Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Connie Palmen

Bij Connie Palmen thuis. Meteen achter de deur een langgerekte woonkamer met een houten vloer, veel kunst aan de muur en rode banken. Op de kasten overal foto’s: van Hans van Mierlo, van hun huwelijk in de Amsterdamse Rode Hoed, van een vakantie samen met Hans’ dochter Marieke en haar kinderen. Het is een onbarmhartig jaar geweest voor de schrijfster – een woord dat ze ook gebruikt in de titel van het logboek dat ze schreef over de periode na de dood van haar man: Logboek van een onbarmhartig jaar. In hetzelfde jaar overleed ook Marieke, met wie Connie een hechte band had. Het boek verschijnt precies twee jaar nadat Hans en Connie trouwden. Het was op 11 november 2009, toen ze elf jaar en elf dagen bij elkaar waren.

We zitten aan de grote tafel, in een ruimte die vroeger de binnentuin van het grachten­pand was. Nu biedt het dak van glas zicht op de hemel. Ze moet er nog aan wennen om over het boek te vertellen, zegt Connie terwijl ze thee zet in de aangrenzende keuken en in een pan op het vuur roert. Meer dan een jaar was het van haar, nu gaat haar verhaal de wereld in. “Doodeng”, vindt ze het. “Mijn vorige boek over de dood (I.M., over haar eerder overleden partner Ischa Meijer, red.) was ook heel persoonlijk, maar was literair opgezet en het verhaal was bewerkt. Toen begon ik pas twee jaar na zijn dood met schrijven en bedacht ik eerst de vorm en de thematiek, terwijl ik nu 48 dagen na het overlijden van Hans ben gaan schrijven zoals ik nog nooit geschreven had. Het is een logboek over rouw geworden. Een rauw boek. Dit keer ontbreekt de buffer tussen mij en mijn lezerspubliek: ik word niet beschermd door het romaneske, het literaire. Ik kan me nergens achter verschuilen.” Ik schaam me voor hoe ik schrijf, noteer je ergens.
“Het was een vreselijk boek om te schrijven en ik had het liever niet geschreven. Een logboek of dagboek is mijn genre niet. Ik heb er niets op tegen, maar ik ben gemaakt voor de roman, waardoor dit boek een tour de force werd. Maar het was het enige wat ik na de dood van Hans kon schrijven. Ook al wordt het pathetisch, zeurderig of jammerig, dacht ik, ik schrijf het op. Op een dag ben ik een eerste zin gaan maken. Hoe meer ik de regels van het dagboek schond, hoe interessanter het schrijven werd. Door bijvoorbeeld de thematiek in te dikken, tekst weg te gooien en te spelen met data kwam het genot van het schrijven terug.”

Advertentie

Waarin lag de noodzaak van het schrijven?
“Ik realiseerde me dat ik de pijn die ik op dat moment voelde weer zou vergeten en dacht: allemachtig, nu maak ik het voor de tweede keer mee en straks ben ik het weer allemaal kwijt. Die gedachte voelde als een soort verraad en afscheid en daar werd ik verdrietig van. Toen heb ik mezelf gedwongen. De eerste maanden was het een soort dwangarbeid, ik deed het tegen heug en meug. Maar het dwong me om stil te staan bij wat ik doormaakte, wat rouw is. Hoe fysiek rouw is. De zinnelijkheid van het gemis. Hoe je lichaam zich gedraagt, hoe het in de war is.”

Je hebt eerder een geliefde verloren, Ischa Meijer. In I.M. schreef je: ‘Ik zie me de tijd, de toekomst niet doorkomen zonder Ischa’. Toch is het je gelukt en kreeg je een nieuwe relatie. Geeft dat geen troost, het idee dat het leven weer beter kan worden?
“Ik wist het, maar in het verdriet is het een abstracte gedachte en het helpt niet. Je kunt het vergelijken met mensen die depressief zijn, die weten ook dat ze er eerder zijn uitgekomen, maar als ze er middenin zitten, zien ze dat niet. De verbeelding schiet werkelijk tekort in dit soort gruwelijke tijden. Je kunt er niet boven gaan staan en moet het als een dier ondergaan. Vervolgens is het zaak om het niet als een nederlaag te beschouwen als er dan toch een andere man komt. Ik herken de gevoelens van de periode na Ischa’s dood wel. Dat rouw zo lijkt op verliefdheid bijvoorbeeld, dat je zo graag bij iemand wilt zijn. En die achtbaan, dat continue jakkerige gevoel in je lichaam. Je organen die een eigen leven gaan leiden en niet tot rust zijn te brengen. En het verschrikkelijke onvermogen om alleen te kunnen zijn. Je hebt anderen nodig om je erdoorheen te trekken. Ik heb grandioze vrienden die hier elke avond kwamen. Mijn jongste broer komt nog steeds elke zaterdag. Hij dacht heel terecht: ze heeft structuur nodig. Op zaterdag kookte Hans altijd voor me en dat doet hij nu. Daarna kijken we detectives, zoals ik ook altijd met Hans deed.”

Logboek van een onbarmhartig jaar – Connie Palmen, uitgeverij Prometheus € 19,90

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen

Eerlijk is eerlijk: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Maar wist je dat vrouwen maar liefst twee keer zo snel angsten ontwikkelen dan mannen?  Een angst kan ook een fobie zijn. Fobieën zijn ziekelijke angsten voor iets wat eigenlijk niet zo veel voorstelt.

Herken jij jezelf hierin? Van deze fobieën hebben vrouwen het vaakst last:

Advertentie

1. Hoogtevrees

Als je bang bent voor hoogten, heb je een acrofobie, ook wel hoogtevrees genoemd. Je krijgt dan al snel klamme handjes en trillende benen als je op grote hoogte staat, omdat je bang bent om te vallen. Hoogtevrees is niks om je zorgen om te maken. Pas wanneer je hoogtevrees uit de hand loopt, kan er sprake zijn van een angststoornis.

2. Slangen

Bang voor slangen? Dan heb je last van ofidiofobie. Dit is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Mensen zijn vaak bang voor slangen of slangachtige dieren omdat ze er eng uitzien en omdat sommige slangen gevaarlijk kunnen zijn.

3. Smetvrees

Smetvrees wordt ook wel mysofobie genoemd. Heb je hier last van, dan ben je bang voor bacteriën en ziektekiemen en voel je de drang om alles extreem goed schoon te maken. Veel mensen hebben hier last van, zowel mannen als vrouwen.

4. Donker

Mensen met nyctofobie zijn bang voor het donker. Zij proberen donkere plekken en nachtelijke activiteiten als het even kan te vermijden. Bij sommige mensen is de fobie zo heftig dat ze met het licht aan slapen.

5. Afgesloten ruimtes

Deze angst wordt ook wel claustrofobie genoemd en is een van de bekendste fobieën. Vaak gaat claustrofobie gepaard met een andere fobie, zoals lift- of vliegangst.

6. Spinnen

Wie is er niet bang voor spinnen? De angst voor spinnen, ook wel arachnofobie genoemd, komt héél vaak voor bij vrouwen. Toch kunnen mannen hier ook last van hebben. Alleen het zien van een spin of de gedachte eraan kan soms al tot een lichte paniekaanval leiden.

7. Ziek worden

Zowel hypochondrie en nosofobie zijn angsten om ziek te worden. Mensen met deze fobieën denken bij het kleinste pijntje al dat ze een levensbedreigende ziekte hebben. Allerlei normale en onschadelijke lichamelijke verschijnselen zien ze als symptoom van  een ernstige ziekte.

Spiritueel vlogger Manon: dé oefening om je angst de baas te worden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Scientias, Marie Claire. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is het beter om met óf zonder kussen te slapen?

Lig je ’s nachts veel te woelen? En heb je ’s ochtends steeds rug- en nekpijn als je wakker wordt? Dan vraag je je misschien af of dat iets met je kussen te maken heeft. Wat is eigenlijk beter: met óf zonder hoofdkussen slapen?

We vroegen het aan fysiotherapeute Steffie Schoenmakers.

Advertentie

Ondersteuning

Kussens zijn niet alleen zachte hoopjes die je bed er gezellig uit laten zien. Het heeft een paar belangrijke taken. “Een goed hoofdkussen zorgt voor de ondersteuning van je nek, maar ook je rug, schouders en hoofd”, legt Schoenmakers uit. Als je op een plat oppervlak ligt, zoals je bed, kan een kussen helpen de natuurlijk ronding van je nek te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je comfortabel ligt. En dat is best belangrijk, aangezien je er meerdere uren achter elkaar doorbrengt. “Maar het type kussen hangt af van je slaaphouding.

Rug of zijslaper

Vooral voor zijslapers is het volgens de fysiotherapeute belangrijk om mét hoofdkussen te slapen. “Als je naar een liggend persoon kijkt, zijn de schouders veel breder dan het hoofd”, zegt ze. “Het hoofdkussen is dan van belang om de ruimte tussen je nek en het matras op te vullen. Dit geldt eigenlijk ook voor het slapen op de rug, alleen is deze ruimte dan wat kleiner.” Door je hoofd in beide gevallen op een verhoging te leggen, vul je de ruimte en kun je zowel je nek als schouders ontspannen.

Zonder kussen

“De enige slaaphouding waarbij een hoofdkussen juist negatief kan werken, is wanneer je op je buik slaapt. Wanneer je dan op een kussen slaapt, ligt je hoofd in een onnatuurlijke houding. Zeker bij een dik kussen.” Dit kan die nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je het beste zonder kussen slapen. Maar het slapen op je buik heeft verder geen voordelen. “Het is de meest onnatuurlijke houding voor de gehele rug.” Er komt zo meer spanning op je spieren en gewrichten te staan, wat kan leiden tot pijn in je nek en rug. Op je buik slapen met een kussen is helemaal funest omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt.

Slaap lekker: vanaf nu lig je nooit meer op een plat hoofdkussen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: bijzondere dag voor Marieke Elsinga en Roxeanne Hazes deelt eerlijke foto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. Dit artikel wordt aangevuld.

Advertentie

Inpakken maar

Vrijdag is een bijzondere dag voor Marieke Elsinga. De presentatrice deelt op Instagram een foto waarop ze met een bak koffie tussen de verhuisdozen staat. “Het gaat beginnen!”, schrijft ze bij het plaatje. Op Valentijnsdag 2020 maakte Marieke bekend dat ze tot over haar oren verliefd is op Sander. Iets meer dan een jaar later gaan de twee tortelduifjes samenwonen. Onder het plaatje stromen de felicitaties van volgers binnen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Droomrol

“Een kans uit duizenden, die ik met beide handen heb gegrepen”: Marlijn Weerdenburg deelt mooi nieuws op haar social kanalen. Vanaf september is ze te zien in de rol van Diana in de musical Diana en zonen. En trots dat ze is! “Ik droom, hunker, verlang er al maanden naar om het van de daken te schreeuwen. Nu is het dan eindelijk zo ver.”

‘Ik zie je’

Roxeanne Hazes slingert donderdagavond een pure en goudeerlijke foto de wereld in. “Shoutout naar alle mensen die van zichzelf proberen te houden in een maatschappij die je vertelt dat niet te doen”, schrijft ze bij het plaatje waarop ze haar striae toont. “I see you.”:

Tijd voor een fuif

Feest in huize Werk-Koningsberger deze vrijdag. Scottie, het dochtertje van presentatrice Saar Koningsberger en haar vriend Martijn, blaast alweer drie kaarsjes uit. “Och kleine kriel, wat is het feest. Niet alleen vandaag, maar elke dag met jou”, schrijft haar apetrotse moeder bij een lief filmpje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien