet ik als geen ander hoe moeilijk het elke dag is om gewone verzorgingsproducten te gebruiken. Bij het design van deze spullen wordt zelden tot nooit rekening gehouden met personen met een beperking”.

Massale impact

Ze vervolgt: “De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze iets banaals zoals een deodorant in hun badkamerkast hebben liggen. Bij sommigen is dat niet het geval, en dat heeft een massale impact, onder meer op hoeveel ze bewegen en op de kwaliteit van hun leven in het algemeen.”

Het design

De deodorant zal voorzien zijn van een grotere roll-applicator en een magnetische sluiting. Er wordt een gebruiksaanwijzing in braille bijgeleverd en de verpakking van het product wordt geoptimaliseerd voor mensen met beperkte grip in hun armen.

Prachtig: moeder met MS uit rolstoel getild voor huwelijksdans met zoon

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: HLN. Beeld: Unilever.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mooi initiatief: de allereerste inclusieve deodorant voor mensen met een handicap

Zonder moeite een deodorant gebruiken: voor jou is dat misschien de normaalste zaak van de wereld. Maar voor mensen met een visuele of motorische handicap is dat een stuk lastiger.

Daarom komt Unilever nu met een deodorant die gebruiksvriendelijk voor iedereen moet zijn.

Advertentie

Inclusieve deodorant

De dop eraf halen, de fles stevig vasthouden, ermee rollen of sprayen: als je een visuele of motorische handicap hebt, is het soms niet te doen. Het Amerikaanse bedrijf Degree, dat wij in Nederland kennen als Rexona, wil dat een stuk makkelijker maken. Daarom komen ze nu met een inclusieve deodorant.

Experts

Het bedrijf werkt hiervoor samen met ontzettend veel experts, zoals kinesisten en ergotherapeuten. Ook hebben ze het creatieve agency Wunderman Thomson ingeschakeld, dat opgericht werd door Christina Mallon, een vrouw die zelf een beperking aan haar armen heeft.

Weinig rekening met beperking

Christina vertelt over dit project: “Omdat ik een handicap heb, weet ik als geen ander hoe moeilijk het elke dag is om gewone verzorgingsproducten te gebruiken. Bij het design van deze spullen wordt zelden tot nooit rekening gehouden met personen met een beperking”.

Massale impact

Ze vervolgt: “De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze iets banaals zoals een deodorant in hun badkamerkast hebben liggen. Bij sommigen is dat niet het geval, en dat heeft een massale impact, onder meer op hoeveel ze bewegen en op de kwaliteit van hun leven in het algemeen.”

Het design

De deodorant zal voorzien zijn van een grotere roll-applicator en een magnetische sluiting. Er wordt een gebruiksaanwijzing in braille bijgeleverd en de verpakking van het product wordt geoptimaliseerd voor mensen met beperkte grip in hun armen.

Prachtig: moeder met MS uit rolstoel getild voor huwelijksdans met zoon

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: HLN. Beeld: Unilever.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien