Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Hans Klok

“Ik wil later wereldberoemd worden”, zei Hans Klok op zesjarige leeftijd tegen zijn moeder. Toen hij op zijn tiende een goocheldoos cadeau kreeg, was het hek helemaal van de dam. Goochelen, dáár lag zijn hart.

Je bent inmiddels 42. Heb je het hoogtepunt al bereikt?
“Nee, nog niet. Maar dat komt misschien ook doordat ik mezelf steeds doelen stel. Ik ga door, wil altijd meer. Een persoonlijk hoogtepunt vond ik het moment dat ik van mijn optredens kon leven. Ik was 22 en had een eigen show in Duinrell. Van daaruit is het balletje gaan rollen. André van Duin zag mij en vroeg me voor zijn Revue. En vele jaren later stond ik in Las Vegas, een absoluut hoogtepunt. Weet je, ik zou eigenlijk niet weten wanneer je het gemaakt hebt in dit vak. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te genieten van het moment. De allereerste keer dat ik in Carré stond was ik zo zenuwachtig dat ik tegen mezelf zei: ‘Stop. Jij wilt hier graag staan. Allereerst ga je een leuke avond hebben, dan volgt het publiek vanzelf.’ Soms moet je jezelf gewoon even hard aanpakken.”

Advertentie

Hoe gewaardeerd voel jij je in je vak?
“Soms vind ik het eerlijk gezegd weleens jammer dat ik mijn trucs niet kan uitleggen. Mensen weten niet waar de moeilijkheidsgraad zit. Als een jongleur een bal laat vallen, dan zegt iedereen: ‘Ja, maar dat is ook heel moeilijk.’ Hetzelfde bij een
zanger die een hoge noot niet haalt. Bij mij weet je dat niet. Sterker nog: als je mijn vak goed doet, dan ziet het er zelfs nog makkelijk uit ook. Ik heb natuurlijk ook een beetje een overdreven imago. Door mijn haar bijvoorbeeld. En ik ben een soort
James Bond, heb altijd mooie vrouwen om me heen. Mijn shows zijn met een knipoog, maar wat ik doe is goed genoeg. Het is geen camp.”

Hoe was het voor jou om in Las Vegas te staan?
“Ik voel me nooit zo’n ster, ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Het is gewoon een ambacht en hard werken. Elke dag deed ik twee shows. Maar er waren wel van die ster-momenten. Toen ik met mijn show naar Las Vegas ging, zat ik bij Stage Entertainment en Joop van den Ende zei: ‘We moeten natuurlijk wel iets verzinnen zodat Hans Klok in één keer booming is in Amerika.’ En dus kwamen we met het idee van de beroemde assistente. Aanvankelijk was dat Carmen Electra, maar zij had last van claustrofobie. En toen was daar Pamela Anderson. We kwamen in alle grote televisieshows terecht, zoals Goodmorning America en Ellen DeGeneres, dus ik had wel vaak dat stergevoel, ja.”

In 2002 overleed de vader van Hans. Plotseling, aan een hersenbloeding. “Mijn allergrootste tegenslag”, zegt hij. “Niet alleen was hij een fantastische vader, hij was ook de stuwende kracht achter mijn bedrijf.” Toen hij overleed, zat Hans net in een
moeilijke periode. “We hadden schulden en stonden op het punt failliet te gaan.

Je gelooft in God. Heeft dat jou gesteund in die moeilijke periode?
“Ja, daardoor heb ik het gevoel dat hij nog bij me is. Kort na het overlijden van mijn vader voelde ik in mijn slaap een hand op mijn voorhoofd. Ik werd wakker en dacht: dat heb ik gedroomd. Maar toen voelde ik het weer. Het was zo echt. Ik geloof daar
ook in, dat je geest verdergaat. Dat je geest en lichaam los zijn van elkaar. Maar het is niet zo dat ik naar de kerk ga. Ik geloof dat mensen er heel veel dingen omheen hebben verzonnen en dat het geloof ook angst inboezemt. Daarbij gaan alle oorlogen
om geloof. Nee, wat dat betreft, heb ik er niet veel mee. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je aan de goede kant van het leven blijft, je veel kracht kunt halen uit het geloof.”

Heb je vaker een spirituele ervaring gehad?
“Ja, de nacht voordat mijn vader overleed, was ik totaal in paniek. Ik had last van hartkloppingen en de volgende dag ging ik totaal overstuur naar de dokter. Ik wist niet wat er aan de hand was. Toen ik thuiskwam, kreeg ik een telefoontje dat mijn
vader was overleden. Ik had dat blijkbaar aangevoeld.”

Zou je vader trots op je zijn?
“Mijn vader was hartstikke trots op me. Hij zou Las Vegas fantastisch hebben gevonden.”

Is dat ook je droom voor de toekomst?

“Ja, ik wil terug. Ik zou graag in Las Vegas wonen, samen met James. Het liefst treed ik op, weet je. Dat kan ik hier in Nederland niet altijd doen. Als je een waanzinnige show hebt, kun je in Vegas twee of drie jaar op dezelfde plek blijven. Overdag lekker in
het zonnetje zitten en ’s avonds je show doen. Ja, een geregeld leven. Daar verlang ik eigenlijk best wel naar.”

Lees het hele interview in Libelle 25

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronavirus gaat volgens wetenschappers niet meer weg: wat betekent dit?

Precies een jaar geleden werd bij een Nederlandse patiënt voor het eerst het coronavirus vastgesteld. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken.  

In maart 2020 sprak Libelle met Marion Vaes-Jacobs (64). Zij was een van de eerste personen die besmet raakte met virus. Er was toen nog vrij weinig over bekend en de testen waren schaars. Momenteel gaat het goed met haar, maar dit heeft lang geduurd. Vanwege de klachten duur het maar liefst vier maanden tot ze weer aan het werk kon. Pas sinds januari voelt ze zich weer de oude. In dit nieuwe interview blikt ze terug op deze heftige tijd.

Advertentie

Toekomst

En Marion is duidelijk niet de enige, want iedere dag hebben duizenden mensen met het virus te maken. Kortom: een jaar na de eerste besmetting zijn we nog steeds niet van covid-19 af. NOS ging daarom in gesprek met verschillende wetenschappers over hoe zij de toekomst voor zich zien. Zal corona ooit weggaan?

Endemisch

De wetenschappers zijn het allemaal met elkaar eens: nee, het coronavirus zal nooit meer helemaal weggaan. Dit is niet reëel gezien het aantal nieuwe infecties en mutaties. “Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen”, zegt microbioloog Marc Bonten. Dit wordt ook wel endemisch genoemd en betekent eigenlijk dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Hierdoor nemen de effecten mogelijk af, waardoor de klachten ook minder worden.

Soms een piek

Mocht het virus seizoensgebonden zijn, zoals bij influenza, dan wordt dit epidemisch genoemd. In dat geval krijgen we volgens epidemioloog Frits Rosendaal ieder jaar te maken met een golfje. “Vanwege de toenemende immuniteit zullen we er ieder seizoen minder last van hebben. In slechte jaren zal het virus, net als bij griep, tot pieken leiden”, stelt microbioloog Andreas Voss.

Lage weerstand

De effecten van het virus kunnen de komende jaren misschien in ernst afnemen, maar er zullen altijd mensen zijn die corona krijgen. “Vooral mensen met een verlaagde weerstand, als secundaire ziekte. Een kankerpatiënt die ook covid-19 krijgt of een hartinfarct door Sars-CoV-2. En soms een uitbraak, vooral in instellingen met groepen heel vatbare mensen”, zegt microbioloog Alex Friedrich.

Vaccin

Vaccins zouden een oplossing kunnen bieden, maar hoe dat precies gaat uitpakken is volgens de wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet bekend of we ieder jaar opnieuw ingeënt moeten worden. De vaccins zijn zo nieuw dat niemand weet hoe lang ze beschermen tegen het virus. Volgens immunoloog Dimitri Diavatopoulos kan het zijn dat er te zijner tijd ‘boostervaccinaties’ nodig zijn. Dit zijn een soort herhalingsprikken, net zoals met andere vaccins. “Maar dat dit jaarlijks nodig is, lijkt mij eerlijk gezegd onwaarschijnlijk.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chantal Janzen openhartig over behandelingen en prikjes in haar gezicht

Voor Chantal Janzen heeft de lockdown ook iets positiefs gebracht. In een interview in Vrouw geeft ze namelijk toe dat ze sinds de lockdown is gestopt met behandelingen en prikjes in haar gezicht en dat ze daar eigenlijk heel blij mee is.

Het heeft namelijk een positieve invloed op haar zelfbeeld: “Eerlijk gezegd vind ik mezelf er nu veel beter uitzien, ook al heb ik nu meer rimpels en die deuk,” zo vertelt Chantal.

Advertentie

Verwijderen van moedervlekje

Met die ‘rimpels en die deuk’ doelt ze op een moedervlekje die ze een tijdje geleden liet weghalen. “Op een gegeven moment heb ik een moedervlekje op mijn wang laten weghalen dat van kleur begon te veranderen,” zo vertelt ze. De ingreep liet volgens haar de nodige sporen na. “Er bleef een deukje achter en ik dacht: dat zie je op beeld. Ik kreeg het advies om het op te vullen, maar dan moet je dus ook meteen je andere wang doen.”

Chantal: “Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat”

Niet veel later kreeg Chantal ook het advies om een vitamine A-zuur-crème te gebruiken om de pigmentvlekjes in haar gezicht weg te werken. “Dat leek me een goed idee, want ik vond mijn sproeten altijd al stom.” Chantal smeerde de crème echter ook overdag op, terwijl dit helemaal niet de bedoeling was. “Met als gevolg dat mijn hele gezicht onder de zwellingen en vlekken zat. Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat.”

“Het is zo zonde van je tijd”

Sinds de lockdown is Chantal echter overal mee gestopt en daar is ze eigenlijk alleen maar blij mee. “Ik ben niet dolblij met hoe ik eruit zie, maar ik vind het prima. Het is zo zonde van je tijd om je druk te maken over je uiterlijk; dat besef je helaas pas als je ouder bent. Ik vind dat ik er nu beter uitzie dan toen ik allerlei dingen uitprobeerde en dacht dat ik een filler nodig had.”

Susan laat zien hoe je de make-up look van Chantal Janzen namaakt:

1

Bron: Vrouw, Show. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien