Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met de pleegmoeder van Mauro

Anita Marijanovic (40) nam de negenjarige asielzoeker Mauro Manuel in huis. Nu, acht jaar later, is Mauro helemaal ingeburgerd. Maar dat was voor de immigratiedienst niet doorslaggevend. “Ze zeiden doodleuk dat hij binnen twee weken terug naar Angola moest.” ”Mauro zou een terugkeer naar Angola gewoon niet overleven, daar was ik van overtuigd.”  

Anita: “Ik zal nooit vergeten hoe Mauro hier op de bank zat toen hij ons de eerste keer bezocht: een klein, mollig mannetje van amper negen jaar. Met grote ogen keek hij de kamer rond, hij was heel stil en teruggetrokken. Al snel biggelden de tranen over zijn wangen, Mauro vond het he-le-maal niets bij ons, wilde het liefst zo snel mogelijk weer weg. Wat moest hij hier nou beginnen, in een klein gehucht in Limburg, met twee mensen van wie hij niet wist of hij ze kon vertrouwen?

Advertentie

Hans en ik hebben het altijd een mooi idee gevonden om andere kinderen te helpen. We hebben een tijdje op Aruba gewoond, daar zijn we voor het eerst pleegouders geworden, van een Antilliaans jongetje, Marco. Toen we met hem terug in Nederland waren, wilden we graag nog een pleegkind. Na wat onderzoek stuitten we op de stichting Nidos, die minderjarige asielzoekers helpt. Zo kwam Mauro in ons leven. Veel wisten we niet van hem. Hij kwam uit Angola, sprak Portugees en het was onduidelijk wie zijn ouders waren. Mauro zelf was vastberaden niets te vertellen. De eerste tijd dat hij bij ons was, trok hij zich op aan Marco. Samen tanden poetsen, met z’n tweeën televisie kijken, zulke dingen. Marco spreekt Papiamento, daar zitten ook wat Portugese woorden bij, dus ze hadden hun eigen manier van communiceren. Pas na een tijdje zocht hij toenadering tot mij, bijvoorbeeld als hij verdrietig was of als er probleempjes op school waren. Na een jaar heeft hij me verteld wat er allemaal was gebeurd. Hij was door zijn moeder op het vliegtuig naar Europa gezet en in Portugal terechtgekomen. Mensen die Mauro wilden helpen, brachten hem naar Nederland en zeiden: ‘Klop maar aan bij een  politiebureau, dan helpen ze je verder.’ Uit zijn verhalen bleek dat hij het zwaar had gehad in Angola. Thuis was er vaak ruzie en als hij op school iets verkeerd deed, smeerden ze voor straf peper in zijn oog.

Toen hij hier voor het eerst naar school ging, was hij dan ook heel enthousiast: ‘Dit is een leuke school, ze slaan je niet eens.’ Ik moest hem uitleggen dat dat in Nederland niet gebeurt op scholen.”

Niet te veel hechten
“De betrokken instanties waarschuwden ons steeds: het is maar tijdelijk, dus hecht je niet te veel aan dit kind. Maar het begrip ‘tijdelijk’ werd steeds rekbaarder: hij was al ruim drie jaar bij ons in huis toen werd besloten dat hij ook zijn middelbareschooldiploma hier mocht halen. Dat betekende dat hij nog eens vier jaar mocht blijven. Hij raakte steeds meer ingeburgerd, werd een echt Nederlands kind met veel vriendjes in het dorp en op de voetbalvereniging. Om eerlijk te zijn wist ik écht niet wat ik me moest voorstellen bij ‘afstand houden’. Dat is ook onmogelijk met Mauro, hij is zo aanhankelijk, lief en soms ook naïef. Hij is zeker geen jongen van de straat. Hij is erg verlegen en laat zich makkelijk de kaas van het brood eten. Mauro zou een terugkeer naar Angola gewoon niet overleven, daarvan raakte ik steeds meer overtuigd. Via een hulporganisatie zijn wij op een gegeven moment toch zijn moeder op het spoor gekomen. Die ontkende eerst dat Mauro haar zoon was. Toen ze dat niet meer kon volhouden, gaf ze aan dat ze wilde dat Mauro hier bleef. Ze stond positief tegenover adoptie. Als wij – Mauro, Hans en ik – dat wilden, dan zou zij meewerken. En dat wilde Mauro, hij had het hier enorm naar zijn zin. Maar adopteren ging niet zo makkelijk: de rechtbank oordeelde dat Mauro bij zijn biologische moeder hoorde, haar toestemming alleen was niet voldoende. Die afwijzing was een grote klap.

We leefden continu in spanning. We waren in al die jaren heel veel van hem gaan houden, maar hij kon ieder moment worden teruggestuurd naar zijn vaderland.”

Paniek
“Op 22 april 2008 moest Mauro op gesprek komen bij de Dienst Terugkeer en Vertrek. Ik was hoogzwanger – Hans en ik zouden samen toch nog een kind krijgen – en vroeg of we het gesprek konden uitstellen. Maar dat was niet mogelijk: Mauro ging met zijn voogd van het Nidos naar het gesprek, Hans en ik mochten niet mee. Hij kwam volledig overstuur terug. Hij moest binnen twee weken terug naar Angola, zo was hem meegedeeld. Hij ging aan de keukentafel zitten en kon niet stoppen met huilen. Ik was helemaal in paniek. Ik kreeg een kind, maar tegelijkertijd verloor ik er een. De bevalling ging gelukkig goed en we kregen een kerngezonde zoon. Maar eenmaal thuis keek ik steeds naar buiten: kwamen ze Mauro al halen?

Het duurde vervolgens negen maanden voordat we weer het verzoek kregen om Mauro’s terugkeer voor te bereiden. Toen hebben we een topadvocaat in de armen genomen. Hij is een procedure begonnen op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat een overheid zich niet mag mengen in iemands gezinsleven. Ze konden hem niet zomaar weghalen uit het gezin waarvan hij al zo lang deel uitmaakte. Het verlossende woord van de rechtbank kwam na heel lang wachten: Mauro mocht blijven! We zijn elkaar in de armen gevlogen en hebben met zijn allen gehuild. Eindelijk goed nieuws in deze nachtmerrie die al acht jaar duurt. Ik voel me ontzettend gesteund door de uitspraak van de rechter: eindelijk een instantie die onze gezinssituatie respecteert en waardeert. Want ook al ben ik niet Mauro’s echte moeder, ik voel me wel verantwoordelijk voor hem.”

Vlak voor het uitkomen van deze Libelle liet Anita Marijanovic weten dat de Immigratieen Naturalisatiedienst in hoger beroep gaat en dat hun zaak dus opnieuw moet worden behandeld. Het toekomst van Mauro is daarmee nog steeds onzeker.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boerin Steffi over eerste weken als moeder: "Ik vond het akelig om haar te verschonen"

Vijf weken geleden beviel boerin Steffi van Sterre Yvon Madelon. Nu blikt de oud Boer zoekt vrouw-deelneemster terug op de eerste weken van het moederschap. 

In Rtl boulevard doet Steffi haar verhaal.

Advertentie

Yvon Jaspers

Vijf weken geleden kwam de zoveelste Boer zoekt vrouw-baby op de wereld: Sterre Yvon Madelon. Het kindje werd vernoemd naar Yvon Jaspers, want zonder haar bijdrage had de kleine Sterre nooit bestaan. Vlak na de bevalling vertelde Steffi al dat Yvon Jaspers direct naar het ziekenhuis kwam om de baby te bekijken. Nu moet ze daar best om lachen. “Ze is de eerste die Sterre heeft gezien”, zegt de boerin daarover. “Mijn ouders hebben haar ’s avonds pas gezien.” Steffi laat weten dat ze zich in een ‘achtbaan’ bevond na de bevalling en het op dat moment heel normaal vond dat de Boer zoekt vrouw-presentatrice even kwam buurten.

Te vroeg geboren

Gelukkig voor Steffi en Roel is die achtbaan nu tot stilstand gekomen en kunnen ze in alle rust wennen aan het ouderschap. En dat gaat hard, volgens Steffi. “Het went eigenlijk heel snel”, laat ze dan ook weten. “Vanaf minuut één is het alsof het nooit anders is geweest.” Toch waren niet alle aspecten van het moederschap makkelijk voor Steffi. Haar kindje werd een paar weken te vroeg geboren. “Ze was zo ielig. Ik vond het akelig om haar te verschonen”, laat ze dan ook weten.

Roel

Gelukkig heeft Steffi haar Boer zoekt vrouw-liefde aan haar zijde om haar te helpen. En dat doet hij met verve, volgens de boerin. Zo verschoonde Roel de luier van Sterre in het begin, toen Steffi dat nog lastig vond. Roel is dan ook ‘op-en-top vader’. “Ik had het al wel een beetje verwacht maar om het dan te zien is wel echt schattig. Hij is heel lief en hij appt een paar keer per dag hoe het ermee is.” Roel moet namelijk gewoon weer naar zijn werk toe en kan niet de hele dag bij Steffi en Sterre aanwezig zijn.

Boer zoekt vrouw-opa’s en -oma’s

Gelukkig heeft Steffi genoeg te doen in en om de boerderij en neemt ze Sterre tegenwoordig gewoon mee naar de dieren. En mocht ze toch ooit dringend hulp nodig hebben, kan ze altijd een beroep doen op de door haar benoemde Boer zoekt vrouw-opa’s en oma’s. Steffi heeft namelijk een paar BZV-stellen uitgekozen die fungeren als surrogaat grootouders voor de kleine Sterre. Het gaat om Jos en Dycke en Martin en Wilma.

Broertje of zusje

Sterre heeft nu dus al een grote familie. Maar in de toekomst lijkt het erop dat die familie nog groter zal worden. Zo heeft Steffi de grote wens om meer kinderen te krijgen. “Toen we hieraan begonnen waren we het erover eens dat het niet bij één kindje zou blijven”, zegt Steffi daarover. “Dat vinden we voor haar niet leuk. Ik heb zelf een goede band met mijn broertje en zusje, dus voor haar zou dat ook leuk zijn.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steffi Verhagen (@verhagensteffi)

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Kro-ncrv.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Weet de ijzige kou ons land in maart nog één keer te vinden?

Met de lente in onze bol vragen we ons één ding af: zet dit zonnige weer ook in maart door?

Na de lente-explosie die we eind februari hebben gehad, brengt maart volgens Weeronline niet altijd lenteweer. Regelmatig kan namelijk een frisse wind vanaf de koude Noordzee opsteken en die tempert de temperatuur. Zeker in de kustgebieden wordt het op sommige dagen met wind van zee niet warmer dan 8 graden.

Advertentie

Combinatie frisse en lenteachtige dagen

Máár dat betekent niet dat maart een kille maand wordt. We zullen daarentegen regelmatig rustig weer krijgen zonder wind en waarbij de zon flink zal schijnen. Wanneer net als in februari een zuidenwind opsteekt, dan wordt het gelijk écht warm voor de tijd van het jaar. Aan hoeveel graden we dan moeten denken? “Een dikke 20 zit er dan in, zeker voor het zuiden en zuidoosten”, aldus meteoroloog Yannick Damen. De rokjes, mouwloze shirts, en korte broeken kunnen dus uit de kast, maar berg de winterjas ook nog niet op.

De gemiddelde temperatuur is door de combinatie van frisse en lenteachtige dagen normaal of iets hoger dan gebruikelijk. Gemiddeld komen we uit op 6,5 tot 7,0 graden tegenover de gebruikelijke 6,5 graden in maart. Begin maart zijn middagtemperaturen van 8-10 graden gebruikelijk, aan het eind van de maand is dat 10-12 graden.

Ook nog vrieskou

Ben je van plan om je planten te gaan snoeien? Wacht dan nog even. Over het algemeen ligt de temperatuur ’s nachts (ruim) boven het vriespunt, maar met zekerheid krijgen we nog een aantal nachten met vorst. Bescherm dus ook de nieuwe planten die je deze maand misschien al in je tuin zet tegen de vorst.

Dé tuintip van Loes: vergeet vooral dit niet als het vriest:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aha! Dít kan de betekenis zijn van de jokerkaart in 'Wie is de mol?'

Na de Wie is de mol?-finale van zaterdagavond zijn er nog maar twee mensen in het spel. Maar wie van hen is de mol? Als dít de theorie achter die steeds terugkerende jokerkaart is, is dat Renée. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Jokerkaart

Regelmatig komt er een jokerkaart langs in Wie is de mol?. In de eerste aflevering zagen we deze al, toen kandidaten in ruil voor geld een joker zouden krijgen. Sommigen van hen tuinden in de streek van de mol en ontvingen geen waardevolle joker, maar een jokerkaart voor maar liefst €250.

Charlotte

Af en toe kwam de kaart weer terug. Zo zagen we in de aflevering van vorige week nog dat er een puzzel werd gelegd met een plaatje van diezelfde joker. En ook in de finale van Wie is de mol? komt de jokerkaart weer ter sprake. Volgens presentator Rik van de Westelaken had Charlotte Nijs in de eerste aflevering namelijk al eens dé hint naar de mol in haar handen. Daarmee had hij het over de envelop met de jokerkaart, die Charlotte in aflevering één kocht.

Rocky

Maar wat betekent die jokerkaart? Daarover zijn door het seizoen heen verschillende theorieën ontstaan. Zo dachten veel kijkers eerst dat de joker een verwijzing was naar Splinter met zijn extravagante kledingkeuzes. Ook wordt er een link gevonden tussen de kleurrijke kledingkeuzes van Rocky en de kleurrijke joker. Daarbij zouden de letters van het woord ‘joker’ ook het woord ‘rokej’ kunnen maken. Is dat een hint naar Rocky als mol?

Renée

Misschien, maar nu is er een nieuwe theorie opgedoken die wel heel waterdicht lijkt te zijn. De joker op de steeds terugkerende kaart zou naar Renée wijzen. Renée wilde namelijk als klein meisje heel graag clown worden. Ze ging bij Circus Riboet om te oefenen als clown, maar zette haar clownscarrière uiteindelijk niet door. Wel lijkt ze in haar leven nog eens een verwijzing naar het clownsleven te hebben gemaakt. Ze schreef namelijk een filmscenario onder de naam Valéry Boutade. En het Franse ‘boutade’ betekent dan weer ‘gegrap’ of – jawel – ‘gejoker’. Zou deze kaart een regelrechte hint naar Renée zijn?

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Twitter, Omroep Gelderland. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien