Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Interview met Jan Jaap van de Wal

Het is snel gegaan met de carrière van Jan Jaap van der Wal. In 1997 kwam hij naar Amsterdam. Hij werd aangenomen bij de Comedytrain (Nederlands gezelschap van stand-upcomedians) en trad regelmatig op in comedycafé Toomler. Bij het grote publiek raakte hij bekend door naast Raoul Heertje plaats te nemen in het satirische programma Dit Was Het Nieuws en in 2007 en in 2009 viel hem de eer ten deel om de traditie van de oudejaarsconference voort te zetten. Maar terwijl we verwacht hadden dat Jan Jaap nog jarenlang op deze voet door zou gaan, is hij een andere weg ingeslagen.

Je bent een televisieproductie­bedrijf begonnen. Waarom?
“Ik wil investeren in talent, omdat ik vind dat dit niet genoeg gebeurt bij de Nederlandse televisie. Er zijn voldoende goede schrijvers, maar hun werk wordt niet altijd op de juiste manier benut of gezien. Ik probeer deze mensen samen te brengen om goede programma’s met ze te maken en tot nu toe ziet het er alle­maal veelbelovend uit. Ik ben er erg enthousiast over.”

Advertentie

Wat voor programma’s kunnen we uit jouw koker verwachten?
“Vanaf februari komen we met een Nederlandse versie van de Daily Show op Comedy Central. We gaan het programma drie weken lang testen. Ik geloof dat als je de juiste schrijvers op zo’n programma zet, het moet kunnen werken.”

Maar is het dan echt klaar met Jan Jaap de cabaretier?
“Nee hoor, als een theater me belt omdat ze me voor een optreden willen boeken, dan doe ik dat nog steeds graag. Ik heb genoeg voor een avondvullend programma, maar ieder seizoen iets nieuws schrijven en daarmee door het land toeren, dat heb ik wel even gehad. ”

Ben je vroeger veel gepest?
“Nee, helemaal niet. Ik denk dat ouders tegen hun kinderen zeiden dat ze iedereen mochten pesten, behalve dat jongetje met die hazenlip. En dat gebeurde dus ook niet. Ik was een mondig kind, had vriendjes en vriendinnetjes zoals iedereen. ”

Tegenwoordig worden er soms zelfs kindjes weggehaald, omdat ze een schisis hebben.
“Tja, dat zijn mensen die willen dat alles perfect is en vinden dat zo’n kind ze beperkt in hun geluk. Ik denk dat die mensen nooit gelukkig worden, ook niet met een kind zonder afwijkingen. Boven­dien vind ik dat de arts, die een kind met een hazenlip bij een vrouw weghaalt, meteen haar eileiders mag doorknippen.”

Had je, vanwege je lip, geen schroom om het podium op te gaan? Je bent extra kwetsbaar.
“Ik heb altijd grappen gemaakt over mijn hazenlip, dus dan haal je de ongemakkelijkheid er zelf al vanaf. Maar ik weet wel dat ik juist door het optreden zekerder ben geworden over mijzelf. Dat was misschien wel anders geweest als ik in een wat gewonere baan terecht was gekomen.”

Ben je trots op jezelf?
“Ik ben er trots op dat ik geen kloon van een andere cabaretier geworden ben. Ik kopieer niemand en van mij is er, volgens mij, geen tweede te vinden. Het succes is me niet overkomen, ik heb er hard voor moeten werken. Maar ik wilde een plek veroveren. Binnen het cabaret en natuurlijk ook in dit leven. Het geeft me zelfvertrouwen te weten dat me dat is gelukt.”

Interview: Femke Sterken. Fotografie: Corbino.

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien