Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Lange Frans

Hij lijkt rustiger geworden. Of misschien gewoon alleen maar ouder. Heeft zijn Nikes en T-shirts verruild voor een smaakvol jasje en in het oog springende maatschoenen. Hij is lang (2.03 m om precies te zijn), maar hij lijkt ‘groot’ geworden. Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans van het vroegere rapduo Lange Frans en Baas B., zingt tegenwoordig over zijn kinderen, zorgde vorig jaar voor een uitzinnige menigte op de Libelle Zomerweek en zingt tussendoor net zo gemakkelijk met Anita Meyer, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Thé Lau – met wie hij voor zijn nieuwe album opnieuw een indringend nummer heeft gemaakt – én Jeroen van der Boom (nieuwste single Nieuwe dag). Je zou bijna vergeten hoe het allemaal begon. ‘Moppie, ik vind jou helemaal toppie, ik krijg je niet meer uit m’n koppie, o moppie’, zo luidde de tekst waarmee hij zich in 2003 op de kaart zette. Hij was toen al heel wat jaren bezig met het verwezenlijken van zijn droom om rapper te worden. Een toen nog on-Nederlandse droom. Want Frans heeft dan wel een Amsterdamse tongval, maar hij is niet echt een straatjongen, laat staan een gangster zoals zijn Amerikaanse helden. Hij groeide op in Diemen-Zuid, in een huis op een woonerf en zat keurig op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Hiphop was toen nog vooral iets uit de Bronx, New York. Maar Frans wilde het maken. En zette er alles voor opzij. Na Moppie volgden al snel hits als Zinloos en Het land van.

Met het succes kwam ook de kritiek. Frans zou te commercieel zijn, een te grote mond hebben en werkelijk alles doen voor geld, vonden collega-rappers. Het doet hem weinig, die kritiek. Hij weet waar hij voor staat, hoe hard hij voor het succes gewerkt heeft en nog steeds werkt. “Luister, iedereen in deze business probeert toch gewoon een plaat te verkopen? Je wilt als artiest toch gehoord en gezien worden? Waarom ga je anders op een podium staan? En iedereen die zegt dat dat niet zo is, die liegt. Ik kom er rond voor uit: ik wil graag gehoord en gezien worden. Dat mijn muziek verkocht wordt. En daarom bekijk ik dus iedere aanvraag voor optredens op televisie of op het podium zoals die komt. Principes? Ach, houd toch op zeg. Een filmpje, commercials? Waarom niet? Dat wil zeggen, het hangt ervan af wat het schuift. Ik sta op kerstborrels voor banken en verzekeraars te rappen op maat en ja hoor, ik ga ook met liefde in die Bijenkorf zitten om sinterklaasrijmpies te verkopen. Als ik er mijn rekeningen door kan betalen, wat maakt het uit?”

Advertentie

En zo sta je hier dan ook voor Libelle te poseren.
“Haha, nou daar zit nog wel een verhaal achter. Dat begon met een aanvraag om op jullie Zomerweek te komen optreden. De Libelle Zomerweek, voor 80.000 vrouwen. Nou, dat zag ik dus als een héél grote uitdaging. Een publiek dat ik niet goed kon inschatten, waarvan ik echt niet wist of ze mijn liedjes zouden kennen. Maar het was feest, zeg ik je. Eén groot feest daar in Almere. Ja, natuurlijk hebben we erom gelachen. Lange Frans voor Libelle. Maar we lachen overal om. Je moet lachen in het leven, toch?”

Maar ben je niet bang dat je van je doelgroep vervreemdt?
“Ik denk dat ik met mijn liedjes uiteindelijk een heel breed publiek aanspreek. Vooral na het succes van nummers als Het land van en Zinloos hebben veel mensen mij leren kennen. Hiphop, rap, het is overal tegenwoordig. Ik was tijdens die Zomerweek eerder gespannen of mijn nummers weerklank zouden vinden.”

Je bent misschien ook gewoon ouder geworden.
“O zeker. Alles wat ik vroeger deed, was één grote zelfpromotie. Veel bluf en een beetje protest natuurlijk. Ik wilde vooral Dé Man zijn. En nu ben ik een man.”

In pak nog wel, met stropdas en mooie bijpassende schoenen. Staat je goed.
“Keurig hè? Is mijn zomerpak, met mijn trouwschoenen. Ja, daar ben ik zuinig op. Man, als je weet wat ze gekost hebben… En dan heb ik het nog niet eens over de ellende om iets in mijn maat te vinden. Schoenmaat 48. Dráma. Maar ik kan met mijn 31 jaar toch niet in die joggingbroek en op gympen blijven rondlopen?

Getrouwd, twee kinderen, een rijtjeshuis in Diemen. Lange Frans is zijn wilde haren kwijt?
“Ik ben nooit zo wild geweest. Welnee. En ben eigenlijk ook niet echt een jongen van de straat. Ach, hoe reëel is dat beeld rond rappers nou helemaal in Nederland? Ik had een heel onbezorgde jeugd in Diemen en speelde altijd buiten, bouwde vlotten en hutten en zat op het atheneum. Met mijn klasgenoten had ik niet veel op; mijn vrienden waren de jongens uit de buurt. Schoffies? Misschien een beetje. We gebruikten wel drugs enzo. Gewoon, wiet; complete oerwouden hebben we weggerookt, haha. Verder waren we vooral bezig met brommers, meiden en we luisterden naar hiphop. Die muziek deed iets met me. Dr. Dre, Tupac, dat waren mijn helden. Dat, om zoiets zélf te doen, leek me het allercoolste wat er was.”

En toen ging je met joint en koptelefoon bedrijfskunde studeren aan de Vrije Universiteit.
“Ik deed het redelijk op school. Dat wil zeggen: ik deed wat ik moest doen. Een 5,5 vond ik een ruime voldoende. Muziek en geschiedenis vond ik de allerleukste vakken. Achteraf had ik daar beter op willen letten. Maar ik was daar toen helemaal niet mee bezig. Mijn moeder speelde piano en zong in een koor, mijn vader – milieukundig ingenieur – speelde toneel. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat ik het van huis uit heb meegekregen, liefde voor muziek, het podium. Maar het werd eigenlijk niet gestimuleerd. Mijn vader was trots dat ik ging studeren, maar liet me verder vrij. Ook toen ik met mijn studie besloot te stoppen omdat ik steeds meer uren doorbracht in ons studiootje met demo’s maken.”

Best een gewaagde keuze, want je was toen toch nog niet bekend of succesvol?
“Als je iets wilt, écht wilt, moet je ervoor gaan. Droom je ervan een goede voetballer te worden, dan sta je dus elke dag op het veld. En offer je daar alles voor op. Of je nu wilt dansen, zingen of een eigen bedrijf wilt runnen; als je groot wilt worden, moet je daar 10.000 uur instoppen. Ik wilde dat, ik deed dat. En geloof me, ik ben er ook regelmatig om uitgelachen. Maar ik geloofde erin en dus ging ik ermee door.”

Je staat erom bekend dat je behoorlijk hard kan zijn, een kort lontje hebt en erg op jezelf gericht bent.
“Hoe meer ik met muziek bezig was, hoe meer ik erdoor werd opgeslokt. En met het succes raakte ik inderdaad meer op mezelf gericht. Ik kon en kan daar nog steeds helemaal in op gaan en daardoor weinig ruimte overhouden voor anderen. Natuurlijk word ik daarop aangesproken, maar dat interesseert me vrij weinig. Ja, sorry. De enige die me daarin raakt, is mijn vrouw.”

Lees het gehele interview in Libelle 13
Lees ook het interview met Hans Dagelet

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Agnes Hofman: "Ik meen het wel: covid-19 heeft me veranderd"

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Vandaag, precies een jaar geleden, verhuisde ik na een acht maanden durende winterslaap in de Algarve terug naar Lissabon. Voor mij had het op zich niet gehoeven – ik had verdorie palmbomen en een zwembad in de tuin – maar zoon T. was doodongelukkig in dat piepkleine pittoreske dorpje tussen de pensionado’s. Dus tja, dan toch maar een busje huren en terug naar de bruisende hoofdstad. En natuurlijk zag ik daar de lol ook wel van in, met mijn lieve vrienden en een pruikenwinkel op loopafstand. Konden we weer fijn terrasjes pakken en gezellig cocktails drinken, want ja, ik lust wel een drupje.

Advertentie

Dat het appartement tegenviel, mocht de pret niet drukken. We verwachtten een stadsbungalow met patio. En dat was het technisch gezien ook wel, maar die laag dikke schimmel – of asbest, wie zal het zeggen – die de laminaatvloer omhoogduwde was wel tragisch. Net als de daaropvolgende onderhandelingen met de huisbaas.

En met mijn ouders, om wie ik me zoveel zorgen maakte. “Covid-19 is echt serieuzer dan jullie nu denken,” brulde ik door de telefoon tegen mijn moeder die longpatiënt is. “Blijf echt binnen!”

Verhuisd

En dan moest ik ook het gesprek aan met een van mijn opdrachtgevers. Er was een event in Londen en ik was uitgenodigd voor het hele weekend. Ja, inclusief vliegtickets en een hotelsuite van zeshonderd euro per nacht. Geloof me, ik reis zo graag dat ik me bijna aan het landingsgestel vastbind, maar ik durfde niet te gaan. Vanwege die vervloekte corona. Iets dat eigenlijk zo nog vaag en abstract was, maar me nachtenlang wakker hield.

Net als mijn lekkende dak. Ik deed telefonisch een interview met Romy Monteiro toen mijn slaapkamerplafond instortte door een subtropische regenbui. “Gaat het wel goed daar?” vroeg ze bezorgd. Ik gooide mijn dekbed en een stapel handdoeken op de grond, plaatste in stilte strategisch wat pannen en potten en loog dat ik even anders was gaan zitten. Uiteraard zijn we kort daarna weer verhuisd.

Samen

Voor het laatst, zei T. “De volgende keer dat ik verhuis ga ik alleen wonen.” Het lef! En dan was er nog werkstress, coronakilo-drama en de verplichte isolatie die me soms nog opbreekt. Maar het bijzondere is, ook al hebben we het afgelopen jaar allemaal anders ervaren, we deden het wel samen. Afgelopen vrijdag werd mijn vader zeventig in goede gezondheid. Hem bellen met een vrolijk lachende moeder op de achtergrond is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer.

Thuisbezorgde cocktails

Eigenlijk alles wat zo belangrijk leek – reizen, palmbomen en zwembaden – blijkt voor mij gewoon geen prioriteiten meer te zijn. De vioolmuziek zwelt nu bijna aan – ik weet het – maar ik meen het wel; covid-19 heeft me veranderd. Flexibeler gemaakt. En dus iets gelukkiger. Ik slaap weer als een marmotje, in de wetenschap dat het leven nu eenmaal onvoorspelbaar is, en ik dus maar beter uitgerust kan zijn.

Die nieuw verworven wijsheid moest uiteraard gevierd worden afgelopen weekend. Met alcohol. Echt, pas na ruim elf maanden covid-19 ontdekte ik zaterdag een cocktailbar op Uber Eats. Passion fruit margarita’s, vers gemixt en op ijs thuisbezorgd. We hebben gedanst, T. en ik. In de woonkamer. En mijn vrienden ook, aangezien ik voor hen ook een aantal cocktails had besteld. Zo deden we eindelijk weer gezellig een drankje. Zij het dan virtueel…

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Privé

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: feest in huize Bakkum & Wendy van Dijk danst met dochtertje

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Jim Bakkum

Het is feest in huize Bakkum! Jim deelt een lief kiekje op Instagram met zijn dochtertje Molly. “Dit heerlijke boevenkoppie is vandaag 2! We delen natuurlijk af en toe wat van haar boevenstreken met jullie, maar wat ik niet vaak genoeg kan benadrukken is wat voor een ontzettend liefdevol kind dit is”, aldus de trotse vader.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J I M B A K K U M (@jimbakkum)

Wendy van Dijk

TikTok barst van de mensen die dansjes doen, en daar ontkomt Wendy van Dijk ook niet aan. Op Instagram toont ze een choreografie die ze samen met haar dochtertje doet. “Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach!” aldus de presentatrice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Bas Smit

Bas Smit en Nicolette van Dam zijn op vakantie geweest. Niet naar het buitenland, maar gewoon in Nederland. En dat is ze heel goed bevallen, schrijft Bas bij een hele rits aan vakantiefoto’s. Dit was één van onze leukste vakanties ever. En dat in eigen land! De meiden weten nu alles over al het moois wat op de bodem van de Oosterschelde leeft en raken er niet over uitgesproken”, schrijft hij.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bas Smit (@bassmit)

Rik van de Westelaken

Het duurt niet lang meer tot we weten wie de Mol van het 21e seizoen van Wie is de Mol? is. Presentator Rik van de Westelaken deelt op Instagram een kiekje van de allerlaatste opnamedag. “De traditionele groepsfoto nadat we de laatste presentatietekst hebben opgenomen. Ik zou niet zonder dit topteam kunnen”, aldus de presentator.

Fred van Leer

Fred van Leer heeft zin in gezelligheid, en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij plaatst een video van een ietwat uit de hand gelopen feestje van een poos geleden, met als bijschrift: “Hier heb ik weer zo’n zin in… een lunch op het strand die uitloopt tot 23:00 en tollende… wat een dag!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fred van Leer (@fredvanleer)

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de eerste symptomen van de spierziekte ALS

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een spierziekte die op lange termijn vaak leidt tot verlamming. Veel mensen met ALS lopen vaak lang met klachten rond, voordat de diagnose gesteld wordt. Daarom zetten wij de eerste symptomen van deze spierziekte op een rij. 

Amyotrofische Laterale Sclerose is een spierziekte die jaarlijks zo’n vijfhonderd keer gediagnosticeerd wordt, maar ook jaarlijks zo’n vijfhonderd mensen het leven kost. De ziekte ontstaat meestal bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud en wordt vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte kenmerkt zich door verlies van motoriek en uiteindelijk verlamming.

Advertentie

Dat komt doordat de zenuwcellen in ons lichaam die onze spieren aansturen bij iemand met ALS langzaam afsterven. De spieren krijgen hierdoor geen signalen meer, waardoor bewegen steeds moeilijk wordt, totdat de patiënt verlamd raakt. Uiteindelijk kunnen ook de spierfuncties van de longen en het hart uitvallen, waardoor iemand komt te overlijden. Voor ALS is er vooralsnog geen genezing, maar wel een medicijn die de ziekte kan remmen.

ALS

Maar dan is het natuurlijk zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met het afremmen van de ziekte. Dat kan alleen als je weet dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. En dat is een ingewikkeld verhaal. De eerste klachten van de ziekte lijken namelijk op die van MS of reuma. Daardoor duurt het vaak lang voordat ALS-patiënten een diagnose krijgen. Daarbij lopen de symptomen van de ziekte uiteen omdat de zenuwen die aangetast worden per patiënt verschillen. Toch zijn er een paar klachten die vaak voorkomen bij beginnend ALS-patiënten, die handig zijn om te weten om de ziekte op tijd te herkennen.

Symptomen

Zo begint de ziekte bij veel mensen met onhandigheid en het regelmatig laten vallen van dingen. De fijne motoriek, zoals schrijven, functioneert ook steeds minder goed. Daarbij kan iemand met (beginnende) ALS moeite hebben met lopen, al zijn er geen blessures en zal iemand in sommige gevallen vaker struikelen. Ook praten en articuleren kan moeilijk zijn voor iemand die beginnende ALS heeft. Daarbij zal iemand zich waarschijnlijk vaker verslikken en is kauwen van eten moeilijker dan voorheen.

Huisarts

Als je last hebt van bovenstaande klachten, betekent dat niet automatisch dat je Amyotrofische Laterale Sclerose hebt. Toch is het nuttig om een afspraak te maken bij je huisarts als je (veel van) deze symptomen herkent en/of je zorgen maakt.

Sommige problemen wil je op tijd herkennen, zodat je er nog iets aan kunt doen. Dokter Rutger legt je uit hoe je een beroerte herkent. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Stichting ALS Nederland. Beeld: Getty Images.

amyotrofische laterale sclerose

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mee naar de kapper: de 14 mooiste kapsels voor dit voorjaar

Toe aan een nieuwe look? Ga dan voor een fris kort koppie. Team Rob Peetoom gaf 14 vrouwen een nieuwe coupe en jou alvast wat inspiratie voor een nieuw lentekapsel. 

Advertentie

14x kapsels:

Van multi-bob tot lekker luchtig, van asymmetrisch tot meer volume: kijk wat bij jou past.

Korte kapsels, zoals de boblijn, zijn weer helemaal trend. Toch staat ‘kort’ lang niet iedereen, zegt haarexpert Inge van der Plas. “Het is afhankelijk van meerdere factoren. Een goede kapper kijkt vooraf naar de vorm van je gezicht en naar wat voor type je bent – wat je modestijl is en welke make-up je draagt. En ben je bijvoorbeeld heel lang, dan adviseer ik eerder een lengte langs de kaaklijn.

korte coupe

Met de krultang

In Hanneke’s fijne haar (onder) is meer volume gecreëerd met een krultang. Dit vraagt wel om oefening én goede producten. Vraag eventueel de kapper om tips.

korte coupe

Luchtig

De pony maakt het korte haar van Roswitha (onder) extra stoer. Knijp met een wax wat beweging in het haar voor een luchtig effect.

korte coupe

Als een filmster

Als je veel haar hebt, wordt een korte coupe soms te massief. Eveline (onder) kreeg laagjes waardoor de vorm verandert en het haar lucht krijgt. Dat maakt het haar ook makkelijker handelbaar.

Natuurtint

Haar dat helemaal grijs is, kan grauw lijken en wat kleur of diepte missen. Ellen (onder) kreeg high- en lowlights in natuurtinten. Zo heeft ze weinig uitgroei en toch een spannende vrouwelijke look.

korte coupe

Multi-bob

De korte bob is een ideale combinatie tussen vrouwelijk en stoer, en op meerdere manieren te stylen.

Haarmasker

Verzorging is álles bij krullen zoals die van Saphir (onder). Laat een vochtinbrengend masker een nacht intrekken in het haar en spoel het ‘s ochtends uit.

korte coupe

Kapsels met meer volume

De bob met zachte, bijna onzichtbare lagen laat Yke’s fijne haar (onder) voller lijken. Op de aanzet is wat poeder aangebracht, wat het haar volume en een nonchalante look geeft.

korte coupe

2x anders

Zoë (onder) kan twee kanten op met haar coupe: netjes en los. De nette look vraagt om een waxspray: een spray met haarspray en glans erin. De losse look kan ze maken met wax, door de uiteinden in ‘plukjes’ te stylen.

korte coupe

Ultrakort

Dit superkorte koppie staat mooi bij een ovaal gezicht, zoals dat van Petra (onder). Is het haar wat dof, gebruik dan een wax met glans.

korte coupe

Vrouwelijk

Bij een smalle gezichtsvorm is het mooi om het haar wat volume te geven. Bij Lia (onder) zijn daarom de zijkanten en achterkant korter geknipt dan de bovenlagen.

korte coupe

Diffuser

Zo zakken krullen als die van Miranda (onder) niet uit: breng wat verzorgende crème aan in vochtig haar en droog met een diffuser (niet te hard blazen). Doe daarna wat olie in de punten.

Stoer omhoog

Deze coupe past prima bij de gezichtsvorm van Linda (onder) en geeft haar een stoere look.

korte coupe

Asymmetrisch

Miriam (onder) kan het haar verschillende kanten op dragen omdat het asymmetrisch is geknipt. Klassiek, vrouwelijk en stoer tegelijk.

korte coupe

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Productie & Styling: Liselotte Admiraal. Fotografie: Jeanette Huisman.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien